Nu orice tip de cancer poate fi tratat prin imunoterapie. Şase lucruri mai puţin ştiute despre această metodă de tratament revoluţionară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imunoterapia oncologică are la bază un principiu simplu: ajută sistemul imunitar să recunoască, să ţintească şi să distrugă celulele canceroase. Însă, nu orice tip de cancer se poate trata prin această terapie revoluţionară.

Spre deosebire de terapiile tradiţionale, care ţintesc direct tumoarea sau localizarea acesteia, imunoterapia funcţionează prin întărirea sistemului imunitar pentru a-l ajuta să combată eficient cancerul. Întrucât imunoterapiile oncologice ţintesc sistemul imunitar, acestea au potenţialul de a acţiona asupra oricărui cancer care depinde de mecanismele sistemului imunitar.

1. Imunoterapia oncologică nu este o abordare nouă

Chiar dacă se vorbeşte despre această terapie revoluţionară ca fiind una nouă, de fapt, primele idei au apărut încă de la finalul secolului XIX, spune dr. Valentin Moinescu, medic specialist in oncologie la compania Roche Romania (foto). „Primele idei au apărut în 1891, deci nu e neapărat un domeniu nou, dar de câţiva ani a luat un avânt deosebit. Un chirurg american, Willliam Coley a avut primele abordări de imunoterapie, cu rezultate limitate. Ideea a fost reluată 50 de ani mai târziu, cand s-a studiat în detaliu această cale de acţiune. Imunoterapia oncologică are la bază un principiu simplu: să folosim sistemul imunitar, şi anume limfocitele T, „armele”  sistemului imunitar, pentru a lupta împotriva celulelor tumorale. Acest lucru se poate realiza în două feluri: să stimulăm răspunsul imun al corpului şi/sau să ajutăm sistemul imun să recunoască celulele tumorale.”, a declarat medicul. 

Imagine indisponibilă

2. De ce este important să ajutăm sistemul imunitar?

Pentru că imunoterapia oncologică are rolul de a ajuta sistemul imun să lupte cu boala, ea nu ţinteşte direct tumoarea. Practic, cu ajutorul imunoterapiilor, sistemul imunitar reuşeşte să facă trei paşi esenţiali în distrugerea celulelor canceroase: căutare – sistemul imunitar caută celulele anormale din corp; scanare – sistemul imunitar scanează celulele pentru a distinge între celulele normale şi cele anormale; eliminare - odată ce au fost identificate, celulele anomale, tumorale, sunt atacate şi eliminate de către sistemul imunitar.

3. Chimioterapie versus imunoterapie

Ca să înţelegem mai bine diferenţele dintre cele două terapii,dr. Valentin Moinescu propunâne să ne imaginăm corpul unui pacient ca fiind un oraş. „Avem 30-40 de invadatori la porţile oraşului, care încearcă să pătrundă înauntru. Chimioterapia ar fi ca şi cum aruncăm o bombă, să omorâm tot ce mişcă, inclusiv invadatorii. În schimb, imunoterapiile îi atacă specific numai pe invadatori, ca un lunetist“.

4. La ce tipuri de cancer se pot folosi imunoterapiile oncologice?

Nu orice tip de cancer se poate trata cu imunoterapie, iar decizia cea mai bună o poate lua medicul oncolog în funcţie de istoricul medical al pacientului. Imunoterapii oncologice au fost deja aprobate şi sunt disponibile în Uniunea Europeană pentru tratarea pacienţilor cu melanom local avansat sau metastatic, cancerul pulmonar altul decât cel cu celule mici, cancerul de vezică urinară. În prezent, mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice sunt studiate, în peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 tipuri de cancer.

În România, sunt rambursate imunoterapii în melanom, cancer renal, cancer pulmonar şi limfom Hodgkin.  Există discuţii ca noi imunoterapii oncologice să fie incluse în programele naţionale de oncologie, pentru care tratamentul este decontat de Casa Naţională de Sănătate

5. Imunoterapiile au crescut de patru ori speranţa de viaţă a pacienţilor cu unele forme de cancer metastatic

Imunoterapiile au potenţialul de a oferi supravieţuire pe termen lung multor pacienţi cu forme de cancer în fază avansată şi ale căror opţiuni au fost anterior foarte limitate. De exemplu, speranţa pacienţilor cu cancer pulmonar în stadiu metastatic era de 4% înainte de imunoterapie (96% din aceştia decedau la 5 ani de la diagnostic). Imunoterapia a crescut de patru ori speranţa de viaţă până undeva la 16-20%, ceea ce pentru pacienţi este enorm.

În viitorul apropiat, specialiştii se aşteaptă ca imunoterapia oncologică să ocupe un rol principal şi de sine stătător în planul de tratament al mai multor forme de cancer, în timp ce chimioterapia, radioterapia şi terapiile ţintite vor rămâne în continuare opţiuni de tratament şi nu vor dispărea cu totul.

6. Viitorul tratamentelor oncologice – imunoterapia oncologică personalizată

În viitor, imunoterapiile vor fi adaptate fiecărui pacient, în funcţie de specificul genetic al fiecăruia.Peste câţiva ani, imunoterapiile vor fi personalizate pe specificul molecular al pacientului, şi vor ţine cont mai puţin de localizarea tumorii: sân, plămân sau vezică. Există acum şi în România teste care pot „extrage” profilul molecular al pacientului. Un singur test poate chiar depista peste 300 posibile mutaţii întâlnite în cancer, conchide dr. Moinescu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite