Pe termen lung, aspirina ne poate orbi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
batran vedere ochelari

Persoanele care iau aspirină în mod regulat, mai mulţi ani la rând, cum sunt cele cu afecţiuni cardiovasculare, au un risc crescut de a dezvolta o problemă serioasă de vedere, semnalează un studiu recent.

Pe lângă riscul asupra aparatului digestiv, oamenii de ştiinţă australieni au descoperit un alt efect secundar important al administrării regulate de aspirină: riscul dezvoltării unei deficienţe de vedere.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Sydney, persoanele care se tratează frecvent cu aspirină sunt de două ori mai predispuşi la degenerescenţă maculară, o afecţiune oftalmologică manifestată prin distrugerea vederii centrale. Mai exact, în timp, se deteriorează macula, o componentă importantă a retinei, ceea ce se traduce ca o pată în mijlocul câmpului vizual.

Afectarea retinei, un risc de două ori mai mare

La studiul australian, citat de BBC, au participat 2.389 de persoane, cu vârste de aproximativ 60 de ani, iar una din zece lua aspirină cel puţin o dată pe săptămână. Testele oftalmologice au fost realizate la înrolarea în studiu, apoi la 5, 10 şi la 15 ani.

La finalul cercetării, specialiştii au observat că 9,3% din persoanele care luau aspirină au dezvoltat degenerescenţă maculară, comparativ cu doar 3,7% în rândul celor care nu se tratau regulat cu aspirină.

„Efectul cumulativ al aspirinei este cel mai nociv, deteriorarea serioasă a vederii observându-se de-abia după 15 ani de folosire a medicamentului“, se arată în raportul studiului australian, publicat în revista de specialitate JAMA Internal Medicine (Journal of the American Medical Association).

Ce este degenerescenţa maculară

ceas degenerescenta

Potrivit specialiştilor, aspirina creşte riscul formei umede de degenerescenţă maculară. Aceasta apare din cauza formării unor mici vase de sânge care cresc haotic. Ele cauzează inflamaţie şi mici sângerări care deteriorează retina şi obstrucţionează, deci, centrul câmpului vizual. Prin urmare, o persoană cu degenerescenţă nu poate vedea exact cât este ceasul, ci are o imagine similară cu cea alăturată.

Tot acest proces se poate derula foarte repede, deteriorarea importantă a vederii petrecându-se în câteva zile, în multe cazuri. Factorii de risc cunoscuţi deja pentru dezvoltarea acestei afecţiuni oculare sunt vârsta înaintată, fumatul şi istoricul familial de degenerescenţă.

„Testaţi-vă ochii“, recomandă specialiştii

Mulţi bolnavi de inimă sunt sfătuiţi de medici să ia zilnic o aspirină, în doze speciale, pe zi, pentru a preveni un infarct. De altfel, eficienţa acestui medicament a fost dovedită inclusiv în reducerea afectării inimii atunci când chiar se produce un infarct.

Deşi studiul australian este important şi recunoscut de comunitatea medicală, el trebuie confirmat prin cercetări ulterioare înainte de a modifica recomandările de administrare a aspirinei cardiacilor.

„Pentru pacienţii cu boli cardiovasculare şi cu risc crescut de infarct, riscul stopării tratamentului cu aspirină poate fi mai important decât cel al dezvoltării afecţiunii oculare“, se arată în raportul studiului.

Totuşi, ceea ce pot face persoanele care iau regulat aspirină este să meargă la controale oftalmologice periodice, pentru a depista din timp afectarea retinei.

Prezentarea de urgenţă la medic este necesară dacă:

  • apare o pierdere bruscă şi rapidă de vedere;
  • în câmpul vizual central apare brusc un punct alb sau negru care nu dispare;
  • liniile drepte devin curbate sau ondulate, iar obiectele îşi schimbă forma şi marimea, devenind distorsionate.
Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite