Magneziul, un mineral fără de care nu putem trăi: cum ne ajută, care sunt alimentele recomandate şi cum se manifestă carenţa de magneziu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simptomele deficitului de magneziu sunt asemănătoare celor cauzate de carenţa de calciu. FOTO: Shutterstock
Simptomele deficitului de magneziu sunt asemănătoare celor cauzate de carenţa de calciu. FOTO: Shutterstock

Starea de bine este o nevoie continuă a omului modern, perturbat de un stil de viaţă solicitant. Statul prelungit la birou, lipsa timpului pentru activităţi de relaxare sau exerciţii fizice duc cu timpul la hiper-emotivitate, episoade de irascibilitate, insomnie sau chiar stări de depresie.

O cauză a apariţiei apatiei, a insomniei, a durerilor de cap, a anxietăţii, a tulburarilor digestive şi a crampelor musculare poate fi deficitul de magneziu din organism.

Magneziul este al patrulea în clasamentul celor mai importante minerale din organismul uman, pe lângă calciu, potasiu şi fier, fiind indispensabil în procesul de metabolizare a glucidelor, lipidelor şi proteinelor, dar şi în excitabilitatea neuromusculară.

În egală măsură magneziul este un regenerator celular, un echilibrant psihic şi un drenor hepatic care contribuie şi la menţinerea unui sistem cardiovascular sănătos şi previne atacurile de inimă.

De cât magneziu are nevoie organismul şi cum se manifestă lipsa acestui mineral

Cantitatea de magneziu din organismul unui adult este de aproximativ 25 de grame şi mai mult de jumătate din acesta se găseşte în oase, un sfert în muşchi, iar restul în inimă, ficat, rinichi, tub digestiv şi plasmă.

Nevoia zilnică de magneziu pentru fiecare kilogram din corp este de 5 mg, copiii au nevoie de 15 mg per kilogram/corp, iar femeile însărcinate de 10 mg per kilogram/corp, explică dr. Florenţa Creţu, reprezentant Ropharma.

De multe ori, simptomele deficitului de magneziu sunt asemănătoare celor cauzate de carenţa de calciu: crampe musculare, stări de nervozitate, lipsa de concentrare, stres, oboseala, memorie mai slabă.

Este greu de diagnosticat deficienţa de magneziu deoarece aceasta nu apare la testele de sânge, completează medicul.

De aceea, suplimentele alimentare cu magneziu se administrează numai dacă ne cunoaştem bine starea de sănătate şi în funcţie de vârstă, de sex, de efortul fizic sau intelectual depus. Luate în exces sau necorespunzător, şi vitaminele pot fi periculoase, avertizează specialistul.

Un supliment alimentar optim trebuie să conţină carbonat de magnegiu, dar şi extract rhodiola rosea, oxid de zinc şi vitamina B6, care ajută la asimilarea optimă a magneziului în organism.

În plus, acesta menţine şi protejează ritmul cardiac în limite normale, optimizează memoria şi atenţia, susţine capacitatea de apărare a organismului la diferite tipuri de stres şi conferă o stare de relaxare benefică. Astel de suplimente se administrează zilnic, câte un comprimat, dimineaţa sau la prânz, înainte de masă.

Rolul magneziului în organism

  • Asigură sănătatea inimii prin participarea la distribuirea eficientă a potasiului, calciului şi a altor nutrienţi la nivel celular
  • Consolidează oasele impreună cu calciul şi cu vitamina D
  • Purifică organismul, un nivel de magneziu în limite normale neutralizând şi eliminând mai uşor metalele grele, substanţele chimice din mediul înconjurător sau din alimentele nesănătoase, pesticidele şi ierbicidele, precum şi alte toxine care ne pătrund în corp şi ne atacă organele vitale
  • Relaxează nervii şi muşchii
  • Ajută la circulaţia sângelui
  • Ajută la transformarea zahărului în energie şi la sinteza proteinelor
  • Participă la procesul de digestie, ajutând la mistuirea alimentelor şi la absorbţia nutrienţilor în organism
  • Stimulează producţia de acid hidrocloric în stomac şi a bilei la nivelul ficatului
  • Împiedică formarea depunerilor de calciu, a calculilor renali şi biliari.

Alimente bogate în magneziu

Pentru o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă, sursele de magneziu ar trebui să fie cât mai diverse: de la cereale integrale şi expandate, apă minerală, seminţe de dovleac, floarea soarelui, susan, spanac, fasole neagră, quinoa, până la migdale, nuci şi alune crude, nu prăjite.

Sfatul specialistului: evitaţi consumul de carne în cantităţi mari, deoarece aceasta conţine calciu şi fosfor, iar aceste minerale în exces reduc absorbţia magneziului în organism.
De asemenea, aveţi grijă la cantităţile de produse alimentare procesate pe care le consumaţi precum făina, orezul sau zahărul şi la produsele cu efect diuretic (alcool, cafea), deoarece reduc aportul de magneziu din organism.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite