Mai mult de opt plombe ridică nivelul de mercur din sânge. Ce efecte au dozele mari de metal asupra creierului şi inimii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cariile dentare sunt una din cele mai răspândite boli cronice
Cariile dentare sunt una din cele mai răspândite boli cronice

Plombele de amalgam, ce conţin o combinaţie de mercur, argint, staniu şi alte metale, contribuie în mod semnificativ la creşterea nivelului de mercur din sânge, arată un studiu recent al Universitatăţii  Georgia, SUA,, scrie Science Daily.

Cercetarea, care a analizat date de la aproape 15.000 de persoane, este prima care demonstrează o legătură între plombele dentare şi expunerea la mercur, raportat la o populaţie reprezentativă la scară naţională.

„Cariile reprezintă una dintre cele mai des întâlnite boli cornice“', susţine Lei Yin, cercetătoare în cadrul Environmental Health Science Department, autoare principală a studiului. „Cred că majoritatea oamenilor are plombe, însă despre tipul de materiale folosite de dentist se vorbeşte prea puţin'“, a completat aceasta, preluată de agerpres.ro.

Preocuparea pentru subiectul expunerii la mercurul din plombe nu reprezintă o noutate, însă cercetările anterioare au fost lipsite de consistenţă şi limitate, a declarat Xiaozhong John Yu, profesor asistent în cadrul aceluiaşi departament şi coautor al lucrării. Acesta susţine că studiul la care a participat poate reprezenta „o bază ştiinţifică pentru viitoare evaluări ale riscului“, aceasta fiind prima cercetare care a luat în calcul vârsta, educaţia, etnia, rasa şi sexul participanţilor, dar şi obiceiuri precum fumatul sau dacă consumul de fructe de mare sau de alge, despre care se crede că ar contribui la creşterea nivelului de mercur din corp.

Plombele de amalgam au fost utilizate de peste 150 de ani

Oamenii de ştiinţă au analizat şi expunerea la anumite tipuri de mercur şi au descoperit o creştere semnificativă a metil-mercurului, cea mai toxică formă a acestui metal, ce a fost legat de plombe. Plombele de amalgam au fost utilizate timp de peste 150 de ani datorită faptului că erau accesibile ca preţ şi durabile.

Mercurul este un metal greu, recunoscut pentru toxicitatea sa. În concentraţii mari, acesta cauzează probleme la nivelul creierului, inimii, rinichilor, plămânilor şi sistemului imunitar. Noi studii sugerează că metil-mercurul poate fi dăunător şi în concentraţii mai mici.

„Din punct de vedere toxicologic, ştim că mercurul este o otravă, dar totul depinde de doză. Aşadar, în cazul unei plombe, poate că totul e în regulă. Dar dacă sunt mai mult de opt plombe, riscul de efecte adverse este crescut“, a mai spus Yu.

Persoanele cu cel mai mare risc sunt cele care au numeroase plombe de amalgam şi care sunt expuse la mercur şi din alte surse.

Rezultatele cercetării arată că persoanele studiate care aveau mai mult de opt plombe aveau un nivel cu 150% mai mare de mercur în sânge decât cele care nu aveau plombe. 25% din populaţie are 11 sau mai multe plombe, mai arată sursa citată.

Studiul face referire şi la plombele din răşini compozite, o alternativă la cele cu mercur, însă care pot emana mici cantităţi de bisfenol A (BPA), ce poate cauza probleme de dezvoltare şi la nivelul aparatului reproducător.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite