INFOGRAFIE Sănătate cu bani puţini. Medicamentele generice fac posibil acest lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costul reţetei se poate modifica semnificativ, în funcţie de tipul medicamentelor alese FOTO Arhivă
Costul reţetei se poate modifica semnificativ, în funcţie de tipul medicamentelor alese FOTO Arhivă

Suntem în sezonul infecţiilor respiratorii, al alergiilor, dar şi al suferinţelor reumatismale, când vizitele la doctor se încheie de cele mai multe ori cu prescrierea unei scheme de tratament. În funcţie de medicamentele alese, costul reţetei se poate modifica semnificativ, fără a  influenţa în vreun fel eficienţa terapiei

Vremea schimbătoare din aceste zile, ba cu soare şi temperaturi trecute peste media specifică acestei perioade a anului, ba cu nori şi vânt rece, vine însoţită de un risc mai mare de infecţii respiratorii. Fie că sunt simple răceli, care pot fi ameliorate cu o aspirină, un paracetamol sau ibuprofen, fie că se ajunge le bronşite şi sinuzite, care necesită o schemă mai complexă de tratament prescrisă de un medic, drumurile la farmacie devin inevitabile.

Dacă aspectul financiar ne preocupă, putem face economii. Şi asta fără a ne pune în pericol sănătatea. În prezent, foarte multe medicamente scumpe, zise de marcă sau inovative, au alternative mai ieftine, care au exact acelaşi efect terapeutic. Este vorba de medicamentele generice. 

Acestea sunt echivalente cu produsele farmaceutice originale ale căror brevete au expirat, conţin aceeaşi substanţă activă, în aceeaşi doză şi concentraţie, au aceeaşi cale de administrare şi sunt la fel de sigure şi eficiente”, a explicat prof. dr. Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România. 

Potrivit specialistului, în ţara noastră există între 2 şi 10-12 medicamente generice la aceeaşi substanţă activă. Pentru aspirină, de exemplu, există peste 200 de variante generice. Destule sunt şi pentru paracetamol sau ibuprofen, două molecule frecvent folosite pentru combaterea febrei şi a durerilor musculare şi de cap.

Pentru a cumpăra medicamentele în cunoştinţă de cauză, înainte de a merge la farmacie, o căutare pe CaNaMed (Catalogul Naţional al Preţurilor) poate fi edificatoare.  Pe această platformă găzduită site-ul Ministerului Sănătăţii, oricine poate verifica ce medicamente sunt disponibile în România pe baza Denumirii Generice (substanţa activă), Denumirii Comeriale (numele din farmacie al medicamentului) şi Producatorului.

Dacă dăm o căutare în secţiunea ”Denumire Generică” pe substanţa ”ibuprofenum”, vor obţine mai multe rezultate, iar în partea din dreapta a tabelului va fi spcificat dacă medicamentele sunt generice sau inovative şi vom vedea care sunt preţurile lor de referinţă, ceea ce ne poate fi de folos în decizia de cumpărare. Astfel, dacă pentru un inovativ cu această substanţă activă, la o concentraţie de 200 mg, trebuie să scoatem din buzunar cel puţin 8,5 lei pentru o cutie cu 12 drajeuri, pentru o cutie de 20 de comprimate al unui medicament generic vom da doar 4 lei. Un calcul simplu ne va arăta că o pastilă a inovativului este de 3,5 ori mai scumpă decât cea a genericului.

Diferenţe importante de preţ se pot înregistra şi în cazul tratamentelor prescrise de medic. Potrivit dr. Daciana Toma, medic de familie şi membru în biroul executiv al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, o schemă de tratament cu antibiotice, necesar în situaţia unor infecţii respiratorii care evoluează cu complicaţii, poate scoate din buzunarul pacientului cu aproximativ 20 de lei mai puţin, dacă se optează pentru medicamente generice.

Economii asemănătoare se pot realiza şi în cazul schemelor de tratament antialergic, dar şi în cel al terapiei suferinţelor reumatismale, compusă din medicaţie contra durerii şi inflamaţiei (antiinflamatorii nesteroidiene), în asociere cu un protector gastric. În această din urmă situaţie, conform exmplelor oferite de dr. Dacian Toma, diferenţa de pe bonul fiscal dintr-o reţetă compensată cu medicamente inovative şi una cu medicamente generice este una importantă, de peste 40 de lei.

infografie
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite