Războiul aspirinei. Beneficiile şi riscurile celui mai ieftin medicament sunt luate, iar, în discuţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aspirina combate durerile uşoare şi reduce inflamaţiile, însă nu e atât de inofensivă pe cât pare
Aspirina combate durerile uşoare şi reduce inflamaţiile, însă nu e atât de inofensivă pe cât pare

O aspirină pe zi prelungeşte viaţa? Opiniile experţilor sunt împărţite: în timp ce unii consideră că aceasta previne bolile de inimă şi cancerul de colon, alţii susţin că irită stomacul şi intestinele cauzând ulcer şi sângerări gastrointestinale. Un nou studiu vine să limpezească lucrurile.

Într-o cercetare recentă pe acest subiect publicată în jurnalul Plos One şi preluată de time.com, dr. David Agus, de la Şcoala de Medicină a Universităţii California de Sud, împreună cu echipa sa de cercetători, arată că pentru persoanele trecute de jumătatea vieţii o aspirină pe zi poate reduce riscul de atac de cord şi chiar riscul de a face anumite tipuri de cancere, prelungind viaţa.

Aspirina s-a dovedit de ajutor în cazul persoanelor cardiace şi care suferiseră un atac de cord, astfel că unii medici au început să prescrie doze reduse de aspirină în fiecare zi şi persoanelor care aveau un risc crescut de afecţiuni cardiovasculare – circa 80 de miligrame, de trei-patru ori mai puţin faţă de cea prescrisă pentru calmarea durerilor uşoare. Aspirina are totodată proprietăţi antiinflamatoare, iar cercetătorii consideră că poate reduce inflamaţiile, inflamaţii care cresc riscul de infarct. În cazul cancerului, aceste inflamaţii pot cauza distrugeri şi potenţa creşterea anormală a celulelor tumorale.

În 2014, Food and Drug Administration (FDA) a condamnat însă prescrierea dozelor preventive de aspirină considerând că riscurile sunt mai mari decât beneficiile. Astfel, aspirina care funcţionează ca un antiinflamator, activează pe de altă parte enzime care irită stomacul şi mucoasa intestinelor ducând la ulcere şi sângerări gastrointestinale. Pentru persoanele care nu au suferit un atac de cord riscurile efectelor secundare sunt prea mari comparativ cu beneficiile pe care le-ar putea avea, astfel că este excesiv să le fie prescris tratament preventiv cu aspirină, au spus specialiştii FDA.

Asociaţia americană de cardiologie şi US Preventive Services Task Force - organizaţie care reuneşte medici-experţi de toate specialităţile -  au declarat şi ele că au îndoieli privitoare la beneficiile consumului zilnic de aspirină. Totuşi, acestea continuă să recomande medicaţia pentru un grup specific de pacienţi care nu au suferit încă vreun atac de cord, însă au riscuri foarte mari. Criteriile luate în calcul la stabilirea riscului pentru următorii 10 ani au inclus vârsta, istoricul familial de boli cardiovasculare, tensiunea arterială şi nivelul colesterolului.

Cu toate acestea, 40% din bărbaţii şi 10% din femeile care îndeplinesc aceste criterii şi ar trebui să ia medicaţia nu o fac. Dr. David Agus şi echipa sa au pronosticat că din pricina acestui fapt aproape un milion de persoane îşi va pierde viaţa până în 2036.

Aşadar, orice persoană cu vârste peste 50 de ani ar trebui să ia o aspirină pe zi pentru a-şi prelungi viaţa? Dr. Agus apreciază că beneficiile medicaţiei trebuie puse în balanţă cu faptul că persoanele care ar putea evita bolile de inimă şi ar trăi mai mult ar putea pe de altă parte să dezvolte anumite tipuri de cancere, diabet su boli de bătrâneţe. Efectele secundare precum hemoragiile intestinale trebuie luate, de asemenea, în considerare.

Cu toate acestea, mai spune specialistul, persoanele care se încadrează profilului ar trebuie să ia medicaţia : „Oricum ai privi problema, beneficiul există. Rezultatele sunt temperate de faptul că alte boli îi pot afecta pe pacienţi, dar nu trebuie uitat că, totuşi, aceste beneficiu e limpede“.

„Nu putem să le spunem tuturor persoanelor peste 50 de ani să ia sau să nu ia aspirină. Rolul medicului este să explice riscurile şi beneficiile şi, împreună cu pacientul, să ia o decizie“, a conchis dr. Agus.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite