Renunţarea la fumat. Ce se întâmplă în organism imediat după ce scapi de ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renunţarea la fumat
Renunţarea la fumat

Renunţarea la fumat aduce schimbări în organism chiar din primele zile, potrivit medicilor. De exemplu, vei simţi că se schimbă gustul mâncării, dar şi mirosul.

Imediat după renunţarea la fumat, în aproximativ o săptămână, va creşte capacitatea de efort şi energia. Nu va mai fi acea senzaţie de gâfâit atunci când mergi pe jos sau urci scările. Tot din primele zile se poate schimba şi culoare pielii, tegumentul este mai bine oxigenat. 

De asemenea, după ce se începe o metodă de renunţare la fumat sunt beneficii şi pentru aparatul cardiovascular. Cantitatea de dioxid de carbon din sânge scade, iar toate organele primesc oxigen în mod normal. De asemenea, creierul este mai bine oxigenat, ceea ce înseamnă că şi neuronii funcţionează mai bine. De asemenea, secreţiile bronşice scad chiar din următoarele zile. 

Statisticile arată  că sunt foarte mulţi fumători care aplică o metodă de renunare la fumat. Medicii spun că renunţarea la fumat treptat nu este o metodă eficientă. Aceştia arată că dependenţa de substanţa activ, nicotina, nu se poate trata încetul cu încetul, ci luând o decizie radicală. 

Psihologii care studiază această dependenţă spun că fumătorii care încearcă renunţarea la fumat treptat îşi păstrează ţigările fix pentru momentele plăcute ale zilei. De exemplu, dimineaţa la cafea, după masă sau la vin cu prietenii. Iar prin toate deciziile acestea nu fac altceva decât să prelungească perioada de sevraj, iar renunţarea la fumat practic să se mai întâmple.   

Renunţarea la fumat. Trucuri eficiente

Medicii care tratează dependenţa de ţigări recomandă câteva trucuri pe care le puteţi folosi pentru renunţarea la fumat.   

Paharul cu apă. Unii specialişti îţi recomandă să-ţi imaginezi faptul că apa elimină toate toxinele ţigărilor. Însă dacă bei câte o gură de apă s-ar putea să înlocuiască şi gestul de a duce ţigara la gură.

Bomboanele mentolate. Gustul mentolat diminuează nevoia de a inhala fumul ţigărilor. De aceea, atunci când vrei să fumezi o ţigară e bine să ai la îndemână o bomboană mentolată.   

Guma de mestecat. Se spune despre gustul gumei de mestecat că împrospătează respiraţia şi scade pofta de fumat. Alegeţi o gumă fără zahăr, cu aromă de mentă.     

Boabele de struguri. La fel ca şi paharul de apă, boabele de struguri ar putea înlocui gestul de a duce ţigara la gură. În plus, strugurii au şi foarte mulţi antioxidanţi, iar fructele, în general, reduc pofta de fumat.   

Plasturele antifumat. Dacă perioada sevraj este destul de grea pentru dumneavoastră şi fizic vă simţiţi foarte rău, puteţi apela pentru o perioadă foarte scurtă şi plasturele antifumat. Însă nu toţi specialiştii recomandă plasturele antifumat, întrucât nu ar înlătura în total dependenţa fizică de fumat şi ar fi o substituţie a nicotinei. 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite