INFOGRAFIE În ce ţară din Europa se trăieşte cel mai mult?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Speranţa medie de viaţă la naştere a crescut semnificativ în Uniunea Europeană în ultimii doisprezece de ani. Cu toate acestea, încă se mai înregistrează diferenţe importante între state la acest capitol, iar ţara noastră continuă să rămână la coada clasamentului.

79.2 ani este în prezent speranţa medie de viaţă la naştere în Uniunea Europeană, cu 5,1 ani mai mult decât era în 1990, potrivit ultimului raport al Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OCDE) privind sănătatea în Europa, informează Sciences et Avenir.

Acest câştig într-un timp relativ scurt se datorează, conform OCDE, în principal „reducerii semnificative a mortalităţii din cauza bolilor cardiovasculare, în special în rândul persoanelor cu vârta cuprinsă între 50 şi 65 de ani“.

Spania, Italia şi Franţa, pe primele locuri

Contrar unei idei larg răspândinte, Suedia nu se află în fruntea clasamentului speranţei de viaţă în Europa.  Aşa cum apare în graficul cuprins în raport, prezentat mai jos, Spania (82,5 ani), Italia (82,4 ani) şi Franţa (82,1 ani) sunt ţările Uniunii Europene ale căror locuitori au cea mai mare speranţă de viaţă. 

Dacă e să luăm în calcul şi ţările non UE, atunci primul loc în această parte a lumii la capitolul longevităţii locuitorilor e adjudecat de Islanda, cu o speranţă medie de viaţă de 83 de ani, iar locul secund e preluat Elveţia (82,8 ani).

Singurele ţări din Uniunea Europeană cu o speranţă de viaţă sun pragul de 75 de ani sunt: România (74,5 ani), Bulgaria (74,4 ani),  Letonia şi Lituania (74,1).

image

De remercat este că unele ţări au înregistrat salturi semnificative în ceea ce priveşte longevitatea. Estonia, de exemplu, a câştigat aproape 7 ani din 1990, iar Republica Cehă 6.5 ani. La capătul celălalt, al celor mai mici progrese, se situează Bulgaria şi Lituania, populaţia acestor ţări adăugând la seperanţa de viaţa doar trei ani în decurs de doisprezece ani.

Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii, dar având o sănătate precară

Speranţa medie de viaţă a femeilor (82,2 ani) este la nivelul UE superioară celei a bărbaţilor (76,1 ani), chiar dacă diferenţa dintre sexe s-a redus de la 7,2 ani cât era în 1990 la 6,1 ani în 2012.

În ţara noastră, potrivit datelor OCDE, speranţa de viaţă medie a femeilor este de 78,1 de ani, în timp ce a bărbaţilor este de 71 de ani.

image

Cu toate că sunt mai longevive, speranţa de viaţă a femeilor având o stare de sănătate bună, adică fără handicap, după vârsta de 65 de ani este aproximativ aceeaşi ca şi la bărbaţi (8,7 faţă de 8,5 ani ani), notează raportul.

Cei mai favorizaţi din acest punct de vedere par să fie cetăţenii Suediei, aici atât femeile, cât şi bărbaţi de peste 65 de ani se pot aştepta să trăiască circa 75% din timpul care le-a mai rămas fără limitări în activităţile lor obişnuite, în timp ce în alte ţări, precum Republica Cehă, de exemplu, această proporţie e sub 25%.

Bolile cardiovasculare, principala cauză de deces

Maladiile cardiovasculare, care includ infarctele şi accidentele vasculare cerebarle, rămân principala cauză de mortaliate în Europa, fiind responsabile de 40% din decese în 2011, în faţa cancerelor (24%).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite