Niciodată nu e prea târziu să faci copii. Despre fertilitatea feminină, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

40% din româncele care au până în 30 de ani nu au încă un copil. La oraş, vârsta medie la care femeile fac acest pas a crescut cu 10 ani faţă de cea a părinţilor lor, arată statisticile. Care sunt cauzele acestui fenomen şi de ce nu este, totuşi, niciodată prea târziu pentru a aduce pe lume un copil, aflăm de la Massawi Tarig, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Judeţean Ilfov.

 

Perioada 1990-2010 a cunoscut o scădere accelerată a natalităţii de la 13,6 născuţi-vii la 1.000 de locuitori în 1990, la 9,9 născuţi-vii la 1.000 de locuitori în 2010, a arătat un raport al Institutului Naţional de Statistică privind „Evoluţia natalităţii şi fertilităţii în România“ realizat în 2012. Şi natalitatea continuă să scadă, la fel cum vârsta femeilor care încep să se gândească să conceapă primul copil creşte.

Mai exact, media de vârstă a conceperii primului copil ajunge astăzi la 30 de ani. Dacă luăm în calcul şi celelalte statistici privind numărul mare de mame adolescente din România, concluzia nu poate fi decât că sunt tot mai multe românce care aleg să devină mame chiar mai târziu de 35 de ani. Aflăm de la medicul ginecolog Massawi Tarig, de la Spitalul Judeţean Ilfov, care sunt riscurile la care se expun femeile care devin târziu mame, ce probleme de sănătate pot întârzia vârsta de procreere, precum şi care sunt soluţiile pe care le oferă medicina la ora actuală pentru cuplurile trecute de prima tinereţe.

Principalele idei din cadrul discuţiei:

Femeile aleg să facă târziu copii pentru că trăim în epoca modernă care pune pe primul plan profesia. Amânăm viaţa personală pentru mai târziu şi împingem această vârstă de aducere pe lume a unui copil tot mai departe. Noi, medicii, ne bucurăm că femeile ajung la noi chiar şi la 30 de ani.

La femeile tinere, cauzele medicale sunt mai puţine. Există şi acestea desigur şi vă dau un exemplu simplu: dacă a avut nişte chisturi şi a ajuns la operaţie, a făcut aderenţe, s-au înfundat trompele se poate ajunge la o infertilitate mecanică. Drept urmare se recurge la fertilizarea in vitro.

Această decizie de fertilizare in vitro este una grea. Iar femeile consideră că la fertilizarea in vitro pot să ajungă şi mai târziu că nu e nicio problemă. Ceea ce este absolut greşit. Este ca o piramidă începută invers. Şansele cele mai mari ale fertilizării in vitro sunt la femeile tinere. Pentru că au o rezervă ovariană bună, un corp sănătos, care permite o implantare uşoară şi sănătoasă. Şi uneori, şi un uter pe măsură.

Cea mai sănătoasă perioadă de reproducere este între 20 şi 25 de ani. Între 25 şi 30 de ani femeia trebuie să rămână însărcinată. După această vârstă deja încep să apară riscurile. Riscurile înseamnă foarte multe lucruri: de la secreţii modificate, infecţii care evoluează şi duc la înfundare de trompe. Sau riscuri mecanice când pot să apară probleme de tipul fibroamelor. Sau adenomioze. Toate acestea fac dificilă inclusiv fertilizarea in vitro.

Adina Vochin – pacientă: Procedurile le-am început imediat după ce m-am căsătorit. Sunt măritată de 10 ani şi ne doream foarte mult copii. După aproape un an în care nu s-a întâmplat nimic am ajuns să facem nişte investigaţii. Din acel moment a început calvarul pentru că ne-am lovit se un sistem superficial. Am fost la foarte mulţi medici care m-au tratat în cabinete amenajate în apartamente de bloc. Am fost la clinici mai mari sau mai mici unde nu mi s-au făcut toate investigaţiile necesare, am fost supusă unor investigaţii invazive, chinuitoare uneori.  Am făcut proceduri de fertilizare in vitro în România. Problema mea era că aveam şi trompele înfundate. M-am chinuit 6 ani.

Afecţiunil trompelor uterine sunt greu de tratat. Pentru că este un organ sensibil cu rol foarte important. Intervenţiile chirurgicale de cele mai multe ori duc la lipirea acestor trompe de organele din jur. Cu o deschidere spre ovar şi cu cealaltă spre cavitatea uterină, această deschidere pur şi implu se poate blocha. Doamna Vochin avea lichid în trompă, lichid închistat. Dacă lichidul stă foarte mult în trompă începe să afecteze funcţionalitatea ei. 

Infecţiile cu candida sau cele cu tricomonas au devenit foarte frecvente şi ele trebuie tratate corect pentru că altfel urcă în aparatul genital şi duc la infertilitate.

Intervenţiil chirurgicale în zona pelvină pentru chisturi şi mioame cresc riscul aderenţelor.

Cea mai mare greşeală pe care o fac pacientele care ajung să aibă probleme de fertilitate este aceea că vin foarte târziu la medic. O vârstă mai înaintată înseamnă automat o rezervă ovariană mai scăzută şi de o calitate mai slabă.

Histeroscopia este o analiză medicală care se practică în uele clinici de fertilitate şi care dă mai multe informaţii medicului referitoare la riscul unui transfer embrionar.

Femeile cu vârste sub 25 de ani pot aştepta între 1 an şi 3 ani până să apeleze la fertilizarea in vitro, în timp ce acelea peste 30 de ani doar 1 an, întrucât timpul este foarte important în acest proces.

Prin programul naţional de fertilizare in vitro cuplurile au doar o singură şansă de a deveni părinţi.

În România, procedura de fertilizare cu ovocite donate nu este clar reglementată astfel că multe clinici de fertilizare nu o aplică.

Portretul rorbot al femeilor care au nevoie de această procedură implică numărul scăzut de ovocite sau inexistent.

Înainte de fertilizarea cu ovocite donate clinicile cer cuplurilor mai multe analize specifice care scad riscul ca procedura să eşueze.

Costurile unei fertilizări cu ovocite donate este în Cehia de 4.500 de euro, iar vârsta maximă a mamei este de 49 de ani neîmpliniţi la data efectuării transferului embrionar.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite