Durerile de genunchi indică mai bine cum va fi vremea decât prognoza meteo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolile reumatice afectează un număr tot mai mare de tineri şi copii FOTO Shutterstock
Bolile reumatice afectează un număr tot mai mare de tineri şi copii FOTO Shutterstock

Legătura dintre condiţiile meteorologice şi durerile fizice resimţite de o parte dintre noi este una dintre cele mai vechi controverse ale lumii medicale. Oamenii de ştiinţă au descoperit, însă, recent, că bunicile noastre aveau dreptate: schimbarea vremii chiar influenţează starea articulaţiilor.

„Meteosensibilitatea este o realitate. Am întâlnit oameni care-mi spuneau: «O să se schimbe vremea, pentru că mă doare genunchiul» şi aşa se întâmpla. Este un reper de multe ori mai bun decât prognoza meteo de la televizor“, spune medicul reumatolog Daniela Opriş, de la Centrul de Cercetare în Patologia şi Tratamentul Bolilor Reumatice (RCRD) din cadrul Spitalului Clinic „Sf. Maria“ din Bucureşti.

De altfel, cu toţii avem cel puţin o persoană în jurul nostru care se plânge de dureri de genunchi când afară e senin şi cald, pentru ca a doua zi să vină furtuna. Şi aceste conexiuni au fost observate încă de la 400 î.e.n., când Hipocrate a constatat că anumite boli sunt sezoniere. Iar în medicina tradiţională chineză, termentul medical pentru reumatism este fengshi bing, care înseamnă „boala de vânt şi umezeală“.

Dar medicina modernă nu a reuşit, până acum, să obţină rezultate concrete la studiile care au analizat această legătură între schimbările vremii manifestate prin dureri fizice, potrivit „The Wall Street Journal“ („WSJ“). „Credinţele oamenilor despre durerile reumatice şi vreme spun mai multe despre modul în care le funcţionează mintea decât despre boala reumatică în sine“, concluziona, la mijlocul anilor ’90, psihologul de la Stanford Amos Tversky.

Când scade presiunea atmosferică, articulaţiile se măresc

Totuşi, alte studii au arătat că schimbările de temperatură, de umiditate şi de presiune atmosferică agravează durerile poliartritei reumatoide, artrozei, dar şi durerile de cap, de dinţi, de maxilar, în zona cicatricelor şi dureri de spate. Deşi nu s-a înţeles cu certitudine mecanismul, oamenii de ştiinţă au lansat o ipoteză: aproape întotdeauna, presiunea atmosferică scade înaintea unei furtuni. Iar acest lucru afectează presiunea din interiorul articulaţiilor.

Cum se întâmplă acest lucru? „Articulaţiile sunt înconjurate de saci cu lichid şi cu gaze. Gândiţi-vă la un balon care are tot atât de multă presiune în interior, câtă are şi în exterior. Dacă presiunea exterioară scade, balonul – sau articulaţiile, în cazul discutat – se măresc, apăsând pe nervii şi pe celelalte ţesuturi din jur. Probabil asta simt oamenii cu dureri la schimbarea vremii, mai ales dacă nervii din jurul articulaţiilor sunt oricum iritaţi“, explică dr. Robert Jamison, profesor de anestezie şi psihiatrie la Şcoala Medicală Harvard.

Care dintre reumatici sunt cei mai buni „meteorologi“

Cel mai frecvent, suferă de dureri de articulaţii când se schimbă vremea reumaticii care prezintă acumulare de lichid în interiorul sau în jurul unei articulaţii, precizează dr. Patience White, reumatolog la Şcoala de Medicină a Universităţii „George Washington“, citată de „WSJ“.

Cum numărul afecţiunilor reumatice se ridică la aproape 200, există controverse şi cu privire bolile cele mai legate de schimbarea vremii. Unii medici spun că mai ales persoanele vârstnice şi cele supraponderale sau obeze cu afecţiuni articulare degenerative, cum este artroza sunt cele mai predispuse la dureri odată cu schimbarea vremii. Însă alţii susţin că şi poliartrita reumatoidă, foarte frecventă în rândul tinerilor, se poate manifesta agresiv când vine o furtună.

Cum a prezis un american uraganul

Un exemplu în acest sens este Bill Balderaz, de 38 de ani, cu poliartrită reumatoidă, preşedintele firmei de marketing digital Columbus, din Ohio. „Am simţit cele mai puternice dureri de artrită, care nici nu mă lăsau să mă mişc, într-o zi însorită şi senină anul trecut. După-amiază, un uragan cunoscut cu numele de derecho, cu un vânt de 36 m/s, a lovit, dintr-o dată, statul Ohio şi alte trei state“, povesteşte Balderaz.

Ce efecte mai are vremea rea asupra sănătăţii

În sezonul rece creşte riscul de accident vascular cerebral, de infarct, precum şi de moarte subită, arată statisticile. Riscul de infarct creşte cu 7% pentru fiecare scădere a temperaturii cu 10 grade Celsius, potrivit unui studiu belgian, prezentat luna trecută la Societatea Europeană de Cardiologie. 

Aproape 200.000 de români au poliartrită

ruxandra ionescu

Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă boală inflamatorie articulară şi afectează aproximativ 1% din populaţia generală, ceea ce înseamnă cel puţin 200.000 de pacienţi în ţara noastră. „Poliartrita reumatoidă are consecinţe grave atât asupra stării de sănătate fizică a celor afectaţi, cât şi un impact negativ asupra calităţii vieţii pacienţilor“, subliniază prof. dr. Ruxandra Ionescu (foto), preşedintele Societăţii Române de Reumatologie.

„Regretul este că, în prezent, medicina are soluţii pentru diagnostic, dar pacienţii se prezintă în continuare foarte tarziu la medic", atrage atenţia dr. Cătălin Codreanu, medic reumatolog la Centrul Clinic de Boli Reumatice Bucuresti.

Cu o incidenţă de 2‐3 ori mai mare la bărbaţi, spondilita anchilozantă este mai frecventă la bărbaţii tineri, cu debut în decada a treia de vârstă. Studiile recente arată că pacienţii sunt afectaţi de boală în perioada cea mai productivă a vieţii, iar evoluţia bolii severă, cronică, invalidantă face ca un număr mare de bolnavi să‐şi întrerupă prematur activitatea profesională sau să nu se poată angaja.

Artroza este de departe cea mai frecventă suferinţă articulară şi a doua cauză de invaliditate la persoanele de peste 50 de ani, dupa boala ischemică coronariană, ceea ce atrage dupa sine un impact economic enorm şi o transformă într-o adevarată problemă de sănătate publică. Incidenţa ei creşte cu vârsta, fiind maximă între 55 şi 75 de ani. 

Citeşte şi:

VIDEO Adevărul Live: De ce a scăzut atât de mult numărul românilor care se vaccinează împotriva gripei

Sezonul gripei a început, urmează să înceapă şi vaccinarea gripală gratuită, oferită de Ministerul Sănătăţii. Dar statisticile din ultimii ani au arătat o reducere dramatică a imunizării atât în rândul adulţilor, cât mai ales al copiilor. Specialiştii ne spun care sunt consecinţele.

Poluarea aerului, o „ameninţare importantă” la adresa sănătăţii europenilor

Poluarea aerului continuă să atace sănătatea cetăţenilor europeni şi pe cea a mediului înconjurător, susţine un raport al Agenţiei Europene a Mediului (EEA), catalogând particulele nocive din aer şi distrugerea stratului de ozon drept „ameninţare importantă“.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite