Hepatita B se ia şi prin sărut franţuzesc. Care sunt simptomele bolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimbul de fluide corporale este una din căile prin care virusul hepatitei B se poate transmite
Schimbul de fluide corporale este una din căile prin care virusul hepatitei B se poate transmite

În momentul infecţiei cu virusul hepatitic B, organismul se mobilizează pentru a-l anihila. În 40-50 % din cazuri reuşeşte, în celelalte, nu. Boala cronică se instalează mai lent sau mai rapid. Uneori,, virusul ajunge să genereze cancer hepatic fără să mai treacă printr-o boală cronică de ficat propriu-zisă.

România ocupă locul 6 în UE la incidenţa cazurilor de hepatită B, cea mai comună dar şi cea mai gravă formă de infecţie a ficatului în întreaga lume. Boala este de 100 de ori mai infecţioasă decât HIV, iar virusul care o provoacă este greu de depistat. 40% din pacienţii infectaţi nu au niciun simptom până în momentul în care boala devine cronică.

Din momentul infecţiei şi până când aceasta se cronicizează organimsul se mobilizează şi luptă cu virusul, explică prof.dr Adrian Streinu-Cercel  în volumul „Totul despre hepatite şi virusurile hepatitice“.

În circa jumătate din cazuri organismul reuşeşte să facă faţă virusului, însă în restul infecţia devine cronică.

Potrivit aceleiaşi surse, boala cronică de ficat se instalează mai lent sau mai rapid. Uneori, virusul ajunge să genereze cancer hepatic fără să mai treacă printr-o boală de ficat propriu-zisă.

Cum se transmite hepatita B

La fel ca şi infecţia cu HIV, virusul hepatitei B se transmite, în principal, prin contact sexual neprotejat cu prezervativ, perinatal (de la mamă la făt), prin piercing şi tatuaje la momentul efectuării lor, prin ace şi seringi contaminate, prin folosirea instrumentarului medical infectat, a obiectlor înţepătoare folosite pentru igiena personală şi care pot fi contaminate. Alte căi de transmitere sunt periuţa de dinţi şi sărutul franţuzesc.

Cum nu se transmite hepatita B

Utilizarea în comun a grupurilor sanitare, a tacâmurilor, a obiectelor care nu sunt înţepătoare sau tăietoare nu sunt căi de transmitere a virusului. Nici pupatul sau strânsul mâinii cuiva.

Din momentul contactului cu virus hepatitic B, de obicei, apare un episod infecţios cunoscut sub numele de hepatită acută virală. Acesta se explică prin faptul că organismul a declanşat lupta cu boala. Apare starea de oboseală inexplicabilă, alături de scăderea poftei de mâncare, greaţă sau vomă. Toate acestea pot dura câteva zile pentru ca apoi să apară icterul – adică o coloraţie în galben a pielii şi a ochilor. Icterul apare ca o consecinţă a faptului că ficatul se află în incapacitatea de a elimina bilirubina, pigment care cauzează îngălbenirea.  Mai mult decât atât, urina se închide la culoare, în timp ce scaunul este mai mult decolorat.  

Simptomele de debut ale hepatitei acute virale cu virus B

Faza acută a bolii poate dura între una şi trei luni, iar simptomele sunt digestive: dureri abdominale difuze, disconfort abdominal , greaţă, vărsături nelegate strict de ingestia de alimente. La acestea se adaugă durerile articulare care sunt asemănătoare cu ale unei boli reumatismale, eurpţiile pe piele, nervozitatea, deficitul de concentrare, insomniile, depresiile  şi chiar coma.

Pacienţii cu infecţii acute cu virus hepatitic B au, în general, şansa de a se vindeca. Procentul de vindecare este de 40-50%. Ceilalţi ajung la boală cronică.

La nivel mondial, sunt circa 400 de milioane de purtători cronici ai acestui virus.

De la hepatită cronică se poate ajunge la ciroză hepatică şi cancer.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite