Prea puţini români se vaccinează antigripal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai puţini români se vaccinează antigripal în ultimii ani. Chiar şi cei care pot primi vaccinul gratuit în cabinetul medicului de familie refuză imunizarea. Aşa se explică scăderea numărului de vaccinuri antigripale oferite de stat de la 3 milioane de doze, în 2008, la 500.000, anul acesta.

„În anul 2008, am avut 2,7 milioane de doze, a fost vârful de vaccinare în România. Apoi am început un trend descendent şi am ajuns în situaţia să înregistrăm, pentru al doilea an consecutiv, o achiziţie şi vaccinare gratuită de 500.000 de doze. Un minim care să protejeze şi să împiedice o răspândire a cazurilor de gripă este de circa trei milioane de doze pentru România. Această cantitate de vaccin, achiziţionată de minister nu este altceva decât cantitatea solicitată de oamenii din această ţară. Nu se vaccinează mai mult de 500.000 de persoane din categoriile la risc, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM), la Forumul Naţional „Stop Gripa“, ediţia a IV-a, organizat de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu SRM şi cu sprijinul Biroului OMS România.

Vaccinarea, obligatorie prin lege

Prof. Alexandru Rafila a mai anunţat că în luna noiembrie va fi supus dezbaterii publice proiectul de lege privind vaccinarea, care prevede ca schema de vaccinare a copiilor să devină obligatorie. Legea vaccinării mai propune ca statul să-şi asume complicaţiile sau sechelele apărute în urma vaccinării. „În acest proiect, propunem ca statul să intervină prin sprijin financiar, social. Încă nu s-a stabilit în ce fel îşi va asuma acest lucru, dar, pentru prima dată, se ia în calcul acest aspect, a declarat Amalia Şerban, director general adjunct în Ministerul Sănătăţii.

image

„Societatea este împărţită în mai multe categorii: cei care ştiu importanţa vaccinării, cei care ştiu, dar sunt neîncrezători şi procentul mic, dar foarte vocal, de antivaccinişti. Probabil că ei sunt cauza acestei dezbateri“, a mai spus Amalia Şerban, la dezbaterea cu tema „Vaccinarea în România - act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?“, organizată în cadrul Forumului Naţional „Stop Gripa“.

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa, a precizat că acest proiect reprezintă o încercare prin care statul îşi asumă responsabilităţi, specialiştii la fel, şi, în plus, oferă posibilitatea ca părinţii să primească informaţii şi vaccin la timp pentru copiii lor.

Preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare, dr. Anca Drăgănescu, a semnalat că 2,1 milioane de decese sunt cauzate, anual, de boli care ar fi putut fi prevenite prin imunizare, iar aproximativ 1,4 milioane de decese se înregistrează în rândul copiilor care au sub cinci ani. Anca Drăgănescu a mai spus că abordarea terapeutică a cazurilor grave de gripă implică, de cele mai multe ori, echipe multidisciplinare şi aceste cazuri impun eforturi considerabile pentru salvarea pacienţilor, iar rezultatele, din nefericire, nu sunt întotdeauna cele dorite, pentru că pacienţii supravieţuiesc, dar cu sechele importante, iar în unele cazuri nu se mai poate face nimic.

„Nu pot să nu mă gândesc care ar fi fost parcursul acestor copii dacă ar fi beneficiat de o formă de imunizare“, a remarcat dr. Anca Drăgănescu.

Gripa, un ucigaş ascuns

Gripa sezonieră este un ucigaş ascuns, întrucât, din cauza complicaţiilor acesteia, mor în fiecare an zeci de persone, chiar şi tineri, deşi ar fi avut ca soluţie de salvare vaccinarea, a declarat prof. dr. Victoria Aramă, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“.

„Vedem sutele de cazuri de gripă complicate care ajung la Matei Balş, dar şi zeci de decese ale pacienţilor noştri. Când vezi un pacient tânăr, o gravidă, care mor, atunci conştientizezi ceea ce se întâmplă”, a adăugat prof. dr. Victoria Aramă, în cadrul dezbaterii. Medicul a subliniat că „gripa are o faţă nevăzută foarte mare“, pe lângă cazurile severe, care ajung la spital şi decese, înregistrându-se costuri colaterale legate de absenteism şi indisponibilitate de muncă.

Vaccinarea antigripală salvează anual zeci de mii de vieţi, mai ales în cazul celor cu diabet sau cu boli cardiace. „Rata de deces la diabetici creşte cu 5 - 15% în sezonul gripal. Gripa se asociază cu complicaţii cardiovasculare severe, moarte subită, accident vascular şi infarct. Combinaţia pneumonie plus gripă este a opta cauză de deces în SUA. Gripa sezonieră este un ucigaş ascuns. Iar costurile asociate gripei oscilează între unul şi şase milioane de dolari la 100.000 locuitori“, a adăugat prof. Aramă.

image

„Copilul este vectorul principal de transmitere a gripei”, a atras atenţia conf. dr. Oana Falup Pecurariu, de la Spitalul Clinic de Copii Braşov. „Între 15% şi 30% dintre copii iau boala de la grădiniţă sau de la şcoală şi 70% dintre îmbolnăviri sunt transmise de copii în familie“, mai spune dr. Oana Pecurariu. Potrivit OMS, vaccinarea antigripală este recomandată copiilor de la vârsta de 6 luni şi gravidelor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite