Programul „Rabla“ pentru periuţele de dinţi, de Ziua Sănătăţii Orale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România o persoană din mediul urban foloseşte, în medie, aceeaşi periuţă de dinţi timp de un an şi jumătate, arată statisticile. Acesta este unul dintre motivele pentru care aproximativ 80% din români au probleme cu dantura.


Cu toate că majoritatea românilor au carii, sângerări gingivale sau chiar şi-au pierdut cel puţin un dinte, doar 29% din ei au mers la un control stomatologic în ultimul an, arată statisticile realizate la noi în ţară şi prezentate cu ocazia Zilei Naţionale a Sănătăţii Orale, marcată astăzi, 20 martie. De altfel, 9% din români declară că nu au fost niciodată la medicul stomatolog, potrivit unui studiu IPSOS „Îngrijirea orală, utlilizare şi atitudini“.

În plus, igiena orală a românilor lasă de dorit. În medie, românii consumă puţin peste un tub de pastă de dinţi pe an (media naţională) şi aproape două tuburi pe an la nivel urban, în timp ce la nivel rural s-a calculat că se consumă în medie un tub de pastă de dinţi la aproape şase ani. Iar o periuţă de dinţi este folosită, în medie, un an şi jumătate.

Caravana „Rabla pentru periuţa ta“

Cu ocazia Zilei Naţionale a Sănătăţii Orale, bucureştenii vor putea schimba periuţa veche cu una nouă, în Parcul Tineretului (intrarea Şincai), sâmbătă, 23 martie, între orele 10.00 şi 19.00, în cadrul Caravanei Naţionale „Rabla pentru Periuţa Ta“, organizată în cadrul campaniei „Zâmbeşte România“, a companiei GlaxoSmithKline Consumer Healthcare. Proiectul face parte din Platforma Europeană pentru o Sănătate Orală mai Bună, amplă iniţiativă europeană lansată în 2012. Caravana va continua în luna aprilie şi în alte oraşe din ţară.

De asemenea, începând cu 1 aprilie 2013 până la finalul anului mai multe cabinete stomatologice din toată ţara oferă consultaţii gratuite, în cadrul aceleiaşi campanii „Zâmbeşte România“. Programările se fac prin intermediul site-ului www.zambesteromania.ro.

Program de igienă orală corectă în şcoli

Pe tot parcursul anului 2013 se va derula un program de educare în şcoli din întreaga ţară cu privire la o igienă orală corectă. „Există cercetări care atestă beneficiile pe termen lung ale prevenirii cariei dentare în reducerea cheltuielilor alocate tratamentului cariei pentru copii, în special prin programele de prevenire şi educaţie derulate în ţările nordice (Danemarca, Suedia, Marea Britanie, Franţa, Germania, Irlanda). Acestea indică o reducere cu 30-40% a prevalenţei cariei dentare“, potrivit conferenţiarului doctor Adina Dumitrache, şef al Disciplinei de Sănătate Orală şi Stiinţe Comportamentale din cadrul Facultăţii de  Medicină Dentară, UMF  „Carol Davila“, Bucureşti.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite