Patru tipuri de pacienţi care se autosabotează la dentist. În care te regăseşti?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt atitudini pe care noi, medicii le întâlnim zilnic şi cărora trebuie să învăţăm să le facem faţă pentru că nimeni, în şcoală nu ne-a vorbit despre ele - aparţin realităţii palpabile. Sunt provocări noi cărora le ţinem piept cu un singur gând - SĂNĂTATEA PACIENŢILOR NOŞTRI.

De aceea, noi am dezvoltat protocoale ferme de consiliere a pacienţilor noştri, adică consultaţii iniţiale de 1 oră şi multe explicaţii, astfel că oricine ajunge la noi va pleca mai informat şi va decide în cunoştinţă de cauză asupra soluţiilor propuse de medicii noştri.

„Bună ziua, aş vrea şi eu o programare pentru că am nevoie de două implanturi”. Nu e banc, e cererea unui pacient care ne-a abordat aşa, recent prin telefon. Ei bine, aceasta este una dintre atitudinile de pacient auto-sabotor, cel care ştie mai bine decât doctorul de ce plan de tratament are nevoie. Din păcate, tot mai mulţi medici stomatologi întâlnesc pacienţi care nici nu cunosc toate aspectele problemelor lor dentare, dar nici nu ascultă până la capăt ce are medicul de zis. Se auto-sabotează, deoarece sunt şanse mari să încapă pe mâinile unui medic cu mai puţină experienţă sau prea grăbit să-i finalizeze tratamentul, dar care acceptă să-i pună 2 implanturi aşa cum îşi doreşte, chiar dacă aceasta nu este cea mai bună opţiune pentru sănătatea lui dentară.

Un alt tip de pacient care se autosabotează este „pacientul google”. Aceştia cunosc tot, ştiu tot şi îşi pun diagnostice singuri, urmând o singură reţetă - Google. Nu merg la medic şi nu au o opinie profesionistă asupra stării de sănătate a danturii lor. Din păcate, sunt din ce în ce mai mulţi şi preferă să-şi facă rău singuri tratându-se cu leacuri naturiste luate de pe internet decât să consulte un medic, motivând lipsa de bani. Este păcatul societăţii noastre şi nu se aplică numai în cazul stomatologiei.

Fără radiografie, fără anestezie”, este pacientul care vrea dinţi noi, frumoşi, de Hollywood fără pic de durere sau de intervenţie asupra integrităţii sale orale. Este pacientul care suportă greu orice tratament stomatologic, se teme de radiaţii atunci când trebuie să facă o radiografie dentară şi de efectele anesteziei pe termen lung. Din acest motiv, fie amână vizita la dentist lună de lună, fie acceptă doar tratamentele fără dureri care, în fond, nu-i pot rezolva problemele. Ce trebuie să ştiţi este faptul că radiografia dentară ajută enorm medicul să ajungă la un diagnostic corect şi la un plan de tratament adecvat, iar dacă găsiţi un medic ce nu apelează la aceasta, cu siguranţă trebuie să-l schimbaţi urgent.

Second opinion la nesfârşit. Nu este cazul doar a pacienţilor de la cabinetele stomatologice, ci a tuturor pacienţilor, aceea de a cere second opinion din nou şi din nou pentru aceeaşi problemă medicală. Aşa se întâmplă când nu ai încredere în medicul tău şi îl suspectezi de intenţii necurate, însă este una dintre cele mai distructive atitudini. Prea multe opinii despre aceeaşi problemă medicală ajung, în final să-ţi creeze o stare de confuzie şi panică şi te va face să amâni decizia legată de sănătatea ta. Iar câteodată este vital să decizi rapid şi crezi în medicul ales.

Tu te regăseşti în vreuna din atitudinile de mai sus care îţi fac mai mult rău decât bine?

Scrie-mi şi te voi ajuta să iei decizia corectă!

Dr. Gabriel Cojocariu, medic Stomatologie Generală, Specialist Implantologie Orală în cadrul Clinicii Dentica

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite