Nucile şi alunele scad colesterolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fructele cu coaja tare pot fi adevărate medicamente naturale împotriva unor valori crescute ale lipidelor din sânge, demonstrează studii recente.

Recent, revista americană „Archives of Internal Medicine"a publicat rezultatele unui studiu efectuat de specialişti legat de efectele exercitate asupra nivelului colesterolului sangvin de toate fructele cu coaja tare - denumite şi nucifere (nuci, alune, migdale, arahide, fistic), scrie „Le Figaro".

În urma comparării datelor obţinute, specialiştii  au ajuns la concluzia că, în anumite condiţii, un consum mediu zilnic de aproximativ 70 de grame (cam cât încape într-o mână) din aceste fructe reduce semnificativ nivelul colesterolului din sânge, mai ales în cazul hipercolesterolemiilor (creşterea peste valorile normale a colesterolului din sânge). Evident, recomandarea de a mânca nuci în fiecare zi trebuie corelată cu alcătuirea unei diete echilibrate.

Nutriţioniştii sunt în prezent foarte interesaţi de efectele nuciferelor, deoarece medicii au constatat că aportul ridicat este asociat cu niveluri mai scăzute de grăsimi în sânge. Acest lucru este benefic în special în cazul bolilor de inimă.

Din punct de vedere al compoziţiei, nucile sunt într-adevăr bogate în acizi graşi nesaturaţi, fibre, potasiu, magneziu, vitamine, antioxidanţi şi alte componente. Studiile epidemiologice au arătat că persoanele care consumă frecvent astfel de fructe -de patru sau de mai multe ori pe săptămână - au un risc de a face boli de inimă redus cu 37% faţă de cei care nu consumă frecvent nucifere.

Efectul creşte odată cu „doza"

Peste 25 de studii au fost efectuate în şapte ţări în ultimul deceniu, pe un eşantion total de 583 bărbaţi şi femei care nu luau medicamente împotriva colesterolului crescut. Voluntarii au consumat în medie 67 grame pe zi de migdale, nuci sau alune, timp de trei până la opt săptămâni, în funcţie de studiu.

Pentru a extrage concluziile relevante, rezultatele acestor studii au fost coroborate şi analizate de cercetători şi de nutriţioniştii americani şi spanioli. Rezultatele globale au demonstrat că un consum mediu zilnic de cel puţin 67 de grame reduce cu 5,1% nivelul colesterolului total şi cu 7,4% pe cel al colesterolului „rău" (denumit şi „Low Density Lipoprotein" - LDL).

În mod similar, nivelul trigliceridelor (de asemenea, asociate cu un risc crescut de afecţiuni cardiace) scade în urma consumului de nucifere. Efectul pare să crească cu doza. De asemenea, indiferent de specie, fructele de acest tip par să aibă efecte similare. Pe de altă parte, au constatat specialiştii, impactul asupra nivelului colesterolului este mai mic în rândul persoanelor supraponderale, iar nucile sărate (pentru cocktailuri) sau dulci (cum sunt pralinele) nu au efecte benefice, menţionează nutriţioniştii.

Alte alimente indicate

Katherine Howdy Tate, o reputată specialistă americană în nutriţie şi dietoterapii, susţine că orice tratament începe prin corectarea regimului alimentar. Indiferent dacă este vorba de obezitate, diabet, hipertensiune sau de hipercolesterolemie. Şi în cazul hipercolesterolemiei, nu există un regim sau un aliment „minune" care să poată fi prescris, însă specialista în nutriţie a alcătuit o listă a celor mai indicate alimente.

Printre acestea se numără somonul (studiile efectuate de American Heart Association au probat faptul că peştele gras inclus în meniu măcar o dată pe săptămână protejează sistemul cardiovascular), nucile, fasolea uscată (datorită cantităţilor mari de fibre, proteine, acid folic, zinc şi magneziu din compoziţie), afinele (conţin antioxidanţi şi substanţe antiîmbătrânire) şi roşiile (datorită licopenului - un puternic antioxidant).

Valorile normale ale lipidelor din sânge

Colesterol total <200-250 mg%
Colesterol „bun" HDL >35-40 mg%
Colesterol „rău"LDL  <130 mg%
Raportul colesterol total/colesterol „bun" HDL <5 mg%
Trigliceride  <200 mg%

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite