Mergi la doctor dacă ai aceste simptome: semnele prezenţei cancerului în organism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Descoperit din vreme, cancerul poate fi tratat, iar pacientul salvat
Descoperit din vreme, cancerul poate fi tratat, iar pacientul salvat

Febra, oboseala extremă, pierderea în greutate şi modificări ale culorii pielii pot fi tot atâtea semne care anunţă prezenţa unui cancer. Alături de acestea mai există o listă întreagă de semne prin care organismul ne avertizează că lucrurile nu sunt în regulă.

Cancer. Nu o boală, ci o serie întreagă de boli grave cu simptome atât generale, cât şi specifice. Dacă am fi mai atenţi la ele şansele de reuşită ale tratamentului ar fi mai mari, iar pacienţii s-ar putea bucura în continuare de o calitate a vieţii mai bună.

Dacă avem aceste simptome vreme îndelungată sau ele s-au înrăutăţit, este cazul să mergem la un consult de specialitate, potrivit cancer.org. Despre ce simptome este vorba însă?

Pierderea inexplicabilă în greutate

Cele mai multe persoane care au cancer ajung să piardă în greutate, la un moment dat. O pierdere în greutate mai mare de 5 kilograme sau mai mult din motive inexplicabile poate fi semn de cancer. Se întâmplă cel mai adesea în cazul cancerului de pancreas, de stomac, de esofag sau de plămâni.

Febra

Febra este des întâlnită în cazul pacienţilor cu cancer, dar de cele mai multe ori după ce boala s-a răspândit în corp. Aproape toate persoanele cu cancer experimentează acest simptom, în special dacă boala sau tratamentul a afectat şi sistemul imunitar, din care cauză organismul face faţă mai greu infecţiilor. Sunt mai puţine cazurile în care febra este un semn precoce care anunţă cancerul, aşa cum se întâmplă în cazul caccerelor de sânge - leucemii şi limfoame.

 Oboseala

Oboseala extremă care nu trece oricât te-ai odihni poate fi un simptom important al cancerului care se dezvoltă. Însă, oboseala poate fi prezentă şi în cazuri precoce ale leucemiilor, în unele cancere de colon sau de stomac, cancere care produc pierderi de sânge care nu sunt evidente.

Durerea

Cancerele osoase sau testiculare sunt însoţite încă din stagiile incipiente de durere. O durere de cap care nu trece indiferent de tratamentul administrat poate anunţa o tumoră la creier. Durerea de spate poate fi un semn al cancerelor de colon, rect sau de ovar. Cel mai adesea, durerea apare atunci când cancerul a metastazat, adică s-a răspândit în organism.

Modificarea culorii pielii

Nu doar cancerul de piele, ci şi alte tipuri de cancere produc coloraţii ale pielii – hiperpigmentare; colorare în galben a pielii şi a ochilor; eriteme; creştere excesivă a părului.

Semne certe de cancer

Modificări intervenite în funcţionarea sistemului digestiv, constipaţie sau diaree pe termen lung pot fi semne de cancer de colon. Durere la urinare, sânge prezent în urină sau necesitatea de a merge des la toaletă pot avea legătură cu un cancer de vezică sau de prostată.

Rănile care nu se vindecă

Cancerul de piele poate avea aspectul unor răni care nu se închid. O rană în gură poate fi semnul unui cancer oral mai frecvent în rândul fumătorilor, a celor care mestecă tutun sau consumă alcool. Rănile la nivelul vaginului sau al penisului pot fi semne ale unor cancere incipiente, astfel că trebuie consultat de urgenţă un medic specialist.

Sângerări şi secreţii neobişnuite

Sângerările neobişnuite pot fi semne atât în cancerul în fază incipientă, cât şi în cancerul în fază avansată. Tusea cu sânge anunţă un cancer de plămâni, în timp ce sângele în scaun un cancer de colon sau de rect. Cancerul cervical şi de endometru produc sângerări anormale la nivelul vaginului, în timp ce prezenţa sângelui în urină este legată de cancerul de rinichi şi de vezică. O sângerare la nivelul areolei mamare poate indica prezenţa cancerului mamar.

Noduli

Multe cancere pot fi simţite prin piele – cele de sân, de testicule, astfel că orice nodul perceput la palpare trebuie să ne trimită degrabă la medic pentru investigaţii.

Tusea care nu mai trece sau vocea răguşită sunt alte semne care pot anunţa un cancer de plămâni sau localizat la nivelul laringelui sau al glandei tiroide.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite