Medicamentele generice pot salva milioane de vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicamentele generice cresc speranţa de viaţă pentru mai mulţi pacienţi FOTO Shutterstock
Medicamentele generice cresc speranţa de viaţă pentru mai mulţi pacienţi FOTO Shutterstock

PERSPECTIVĂ Aproape şapte milioane de români suferă de boli de inimă, România ocupând locul doi în Europa şi trei în lume la numărul de decese provocate de acest tip de afecţiuni. 150.000 de oameni mor anual în ţara noastră din cauza problemelor cardiovasculare. Cifrele ar putea fi mult reduse, datorită medicamentelor generice.

Bolile de inimă reprezintă şi acum principala cauză de deces din România. 150.000 de români se sting anual din cauza problemelor cardiace, ceea ce reprezintă 60% din totalul deceselor înregistrate pe întreg teritoriul ţării noastre, relevă datele furnizate de Fundaţia Română a Inimii.

Situaţia ar putea fi cu totul alta, dacă medicamentele generice ar fi utilizate cu mai multă încredere. Dovadă în acest sens stau rezultatele studiului realizat de compania McKinsey, unul din cei mai importanţi jucători de pe piaţa mondială de consultanţă în management, privind impactul genericelor asupra sănătăţii pupulaţiei în cinci state membre ale UE (Germania, Franţa, Marea Britanie, Spania şi Italia).

Cercetarea a arătat că, prin creşterea accesului la tratament, statinele generice – medicamente care scad colesterolul – previn în fiecare peste 25.700 de decese, în timp ce ihibitorii enzimei de conversie generici – medicamente folosite pentru tratementul hipertensiunii arteriale – împiedică peste 137.000 de morţi premature în cele cinci ţări europene.

Pentru că au preţuri sensibil mai mici decât medicamentele de referinţă, genericele fac suportabile costurile de tratament atât pentru sistemele de sănătate, cât şi pentru consumatorul individual, crescând astfel speranţa de viaţă pentru mai mulţi pacienţi”, a precizat conf. dr. Robert Ancuceanu, lector universitar la Facultatea de Farmacie a Universităţii „Carol Davila”, din Bucureşti.

Beneficii evidente

Deoarece comportamentul pacientului joacă un rol important în succesul sau eşecul final al oricărui tratament, decoperirea cercetătorilor de la Spitalul Brigham, din Boston, afiliat Şcolii Medicale Harvard, este fundamental. Oamenii de ştiinţă americani au urmărit timp de doi ani peste 90 de mii de persoane cu afecţiuni cardiovasculare şi au constatat că pacienţii care au luat statine generice au avut mai multe şanse să adere la medicaţie, comparativ cu cei cărora le-au fost prescrise medicamente originale.

"Atunci când medicamentele costă mai mult, e mai puţin probabil ca pacienţii să le folosească. În cazul statinelor, dacă acestea nu sunt administrate în mod constant, beneficiul clinic este mult redus. Studiul nostru a demonstrat acest lucru”, a explicat Joshua J. Gagne, profesor farmacolog, principalul autor al studiului.
 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite