Povestea lui Andrei, spusă de Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România: „Este un copil norocos. Mama lui a înţeles beneficiile vaccinării“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 1990 încoace, creşterea eficienţei vaccinurilor a contribuit semnificativ la scăderea ratei mortalităţii infantile şi a adus lumea mai aproape de eradicarea unor boli transmisibile grave precum poliomielita. Din păcate însă, la nivel mondial, un milion şi jumătate de copii mor, anual, din cauza unor boli care pot fi prevenite prin vaccinare, potrivit statisticilor UNICEF.

„Daţi-mi voie să vă împărtăşesc o poveste“, a spus Pieter Bult, reprezentantul UNICEF România, la dezbaterea organizată de Forumul Naţional Pro Imunizare.

„Recent am fost în judeţul Bacău unde l-am cunoscut pe Andrei, un băieţel sănătos şi dolofan de doi ani. Bunicii lui mi-au spus că Andrei nu ar fi crescut aşa frumos fără ajutorul doamnei Liliana, asistenta medicală comunitară din Motoşeni, comuna în care trăieşte Andrei. Liliana a monitorizat dezvoltarea copilului încă de la naştere. Ea a învăţat-o pe mama lui Andrei, o mamă singură, fără experienţă şi cu un nivel scăzut de educaţie, cum să aibă grijă de copil, cum să îl ţină în braţe, cum să îi schimbe scutecele, cum să-l hrănească, să-l bată pe spate şi să-l întoarcă pe o parte, să-i dea vitamina D pentru a preveni rahitismul. Tot asistenta medicală comunitară s-a asigurat că Andrei a primit toate vaccinurile necesare“, a detaliat oficialul UNICEF.

„Noi toţi putem schimba aceste lucruri“

Prin urmare, a adăugat acesta, Andrei este un copil norocos şi asta din mai multe motive.  „Pentru că, deşi trăieşte într-o comunitate rurală şi s-a născut într-o familie vulnerabilă şi dezavantajată, beneficiază de serviciile prietenoase ale asistentei comunitare. Datorită ei, mama sa a învăţat cum să-l îngrijească corect şi tot datorită Lilianei Andrei are medic de familie şi beneficiază de vaccinare gratuită. În al doilea rând, Andrei este un copil norocos şi pentru că mama lui a avut încredere în asistenta medicală comunitară şi în medicul de familie, a înţeles care sunt beneficiile vaccinării şi s-a asigurat că vaccinurile îi sunt administrate la timp“. 

Din nefericire, nu toţi copiii din România sunt atât de norocoşi ca Andrei.  „Însă noi toţi- Guvernul, Parlamentul, autorităţile centrale şi locale, ONG-uri şi agenţii ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, împreună cu specialiştii de la nivel local, părinţi şi îngrijitori – putem schimba aceste lucruri“, a afirmat reprezentantul UNICEF.

Acoperirea vaccinală sustenabilă este posibilă doar prin sisteme de sănătate perfect funcţionale, accesibile tuturor copiilor, inclusiv celor din zonele rurale, din mediile sărace şi din grupurile minoritare. „De asemenea, este foarte important ca părinţii şi comunităţile să fie susţinute pentru a da deoparte concepţiile greşite şi pentru a-şi proteja copiii“, a mai spus acesta.

Potrivit acestuia, dezinformarea cu privire la vaccinare are consecinţe grave. „Guvernele trebuie să monitorizeze îndeaproape percepţia publicului, să contracareze dezinformarea şi să promoveze beneficiile imunizării“.

„Epidemiile de rujeolă şi numărul mare de copii nevaccinaţi din anumite zone ne reamintesc într-un mod dur că asigurarea unei acoperiri vaccinale complete trebuie să reprezinte o prioritate pentru guverne, comunităţi şi părinţi. Toate cele de mai sus presupun intervenţii pe termen lung pentru a restabili o rată eficientă a vaccinării şi pentru a exclude posibilitatea redeclanşării epidemiilor de boli ce pot fi prevenite prin vaccinare“. 

Cum vede UNICEF o lege privind vaccinarea

„UNICEF este pregătit să sprijine în România o strategie şi un plan pe termen lung prin punerea în aplicare a unei legi exhaustive privind vaccinarea şi a unui nou program naţional de vaccinare cu componente cheie: planificare, achiziţie, managementul lanţului de aprovizionare, campanii de comunicare pentru sănătate, dezvoltarea capacităţii furnizorilor de servicii, strategii eficiente privind resursele umane, mecanisme de monitorizare şi evaluare, precum şi coordonarea cu alte sectoare, atât pe plan naţional, cât şi pe plan local. Parteneriatele publice-private, precum şi noile tehnologii şi social media trebuie luate în considerare pentru a spori eficienţa intervenţiilor în medii dificile, cu resurse limitate“, a detaliat Pieter Bult.  

„Experienţa noastră în testarea modelului Servicii Comunitare pentru Copii în judeţul Bacău demonstrează că o echipă locală formată dintr-un asistent social, un asistent medical comunitar şi un consilier şcolar asigură identificarea copiilor vulnerabili şi furnizarea serviciilor necesare pentru a aborda şi reduce vulnerabilităţile acestora. În 45 de comunităţi, aceste echipe au identificat 19.000 de copii vulnerabili, 97% din ei sunt acum înregistraţi la medici de familie. În campania actuală de vaccinare împotriva rujeolei aceste echipe au jucat un rol esenţial în mobilizarea şi asigurarea  vaccinării copiilor de vârstă corespunzătoare“.

Având în vedere importanţa problemei şi urgenţa situaţiei, este nevoie de un grup de lucru la nivel naţional format din actori relevanţi. UNICEF poate oferi asistenţă tehnică în majoritatea acestor domenii, a dat asigurări reprezentantul UNICEF în România.

Din 1990 încoace, creşterea eficienţei vaccinurilor a contribuit semnificativ la scăderea ratei mortalităţii infantile şi a adus lumea mai aproape de eradicarea unor boli transmisibile grave precum poliomielita. Între 2000 şi 2015, rata mortalităţii infantile la copiii sub cinci ani cauzată de rujeolă a scăzut cu 85%, iar rata mortalităţii cauzate de tetanosul neonatal a scăzut cu 83%, potrivit statisticilor UNICEF. Cu toate acestea un milion şi jumătate de copii îşi pierd viaţa în fiecare an din cauza unor boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite