Măsură eficientă antirid: foloseşte mereu crema de protecţie solară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă pericolul cancerului de piele nu te convinge că trebuie să-ţi aplici cremă de protecţie solară de fiecare dată când ieşi din casă, atunci poate măcar dorinţa de a îmbătrâni frumos va fi suficient de puternică încât să te determine să faci o rutină din acest obicei.

Cu fiecare ieşire în soare, efectele radiaţiilor ultraviolete se cumulează la nivelul pielii, astfel că, într-un timp mai scurt sau mai lung, în funcţie de materialul genetic al fiecăruia dintre noi, pielea îmbătrâneşte prematur. Cercetătorii australieni au reuşit să cuantifice, în cadrul unui studiu inedit, în ce măsură cremele de protecţie solară combat acest proces şi previn îmbătrânirea cutanată prematură.

Mai mult de 900 de participanţi cu vârste sub 55 de ani au fost observaţi timp de patru ani. Unii au fost sfătuiţi să folosească loţiunea de plajă zilnic, inclusiv după ce ieşeau din apă sau după ce transpirau în mod excesiv. Altor participanţi nu li s-au dat instrucţiuni în ceea ce priveşte loţiunea de plajă, fiindcă s-a considerat neetic să le spună să nu o folosească deloc.

Utilizarea zilnică a cremei de fotoprotecţie a fost destul de dificilă, au constatat specialiştii australieni, iar participanţii au trişat puţin. Dar după patru ani şi jumătate, persoanele care au folosit cu regularitate crema de protecţie solară arătau, într-adevăr, mai tinere decât celelalte.

Îmbătrânire redusă cu 24%

De fapt, cele mai evidente diferenţe au fost observate în ceea ce priveşte îmbătrânirea pielii mâinilor. Participanţii care au folosit aproape zilnic crema cu FPS au prezentat un nivel de îmbătrânire cutanată cu 24% mai mic decât ceilalţi, care şi-au aplicat loţiunea doar ocazional, la plajă.

Rezultatele benefice de prevenţie a îmbătrânirii premature a pielii s-au observat deopotrivă la adulţii tineri şi la cei de vârstă mijlocie, a concluzionat studiul finanţat de Guvernul australian. „Beneficiile cosmetice sunt foarte mari şi semnificative. Dar cel mai important pentru noi este că, odată cu efectele estetice, crema de fotoprotecţie şi-a dovedit şi efectul de prevenire a cancerului de piele pe termen lung“, a explicat medicul Adele Green, de la Institutul de Cercetare Medicală Queensland, coordonatoarea studiului.

„Chiar şi 15 minute de expunere neprotejată la soarele amiezii adaugă ani buni aspectului pielii. Şi cu siguranţă dacă folosiţi doar un recipient cu cremă de fotoprotecţie pe an înseamnă că folosiţi prea puţină“, atrage atenţia medicul Eric Bernstein, profesor la Universitatea din Pennsylvania.

Pielea decolteului, cea mai expusă şi mai neglijată

„Decolteul acumulează lumină solară de-a lungul vieţii în mod constant, iar multă lume începe să se preocupe de-abia când începe să se modifice aspectul pielii. Dacă nu-l protejăm corect cu cremă de fotoprotecţie, în timp, pielea decolteului devine roşie constant, pătată cu pistrui şi capătă aspectul gâtului de curcan. Prin urmare, gâtul şi decolteul trebuie protejate chiar şi atunci când conducem maşina“, recomandă medicul dermatolog Mihaela Leventer, preşedintele Societăţii Române de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală.

Alege cremele de calitate

image

Sunt de preferat cremele cu FPS din farmacii, dermatocosmetice, adresate fiecărui tip de ten, care oferă şi protecţie serioasă împotriva ambelor tipuri de radiaţii ultraviolete, A şi B, şi care nu ne „bombardează“ cu alte tipuri de ingrediente mai puţin sănătoase.

„Cremele de fotoprotecţie de foarte bună calitate sunt foarte scumpe, nu ni le putem permite toţi. Într-adevăr, sunt de preferat cremele dermatocosmetice, pentru că au studii clinice în spate. Dar eu le spun pacienţilor mei: «Crema de protecţie solară nu te face Superman!». E adevărat că aceste creme te ajută mai ales să nu faci arsuri solare, te ajută să poţi să stai mai mult în soare, dar nu cu mult mai mult şi nu atunci când soarele este cel mai puternic. Este important, totuşi, ca aceste creme să aibă şi protecţie împotriva radiaţiilor de tip A, şi împotriva celor de tip B“, semnalează medicul dermatolog Oana Clătici, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, într-un interviu acordat ziarului „Weekend Adevărul“.

Două beneficii într-o sticlă

Folosind crema de protecţie solară nu numai atunci când mergem la plajă, ci şi când conducem maşina, când plimbăm câinele şi când mergem de acasă până la serviciu şi înapoi, „omorâm doi iepuri dintr-o lovitură: prevenim atât îmbătrânirea prematură, cât şi cele mai agresive forme de cancer de piele“, consideră medicul Eric Bernstein.

Melanomul este una dintre consecinţele expunerii neprotejate la soare. „Elementele de protecţie  sunt la îndemână: haine cu ţesătură deasă, pălării, creme fotoprotectoare (cu factor de protecţie solară de minimum 15) şi expunerea cu moderaţie la soare“, spune prof. dr. George Sorin Ţiplică, Şeful Clinicii 2 Dermatologie – Spitalul Clinic Colentina, UMF „Carol Davila“. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite