Experţi americani atrag atenţia că noul coronavirus nu se transmite în special de pe suprafeţe. Analogia între un fumător şi o persoană infectată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un articol de opinie publicat în Washington Post şi intitulat „We are over-cleaning in response to covid-19” (Curăţăm în exces suprafeţe ca răspuns la COVID-19), trei profesori americani în sănătate publică şi ingineria mediului spun că nu „există niciun caz documentat de transmitere a virusului bolii COVID-19 de pe suprafeţe”.

Este vorba de Joseph G. Allen, directorul programului Clădiri Sănătoase de la şcoala T.H. Chan  de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Harvard; Charles Haas, profesor de inginerie a mediului la Universitatea Drexel, respectiv Linsey C. de la  Virginia Tech.

Aceştia arată că noul coronavirus se transmite mai ales pe cale aeriană şi că nu este nevoie de o dezinfectare constantă a suprafeţelor în măsura în care oamenii se spală pe mâini în mod regulat.

„Cea mai bună analogie legată de modul de transmitere a virusului este să vă gândiţi la exemplul unui fumător. Dacă sunteţi în apropierea unuia în aer liber e posibil nici să nu simţiti mirosul de fum, mai ales dacă nu staţi prea apropae de el. Dar dacă sunteţi în interior, îl simţiti cu siguranţă, în funcţie de cât de departe de el vă aflaţi şi de cât de bine e ventilată încăperea sau de filtrarea aerului. Cât de mult v-aţi putea proteja de acel fum dacă frecaţi blaturile, clanţele şi alte suprafeţe din cameră? Nu prea mult. Aerul respirat în comun e problema, nu suprafeţele comune”, scriu ei, potrivit Washington Post.

Aceştia admit că virusul poate fi luat de suprafeţe mai ales dacă sunt atinse imediat ce o persoană infectată le-a contaminat dar că transmiterea virusului pe această cale e neglijabilă comparativ cu transmiterea pe calea aerului.

Lanţul cauzal al transmiterii poate fi rupt începând de la o persoană spun ei, în timp ce nu are sens şi este o sarcină imposibilă dezinfectarea continuă a suprafeţelor.

Silviu Gurlui, profesor de fizică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, citat de Digi 24, a explicat:

"Nimeni nu poate garanta că aceste suprafeţe nu mai conţin câteva urme cu acest virus şi nu ne putem infectă. Trebuie precauţie. Nu în extremă. Cumpătat, pentru că aşa este normal.

Calitatea aerului şi atmosfera joacă un rol fundamental. Mai important decât suprafeţele, dar e adevărat, aerul este foarte important. Spaţiile închise trebuie aerisite. 

Trebuie să fim precauţi când suntem în apropierea mai multor persoane. 

Masca ne apară foarte mult. Depinde şi de calitatea măştii şi de modul cum e pusă masca pe faţă, cât de mult se întrevăd acele spaţii libere pentru că, contează foarte mult dacă masca nu e lipită de faţă.

Acolo unde este densitate a populaţiei în spaţii închise, fie acasă, fie în mijloacele de transport, unde spaţiul este închis şi nu e ventilaţie bună, riscul să preluăm acest virus este major. Chiar dacă purtăm masca sau ne protejăm de suprafeţe încă este mare".

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite