OMS: Riscul global asociat variantei Omicron rămâne „foarte mare”, dar datele privind severitatea sa sunt limitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Varianta Omicron, raportată deja în peste 60 de ţări, prezintă un risc global „foarte mare”, existând unele dovezi că aceasta se sustrage protecţiei vaccinale, însă datele clinice despre severitatea ei sunt limitate, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Incertitudini considerabile planează asupra variantei Omicron, detectată pentru prima dată luna trecută în sudul Africii şi Hong Kong, iar mutaţiile ei ar putea să ducă la o transmisibilitate sporită şi la mai multe cazuri de COVID-19, au precizat reprezentanţii OMS în cadrul unei noi şedinţe tehnice, conform Reuters.

"Riscul general asociat noii variante îngrijorătoare Omicron rămâne foarte mare din mai multe motive", au transmis experţii OMS, confirmând concluziile primelor evaluări ce au fost publicate pe 29 noiembrie. 

Conform OMS, există o serie de indiciii conform cărora persoanele vaccinate şi cele care au trecut prin boală nu dezvoltă un număr suficient de anticorpi pentru a elimina riscul de infectare cu Omicron, rezultând astfel rate mari de transmitere virală şi "consecinţe severe". 

Deocamdată nu este clar dacă noua variantă virală este în mod natural şi mai contagioasă decât varianta dominantă Delta, fapt care ar alimenta şi mai mult răspândirea sa, au avertizat experţii de la OMS.

De altfel, cercetătorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie au publicat luni rezultatele unui studiu de laborator, conform cărora schemele de vaccinare cu două doze ale unor seruri anti-COVID-19 nu generează un număr suficient de anticorpi neutralizanţi împotriva variantei Omicron.

În timp ce protecţia oferită de anticorpii de la vaccinurile AstraZeneca şi BioNTech/Pfizer a fost subminată, există speranţa că celulele T, al doilea pilon al răspunsului imunitar, pot preveni boala gravă prin atacarea celulelor umane infectate.

Un număr de beneficiari ai vaccinului nu au produs anticorpi neutralizanţi măsurabili împotriva Omicron, au arătat cercetătorii de la Oxford.

Unul dintre ei, Matthew Snape, a afirmat că nu este încă clar cât de pronunţată va fi scăderea eficacităţii vaccinului în condiţii reale.

"Nu ştim cât de mulţi anticorpi neutralizanţi sunt suficienţi. Încă nu am stabilit cu adevărat care este pragul de protecţie", a spus Snape, adăugând că cel mai bun sfat pentru cei care nu sunt încă vaccinaţi este să facă imunizarea primară, iar pentru cei vaccinaţi să facă rapeluri.

Cercetătorii de la Oxford au subliniat că nu există încă dovezi că Omicron provoacă forme de boală mai severe.

Descoperirile lor au fost în mare parte în concordanţă cu o altă analiză de laborator de săptămâna trecută, unde a fost analizate mostre de sânge ale unor persoane vaccinate cu două doze, efectuată de cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Innsbruck, Austria.

Analiza a înregistrat, de asemenea, o scădere semnificativă a numărului de anticorpi care reacţionează la Omicron, multe probe de sânge neprezentând niciun răspuns.

Pfizer şi BioNTech au spus săptămâna trecută că cele două doze ale vaccinului lor anti-COVID-19 ar putea oferi în continuare o anumită protecţie împotriva formelor severe ale bolii, întrucât este puţin probabil ca mutaţiile virale să scape de acţiunea neutralizantă a celulelor T.  Iar o a treia doză a restabilit un nivel de protecţie a anticorpilor împotriva Omicron comparabil cu cel conferit de un regim cu două doze  împotriva virusului iniţial identificat în China.

OMS a citat anumite dovezi preliminare potrivit cărora numărul persoanelor care s-au reinfectat cu noul coronavirus a crescut în Africa de Sud. 

În timp ce rezultatele preliminare sugerează că varianta Omicron poate fi mai puţin severă decât varianta Delta, sunt necesare mai multe date pentru a determina dacă varinata Omicron este în mod natural mai puţin periculoasă, mai arată sursa citată.

„Chiar dacă severitatea este potenţial mai mică decât pentru varianta Delta, ne aşteptăm ca numărul spitalizărilor să crească din cauza creşterii transmiterii virale. Mai multe spitalizări pot să devină o povară pentru sistemele de sănătate şi să ducă la mai multe decese", au explicat specialiştii de la OMS. Mai multe informaţii sunt aşteptate în săptămânile următoare, au adăugat ei, invocând intervalul de timp dintre momentul infectării şi rezultatul medical al infectării cu noua variantă virală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite