Primul transplant de cap din lume şi-a găsit voluntar: cine este rusul dispus să-şi doneze capul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeri Spiridonov, chinuit de o boală gravă, i-a scris medicului italian Sergio Canavero că se oferă să fie subiectul primului transplant de cap din lume. Medicul a anunţat că va face operaţia în 2017.

Transplantul de cap, cel mai fierbinte subiect al medicinei

Transplantul de cap pe care vrea să îl facă medicul italian Sergio Canavero în 2017 este cel mai fierbinte subiect al medicinei ultimilor ani. Promite că o astfel de operaţie poate fi un succes, folosind tehnica dezvoltată de el, iar primul pacient ar putea fi rusul Valeri Spiridonov. Acesta i-a scris medicului încă din 2013, spunându-i că e dispus să-şi doneze capul în numele medicinei şi prelungirii vieţii sale.

Rusul suferă de atrofie musculară, are 31 de ani, iar speranţa de viaţă pentru afecţiunea sa nu depăşeşte, de multe ori, vârsta de 20. El este un programator şi grafician rus, iar în această operaţie vede singura cale de a trăi o viaţă normală. 

„E un eveniment revoluţionar în ştiinţă, tehnologie şi biologie. Am vrut să le spun tuturor că e nevoie de astfel de operaţii. Au nevoie de ele sute de mii de persoane aflate într-o stare mult mai proastă decât a mea“, a declarat rusul pentru publicaţia „Vice“.

„Bineînţeles, nimeni n-a mai făcut asta până acum şi nimeni nu are tehnologia prin care să conecteze cordul neuronal în afara lui Canavero. Au destule motive să fie sceptici (n.red.: alţi medici), dar sper că doctorul va dezvălui o parte din secretele lui în vara asta“, a explicat Spiridonov de ce are încredere în medicul Canavero.

Transplantul de cap: operaţie la rece

image

Medicul a explicat procedura prin care vrea să realizeze primul transplant de cap. Se începe cu răcirea integrală a corpului şi a capului, astfel încât celulele să nu moară când sunt lipsite de oxigen. Apoi, gâtul este tăiat, iar toate vasele de sânge cruciale sunt protejate în tuburi, în timp ce măduva spinării are o soartă similară. 

„Capul este apoi mutat pe corpul recipientului, iar cele două capete ale măduvei spinării sunt legate. Pentru a obţine acest lucru, va fi injectată o cantitate mare de substanţă chimică care accelerează sudarea membranelor celulare“, a spus Canavero. 
image

Voluntar pentru transplant de cap: „Nu sunt îngrijorat“

image

Omul care îşi donează capul primului transplant din lume spune că ceea ce va face medicul italian este echivalentul primului pas pe Lună.  

„Nu sunt îngrijorat. Cineva trebuie să fie primul, să ajungă unde n-a ajuns nimeni vreodată. Sunt sigur că şi primul astronaut era speriat. Şi eu mă tem, dar înţeleg că dacă nimeni n-o să facă pasul ăsta, evoluţia nu va fi posibilă“, a explicat acesta. 

Când a fost întrebat de costuri, el a afirmat că astfel de proiecte, şi planul lui Canavero, ar trebui susţinute de cât mai multe instituţii şi chiar ţări. 

„Guvernele ar trebui să-l susţină şi să-l ajute pe Canavero. Nu cred că îşi face griji de bani nici el, pentru că nu e o chestiune de umanitate. E ceva important pentru viitorul omenirii“, a mai spus Spiridonov.

Citeşte şi:

Un rus este dispus să-şi taie capul în numele ştiinţei. Primul transplant de cap uman din lume „ar putea fi mai rău decât moartea însăşi”

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite