ONU avertizează: sunt prea multe mame adolescente în lume
0Numărul adolescentelor însărcinate din ţările în curs de dezvoltare este în scădere, dar peste 7 milioane de fete cu vârsta sub 18 ani devin mame în fiecare an, susţine un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Una din cinci fete din ţările emergente naşte înainte de a împlini 18 ani, susţine raportul ONU. Din cele 7,3 milioane de fete care nasc anual, 2 milioane nu au împlinit încă 14 ani. Raportul ONU susţine că sarcinile „nu sunt rezultatul unei alegeri libere, ci mai degrabă rezultatul unei absenţe a acestor alegeri şi a circumstanţelor care nu ţin de controlul fetelor“, lucru care le afectează sănătatea, educaţia şi situaţia financiară viitoare.
„Acestor fete, care nu au un cuvânt de spus în ceea ce priveşte sarcina, le este distrus viitorul şi drepturile umane le sunt încălcate“, explică doctorul Babatunde Osotimehin, directorul executiv al Fondului ONU pentru Populaţie, într-un e-mail adresat CNN.
Ţările cu cel mai mare procentaj al mamelor adolescente sunt, în special, cele din vestul Africii: Niger (51%), Chad (48%), Mali (46%), şi Guineea (44%). Pe plan global, numărul mamelor cu vârsta sub 18 ani a scăzut, dar este totuşi în creştere în trei regiuni: Asia de Sud, Africa sub-sahariană şi America Latină.
De ce sunt atât de multe mame adolescente
Printre factorii care cauzează acest număr mare de mame adolescente sunt sărăcia, violenţa sexuală, lipsa accesului la informaţie şi educaţia şi chiar căsătoriile la vârste foarte fragede.
În anumite ţări, fetele sunt folosite ca monedă de schimb pentru întărirea alianţelor, pentru plata datoriilor familiale, astfel ajungându-se la căsătoriile cu copii. Familiile pot dori şi să scape de „povara“ unei fete. „În cazurile extreme, vor chiar să câştige bani prin vânzarea fetiţei“, stipulează raportul ONU.
În ciuda eforturilor globale de a pune capăt acestui flagel (căsătoriile la vârste fragede), una din trei fete din ţările în curs de dezvoltare se căsătoreşte înainte de 18 ani. În Bangladesh, Chad sau Niger, numărul este chiar mai mare la fetele care sunt obligate să se căsătorească înainte de a împlini 15 ani. Niger are cea mai mare rată a căsătoriilor în rândul fetelor şi a mamelor adolescente.
De ce sunt periculoase sarcinile la vârste fragede
În fiecare an, 70.000 de fete mor din cauza sarcinilor sau naşterilor, susţine UNICEF. O cauză ar fi alimentaţia nepotrivită sau lipsa îngrijirilor medicale. Fetele mai tinere de 15 ani au un risc crescut de eclampsie (convulsii), anemie, hemoragie postnatală şi endometrită puerperală (infecţie uterină).
Fetele care nu sunt complet dezvoltate fizic au un risc crescut pentru un travaliu prelungit, lucru care poate rezulta în fistulă vezico-vaginală (comunicare patologică între aparatul urinar – vezica, şi genital – vagin). Această fistulă poate cauza moartea fătului şi probleme urinare pe termen lung mamei.
Nici ţările dezvoltate nu sunt ocolite
Deşi majoritatea naşterilor în rândul adolescentelor au loc în ţările emergente, statele dezvoltate nu sunt imune la acest fenomen. Aproape 5% din mamele adolescente (680.000 din 13,1 milioane) sunt în ţările dezvoltate.
Statele Unite ale Americii conduc acest clasament, însă rata mamelor adolescente este în scădere. În 2011, numărul copiilor născuţi de femei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani a înregistrat o scădere record. Totuşi, regiunile rurale ale SUA au o problemă serioasă cu adolescentele care devin mame.
Chiar şi în ţările care au înregistrat cifre scăzute în rândul mamelor adolescente, minorităţile etnice şi grupurile marginalizate au un număr mare de tinere mame. În Serbia, rata naşterilor la mamele tinere din cadrul comunităţii rome este de şase ori mai mare decât media pe ţară. În Bulgaria, jumătate din fetele rome nasc înainte de a împlini 18 ani, fapt care scoate în evidenţă probleme de discriminare, de mariaje forţate între copii şi de lipsa îngrijirilor medicale, inclusiv educaţia sexuală.
Situaţia din România
Deşi ţara noastră nu a fost evidenţiată în raportul ONU, situaţia nu este foarte bună. În 2010, România a înregistrat cea mai mare rată a avorturilor din Europa – 101.915 de avorturi raportate oficial, neincluzându-le pe cele din mediul privat. Adică 480 de copii avortaţi la 1.000 de copii născuţi vii. Din cele peste o sută de mii de avorturi înregistrate, 9.731 de avorturi au fost făcute de fete între 15 şi 19 ani.
În ceea ce priveşte naşterile înregistrate în 2010, Institutul Naţional de Statistică susţine că, din 212.199 de naşteri în total, 733 au fost ale unor mame cu vârsta sub 15 ani şi 21.775 de naşteri ale unor mame cu vârsta între 15 şi 19 ani.
Ce e de făcut?
Campaniile de prevenire a sarcinilor sunt îndreptate către fete, blamându-le, de fapt, tot pe ele când rămân însărcinate la vârste atât de fragede, susţine raportul ONU. „Asemenea abordări şi acest mod de gândire sunt greşite, deoarece nu iau în considerare presiunile sociale şi circumstanţele acestor naşteri“, adaugă Osotimehin.
ONU recomandă să se investească în oportunităţi pentru aceste fete, „astfel încât maternitatea să nu li mai pară singurul destin posibil“. De exemplu, un studiu a descoperit că atunci când şcolile din Kenya au început să le ofere copiilor uniforme gratis, rata de renunţare la şcoală a scăzut cu 18%, iar rata sarcinilor printre adolescente cu 17%, demonstrând astfel că accesul la educaţie este o unealtă eficientă.
Citeşte şi:
Era antibioticelor a luat sfârşit. Suntem dezarmaţi în faţa infecţiilor cu bacterii
Autorităţile sanitare de la cel mai înalt nivel se declară învinse astăzi în lupta cu „superbacteriile“, antibioticele fiind considerate ca o armă albă într-un război nuclear.
Din ce în ce mai mulţi tineri sunt afectaţi de atacuri cerebrale
Poate că atacul cerebral este, deseori, considerat apanajul bătrâneţii, însă o nouă cercetare la nivel global arată că numărul tinerilor şi al celor de vârstă mijlocie care suferă de această afecţiune este în creştere.
Adulţii români au de învăţat de la adolescenţi despre igiena dentară
Tinerii cu vârste între 14 şi 30 de ani sunt cei mai preocupaţi de sănătatea orală, arată Studiul Naţional de Audienţă prezentat la conferinţa de presă a Societăţii de Stomatologie Estetică din România. Totuşi, populaţia generală are o sănătate orală problematică, avertizează specialiştii.