Prevalenţa bolilor tiroidiene a crescut. Care sunt simptomele care ar trebui să ne sperie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prevalenţa bolilor tiroidene a crescut
Prevalenţa bolilor tiroidene a crescut

Proasta funcţionare a tiroidei poate duce fie la excesul de hormoni tiroidieni în organism, fie la deficit hormonal, ambele situaţii fiind periculoase pentru organism. Medicii specialişti atrag atenţia că atât hipertiroidismul, cât şi hipotiroidismul au nevoie de tratament neîntrerupt.

Cifrele arată că prevalenţa bolilor tiroidiene a crescut, a atras atenţia conf. dr. Diana Păun, medic primar endocrinolog, consilier de stat în Administraţia Prezidenţială, în debutul campaniei naţioanle „Feţele ascunse ale disfuncţiilor tiroidiene“.

Iar prevalenţa a crescut pentru că „noi trăim în nişte condiţii stresante, pentru că există o serie întreagă de noxe care atacă tiroida, pentru că trăim într-o ţară cu deficit de iod, dar, mai ales, pentru faptul că posibilităţile noastre de diagnostic şi tratament s-au îmbunătăţit, iar pacienţii au devenit conştienţi de anumite simptome şi se prezintă la medic, fapt care a permis colectarea unor baze de date importante“, a explicat conf. dr. Diana Păun.

Cazurile de hipotiroidie, cele mai multe

Universitarul a mai spus că, în 2016, s-au înregistrat în România 83.413 de boli tiroidiene, de două ori mai mult decât în 2010. „Dintre acestea, 12.577 au fost cazuri noi de hipotiroidie, 9.575 cazuri noi de hipertiroidie. Deci, atât hipotiroidia, cât şi hipertiroidia sunt frecvente.“

Care sunt simptomele care ar trebui să ne sperie? „În cazul în care vorbim despre hipotiroidie, şi aş vrea să precizez că, în conformitate cu datele raportate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, 86% din pacienţii diagnosticaţi cu hipotiroidie din România sunt femei – cele mai importante ar fi: oboseala cronică, neexplicată, creşterea în greutate, edemul, pielea aspră, căderea părului, modificări ale funcţiei cardiace – bradicardia -  sau ale funcţiei digestive –constipaţia -, starea depresivă. Pacientul se mişcă greu, vorbeşte greu, răspunde greu, e somnolent şi şi-ar dori tot timpul să se odihnească.“

„În cazul hipertiroidiei, simptomele sunt exact pe dos: pacientul este nervos, agitat, vorbeşte mult, vorbeşte repede, câteodată are fugă de idei, nu se odihneşte suficient – nu doarme, este insomniac - şi cu toate acestea, a doua zi de dimineaţă este vioi, chiar dacă n-a dormit o noapte întreagă. Oricât ar mânca slăbeşte, tremură, are palpitaţii din cauza tahicardiei, pielea este fină, transpirată de obicei, uneori se constată o roşeaţă facială.“

„Pacientul tinde să-şi oprească medicaţia“

„Vedeţi, aceste simptome sunt „avantajoase“ pentru femei: în hipertiroidie mănânci oricât şi nu te îngraşi, nu dormi mai deloc şi eşti tot timpul foarte vioi, eşti plin de energie şi de putere, eşti roz la faţă, ochii îţi sclipesc, dci sunt toate avantajele pentru a sta netratat. Şi tocmai din acest motiv vorbim de aderenţa la tratament. Pentru că, pe măsură ce hipertiroidianul urmează tratament cu antitiroidiene de sinteză, el începe să-şi piardă simptomele, ca să zic aşa. Începe să se îngraşe, să devină un pic mai obosit, îşi mai pierde din energie şi atunci tinde să-şi oprească medicaţia. Ceea ce nu este deloc bine.“

Senzaţia de nod în gât, de sufocare, prezentă atât în hipotiroidie, cât şi în hipertiroidie este cea care aduce pacientul la medic, adaugă universitarul.

Campania este iniţiată de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Tiroidiene, în parteneriat cu Administraţia Prezidenţială, Societatea Română de Endocrinologie şi cu Societatea Română de Psihoendocrinologie şi-şi propune să mărească gradul de diagnostic şi să îmbunătăţească aderenţa la tratament.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite