Gripa este în România! De ce există riscul unei epidemii şi ce trebuie să faci pentru a te proteja

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu o săptămână a fost înregistrat primul caz de gripă din România. Anul acesta, virusul gripal a ajuns în ţara noastră cu aproape două luni mai devreme decât anul trecut. Specialiştii se aşteaptă ca epidemia de gripă să debuteze precoce şi recomandă ca măsură de prevenţie vaccinarea antigripală.

„E posibil să fie o epidemie de gripă. Este sezonul favorabil gripei“, a declarat, pentru Adevărul, prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Primul pacient diagnosticat cu gripă în această toamnă este o tânără de 22 de ani din judeţul Iaşi. În sezonul trecut, primul caz de gripă a fost confirmat abia la începutul lunii decembrie.

„Deocamdată nu este epidemie de gripă“, precizează prof. Rafila. „Vorbim de epidemie de gripă când apar foarte multe cazuri într-un interval scurt de timp, la nivel naţional sau doar într-o anumită zonă“, adaugă specialistul.

Circulaţia virusului gripal a debutat mai devreme cu aproape două luni faţă de cum s-a întâmplat anul trecut. Potrivit profesorului Alexandru Rafila, „anult trecut abia la începutul lunii decembrie am înregistrat primele cazuri de infecţie cu virus gripal, acum, în luna octombrie. Este un decalaj de 7 săptămâni. Anul acesta am înregistrat primul caz în săptămâna 42, faţă de săptămâna 49, în 2014. Asta sugerează că sezonul gripal va debuta mai curând decât anul trecut. Din fericire, Ministerul a început anul acesta campania de vaccinare la timp. Dar nu sunt suficiente 500.000 de doze. Dar cred că Ministerul va avea disponibilitate să suplimenteze aceste doze, iar populaţia va avea disponibilitate să se vaccineze la timp anul acesta“.

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat în acest an 500.000 de doze de vaccin gripal, din care 300.000 au fost deja distribuite Direcţiilor de Sănătate Publică şi au ajuns în cabinetele medicilor de familie încă de la jumătatea lunii octombrie. În primele două săptămâni de la debutul campaniei naţionale de imunizare gratuită au fost vaccinate antigripal peste 80.000 de persoane din grupele de risc.

Medicii recomandă vaccinarea antigripală atât pentru prevenirea îmbolnăvirii, cât şi pentru limitarea riscului de izbucnire a unei epidemii. Cu cât acoperirea vaccinală la nivelul populaţiei este mai mare, cu atât se reduce riscul de epidemie, susţine prof. Rafila.

Problema este că numărul celor care merg la medicul de familie să se vaccineze a scăzut îngrijorător. Dacă în 2008 s-au vaccinat împotriva gripei circa 3 milioane de oameni, anul acesta specialiştii estimează că vor fi de cinci ori mai puţini. Persoanele care se pot vaccina gratuit la medicul de familie sunt copiii, gravidele, cei peste 65 de ani, pacienţii cu boli cronice indiferent de vârstă. Pentru restul populaţiei, vaccinul gripal este disponibil în farmacii şi costă între 20 şi 40 de lei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite