Incindenţa melanomului este în creştere. „Acum 17 ani vedeam un melanom pe an, acum am depistat 22 în 7 zile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1,2% din totalul persoanelor care au fost testate în urma unei campanii gratuite de screening care a avut loc la Bucureşti au fost depistate cu suspiciune de melanom, cea mai agresivă formă de cancer de piele. 2,6% au fost declarate suspecte de alte tipuri de cancere de piele.

Bilanţ îngrijorător în urma campaniei „Un viitor fără pată“ de testare gratuită a aluniţelor, desfăşurate luna trecută la Bucureşti în Parcul Tineretului.

Din cele aproape 2.000 de persoane care au participat la programul de screening gratuit, 1,2% (22 de persoane) au fost trimise de urgenţă către unităţi medicale de stat specializate cu diagnosticul de suspiciune de melanom, iar alte 48 de persoane au fost depistate cu alte cancere de piele.

Pe lângă suspiciunile de cancer de piele, 300 de persoane (16%) au fost depistate cu displazii - aluniţe cu risc de transformare în leziuni maligne. Persoanele au fost îndrumate urgent către instituţii medicale cu competenţe în acest sens, pentru investigaţii suplimentare.

În medie, 250 de persoane s-au prezentat zilnic la Unitatea Mobilă de Dermatoscopie, instalată în Parcul Tineretului, cu un vârf de 400 de persoane în weekend (vineri, sâmbătă şi duminică)”, a declarat Dr. Claudia Sprîncenatu, Preşedinte al Asociaţiei Melanoma MayDay.

A venit să se testeze la 97 de ani

Medicii care au efectuat testările susţin că rezultatele reprezintă un semnal de alarmă şi confirmă incidenţa în creştere a cancerului de piele, în general, şi a melanomului, în particular.

„Acum 17 ani, când am introdus în România dermatoscopie digitală de înaltă performanţă, vedeam un melanom pe an. În prezent, în şapte zile, am descoperit 22 de suspiciuni de melanom, ceea ce este extrem de mult. Ne bucură însă interesul tot mai crscut al oamenilor de a se testa. Am văzut în această săptămână oameni de toate vârstele şi de toate categoriile socio-profesionale: de la 3 – 97 de ani, ingineri, profesori, judecători, avocaţi, expaţi, pensionari, elevi, studenţi, studenţi la Medicină, care au fost profund sensibilizaţi de această campanie. Oameni din Bucureşti, dar şi din Giurgiu, Ploieşti, Piteşti, Craiova, Brăila şi chiar Iaşi”, a declarat dr. Lucian Russu, medic dermatolog, fondator al Asociaţiei Melanoma MayDay şi coordonator al programului de screening desfăşurat în Parcul Tineretului.

De la slujbă, la screening

Campania i-a pus pe medici în faţa unor situaţii pe cât de inedite, pe atât de emoţionante. „Mai mulţi enoriaşi au ascultat ştirea despre testările gratuite în biserică şi au fost direcţionaţi de preot către Unitatea Mobilă de Dermatoascopie. Ulterior, şi preotul a venit să îşi testeze aluniţele. De asemeni, o familie din Bucureşti aflată în concediu la mare, s-a întors în Capitală pentru testare, după ce a ascultat ştirea de la radio. Un alt caz special este cel al unei persoane nevăzătoare din naştere, care nu  şi-a văzut niciodată pielea, nu ştia dacă are aluniţe sau nu, dar care a venit să se testeze, înţelegând potenţialele riscuri. Peste 50 de femei care au suferit de cancer la sân şi au făcut mastectomii au venit să îşi testeze aluniţele, acesta fiind oricum un control obligatoriu în cazul lor. Peste 40 de copii cu HIV dintr-un centru special au venit special la Bucureşti pentru testare, cu autocarul. O altă poveste simpatică este cea a unui bucureştean, care în autobuz, în drumul lui din Floreasca, până în Vitan, a convins 20 de oameni să meargă la testare ”, a adăugat dr. Michael Russu, membru al Asociaţiei Melanoma MayDay.

„Succesul programului de testare din cadrul acestei ediţii a campaniei <<Un viitor fără pată>> confirmă încă o data nevoia unui program de screening extins la nivel naţional. Avem dovada clară că populaţia nu este refractară prevenţiei şi că atunci când accesul la astfel de programe este facilitat, oamenii îmbrăţişează ideea. Mulţumim populaţiei că a ascultat mesajul, că a înţeles riscurile pe care le presupune această boală şi că a mers în număr atât de mare să se testeze, sfătuindu-i şi pe alţii în acest sens. Oamenii au fost cei mai buni ambasadori ai acestei campanii”, a declarat Cezar Irimia, Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Incidenţa melanomului este în creştere, în ultimii ani, din cauza expunerii repetate la soare, fără protecţie solară, a schimbărilor climatice şi obiceiului bronzării artificiale, la solar.

 Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv: 75% din persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (în stadiu avansat) îşi pierd viaţa în primul an de la diagnostic;  Depistat la timp, melanomul poate fi vindecat în 98% din cazuri. Screeningul joacă un rol major în diagnosticarea precoce a bolii. Un rol important în prevenţie îl are dermatoscopia – o investigaţia non-invazivă, nedureroasă, care durează câteva secunde.

O persoană cu melanom moare în fiecare oră

Conform Skin Cancer Foundation, pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom moare, iar pentru 2015 a fost estimat un număr de 9.9440 de persoane decedate ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer. 

În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistaţi cu această formă de cancer mor anual. Ţara noastră înregistrează o incidenţă în creştere în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom. 

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcţie de factorii genetici, de mediu şi care ţin de stilul de viaţă: piele sensibilă la soare: la persoanele cu pielea, ochii şi părul deschise la culoare;  factori genetici: prezenţa a numeroase aluniţe, antecendente personale sau în familie de tumori cutanate; arsuri solare grave şi repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani; obiceiul bronzării artificiale, la solar.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite