Medic: „Nu vă tatuaţi niciodată pe o aluniţă!“ Cum ştergem tatuajele de pe piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tatuajele pot fi îndepărtate cu laserul în mai multe şedinţe
Tatuajele pot fi îndepărtate cu laserul în mai multe şedinţe

Chiar dacă ne plac în primă fază, tatuajele pot ajunge să fie regretate. Fie că aţi contractat diverse boli sau aţi dezvoltat reacţii alergice în urma acestora, fie că nu vă mai reprezintă, tatuajele pot fi şterse de pe piele.

Dacă v-aţi decis să vă faceţi un tatuaj, este bine să vă gândiţi de mai multe ori înainte. Pe de o parte, este important să alegeţi un model care să vă reprezinte timp îndelungat şi cu care să vă simţiţi confortabil şi mai târziu.

Pe de altă parte, este bine de ştiut că introducerea în piele a unui pigment cu ajutorul unui ac nu este o procedură lipsită de riscuri pentru sănătate. În acest sens, este important nu doar să alegeţi un loc în care să se facă sterilizarea ustensilelor, să se lucreze doar cu mănuşi, iar acul folosit să fie de unică folosinţă, ci trebuie să vă informaţi şi în privinţa culorilor folosite.

Acestea pot avea în compoziţie nichel, crom sau cobalt, ceea ce face dificilă îndepărtarea ulterioară a tatuajului, dacă se doreşte acest lucru.

Tatuajele făcute pe aluniţe şi riscul de cancer de piele

„Folosirea aceluiaşi ac pentru tatuarea mai multor persoane poate favoriza contractarea hepatitei, tuberculozei, dar şi a sifilisului sau HIV. De asemenea, tatuajele pot avea efecte adverse în caz de epilepsie, boli de inimă, diabet, afecţiuni cutanate“, atrage atenţia dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerolog în cadrul Bioderm, Bucureşti.

De asemenea, tatuajele nu sunt recomandate în sarcină şi cresc sensibilitatea la expunerea la  soare. În anumite cazuri, tatuajele influenţează în mod negativ calitatea imaginilor din timpul unui RMN sau în uma unei astfel de investigaţii pot apărea arsuri pe piele.

Pe lângă faptul că pot provoca diverse alergii sau infecţii ale pielii, tatuajele mai au un neajuns. „Tatuajele îngreunează procesul de depistare a unui cancer de piele, pentru că acoperă leziunile cu risc şi astfel nu mai pot fi observate la fel de repede modificările de formă, mărime sau culoare. În plus, orice traumă la nivelul unei aluniţe creşte riscul de transformare malignă. Nu vă tatuaţi niciodată pe o aluniţă!“, atrage atenţia dr. Lucian Russu.

laser tatuaje

Laser versus intervenţii chirurgicale 

Tatuajele pot fi îndepărtate cu laserul în cabinetul medicului dermatolog, cu risc minim de a dezvolta cicatrici vizibile, inestetice. Practic, fasciculul de lumină emis de laser fragmentează pigmentul în mici particule, care sunt eliminate ulterior de organism, sau realizează un peeling profund al pielii care stimulează regenerarea celulară şi estomparea desenului.

De asemenea, există şi posibilitatea efectuării unei intervenţii chirurgicale clasice. Rezultatele se obţin rapid, tatuajul fiind îndepărtat fără a fi nevoie de efectuarea mai multor şedinţe, ca în cazul procedurilor cu laser, dar marele dezavantaj este faptul că pacientul rămâne cu cicatrice vizibilă.

Medicul dermatolog este cel mai în măsură să recomande laserul cel mai potrivit pentru îndepărtarea tatuajului, în funcţie de tipul de piele, de tatuajul ales  - culoare, dimensiune, tipul de vopsea folosit, dar şi de istoricul medical al pacientului. „În urma unei testări pe o porţiune mică de piele, care are şi rolul de a depista eventualele reacţii cutanate adverse, medicul elaborează un plan de tratament personalizat, care cuprinde şi numărul de şedinţe necesar şi frecvenţa potrivită pentru eliminarea respectivului tatuaj”, adaugă medicul Lucian Russu.

Patru tipuri de terapii destinate eliminării tatuajelor nedorite

1.Laserul Nd: YAG Q-Switch emite lungimi de undă specifice fiecărei culori, mov, verde, galben, dar şi alte nuanţe, şi elimină toate tipurile de tatuaje corporale sau faciale, inclusiv pe cele de la nivelul sprâncenelor, buzelor sau ochilor. Fasciculele de lumină fragmentează pigmentul în mici particule, care sunt înlăturate apoi de celulele sistemului imunitar.

„Procedura se poate face cu anestezie locală. Sunt necesare 4-10 sedinţe, cu pauză de 4-6 săptămâni între ele pentru ştergerea unui tatuaj. În plus, acest laser elimină şi petele pigmentare ce apar odată cu înaintarea în vârstă, pistruii, hiperpigmentarea datorată sarcinii  - melasma, semnele din naştere sau nevul Ota. Riscul de apariţie a unor cicatrici este minim”, spune medicul dermatolog.

2.Laserul Erbium YAG efectuează un peeling profund, prin care se îndepărtează un strat superficial al pielii, pentru a stimula regenerarea celulară cutanată. „În urma procesului de vindecare, se estompează tatuajul, iar pielea îşi recapătă treptat culoarea iniţială“, adaugă dr. Lucian Russu. Laserul Erbium YAG este recomandat şi pentru ştergerea ridurilor profunde, hiperpigmentare cutanată sau vindecarea leziunilor acneice.

3.Laserul CO2 Fractional SmartXide DOT, unul dintre cele mai avansate lasere dermatologice, produce o arsură superficială la nivelul pielii, care stimulează sinteza de colagen, ducând la regenerarea pielii şi, implicit,  tatuajului. „Îl folosim cu succes şi pentru a elimina cicatricile, vergeturile, ridurile şi tulburările de coloraţie de la nivelul pielii”, mai spune medicul dermatolog. 

4.Terapia UPL  - ultra pulse light, utilă în rejuvenare, are indicaţii şi în îndepărtarea tatuajelor profesionale. Terapia funcţionează pe baza transferului de energie de la sursă către piele, este nedureroasă şi confortabilă pentru pacient.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite