Nu amâna mersul la toaletă! La ce riscuri te expui când nu-ţi asculţi corpul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O întâlnire de afaceri prelungită, o coadă lungă la magazinul din colţ sau pur şi simplu tipul de zi interminabilă care te face să uiţi de nevoile fiziologice sunt foarte nocive pentru organism. Fiecare dintre noi „s-a ţinut“ de multe ori şi din diverse motive, aşadar ştim cum este. Dar oare ştim şi ce putem păţi?

Dacă nu dăm ascultare organismului şi nevoilor sale, oare ce alte semnale ne-am învăţat să ignorăm? Mâncăm când ne e foame, bem când ne este sete, dormim atunci când suntem obosiţi sau ne întindem când corpul a amorţit. Însă, atunci când trebuie să ajungem la toaletă, de foarte multe ori intervine amânarea, ruşinea, uitarea şi chiar lenea.

O treabă mică, dar importantă

Uretrele, tuburile care se „hrănesc din fiecare rinichi şi se varsă în vezica urinară, nu au supape pentru a împiedica revărsarea surplusului. Rinichii funcţionează pe un sistem care implică o reţea delicată de capilare şi „tubuleţe“, iar excesul de lichid îi va face mult mai puţin eficienţi în filtrarea sângelui. Rinichii pot fi afectaţi de presiunea exercitată de vezica urinară. Zona cea mai supusă riscului este regiunea centrală de colectare a rinichilor, pelvisul renal şi calicele renale care se pot dilata şi da naştere bolii numite hidronefroză.

Dar nu vei exploda, vei ajunge la toaletă înainte să faci asta. Vezica urinară adultă poate reţine între 500 şi 600 mililitri. Deja la 450 de mililitri apare dorinţa impetuoasă de a urina. Însă, dacă te abţii, te supui riscului de infecţii urinare (uneori denumite şi boala taximetristului din cauza numărului de ore petrecute de taximetrişti fără a vizita o toaletă), de probleme cu erecţia şi chiar poţi face incontinenţă urinară, adică imposibilitatea de a te mai abţine – te scapi peste tot şi oricând.

Femeile se pot abţine mai mult, însă nu este un concurs. Tot femeile suferă mai des de infecţii urinare care se pot complica cu o cistită, adică disconfort la urinat, creşterea numărului de urinări zilnice, incontinenţa, hematuria (sânge în urină) şi dureri lombare joase.

O treabă mai mare şi mai complicată

Prima complicaţie la întârzierea dusului la baie pentru „treaba mare“ este constipaţia. Pe termen lung, constipaţia este îngrozitoare: de la câteva crampe dureroase în primele două zile, până la abdomen umflat şi tare şi dureri atroce de la cinci zile în sus. 

Un om sănătos ar trebui să se ducă la toaletă cu această „treabă“ cel puţin o dată pe zi. Există unii oameni care se duc şi de două ori sau chiar după fiecare masă, şi alţii care se duc o dată la două zile, lucru nu tocmai foarte sănătos. Complicaţiile pot fi de la simple (eventual o clismă), până la complicate, care înseamnă chiar şi cancer de colon.

Citeşte şi:

FOTO Cele mai murdare 10 obiecte din casa ta. Toaleta şi coşul de gunoi nu sunt pe listă

Locuinţa este sursa unei pleiade de ustensile şi obiecte de uz casnic necesare în activităţile de zi cu zi care sunt, de multe ori, medii fertile pentru dezvoltarea bacteriilor.

Uscătorul de mâini, un focar de infecţie

Aparatele cu jet de aer cald cresc riscul de contaminare cu microbi şi zgomotul lor conduce la deficienţe de auz. Cel puţin aşa arată rezultatele unui studiu publicat de „Daily Mail”.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite