Dermatita de contact poate apărea la cosmetice şi parfumuri. Testarea epicutanată ajută la punerea diagnosticului corect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dermatita de contact poate apărea mai ales pe faţă şi pe mâini
Dermatita de contact poate apărea mai ales pe faţă şi pe mâini

Dermatita – eczema – înseamnă o serie de modificări ale pielii contând în apariţia eritemului, a veziculelor, a crustelor, a descuamării.  Aceste manifestări sunt însoţite de mâncărime şi evoluează în pusee, cu tendinţă de recidivă.

Dermatita de contact poate fi produsă prin acţiunea iritantă directă a unor substanţe aplicate pe piele sau poate apărea numai la bolnavii ale căror tegumente au fost anterior sensibilizate la contactul cu un alergen. „Motivul pentru care doar anumiţi indivizi dezvoltă o eczemă de contact este în legatură cu predispoziţia genetică şi reglarea reacţiei imune, explică dr. Roxana Alexandra Carnaru, medic specialist dermatologie, la clinica Laurus Medical.

Substanţele ce pot cauza alergii de contact se numesc haptene. Cele mai comune haptene se găsesc în cosmetice, parfumuri şi bijuterii, adaugă specialistul.

Testele epicutanate sunt utile în diagnosticarea unei dermatite alergice produsă de contactul cu diverse metale, parfumuri, medicamente, vopseluri, textile, produse de curăţat şi conservanţi folosiţi în produse cosmetice.

Ce presupun testele epicutanate

Testele epicutanate  - patch-testele - presupun fixarea pe spatele bolnavului  - sau pe faţa laterală a braţelor, timp de 48 de ore a unor benzi adezive, ce conţin rezervoare cu antigene. „Reacţia se citeşte la 48 de ore, la 30 de minute după îndepărtarea materialului  - se elimină astfel efectul de presiune. Se reciteşte la 72, respectiv 96 de ore. Se citeşte şi după 7 zile, când se suspectează o eczemă la dermatocorticoizi. O reacţie negativă constă în lipsa oricărei modificări cutanate, în timp ce o reacţie pozitivă include eritem  - roşeaţă -, edem, papule şi vezicule acompaniate de prurit  - mâncărime.“

Specialistul adaugă că testarea cutanată patch are rezultat pozitiv în cazul unei dermatite de contact alergice şi negativ/reacţii iritative, în cazul unei dermatite de contact iritative.

„Pentru evitarea reacţiilor fals negative, majoritatea antihistaminicelor trebuie stopate cu 3 zile înainte, Ketotifenul cu 4 săptămâni, Astemizolul cu 6 săptămâni, iar dermatocorticoizii cu 15 zile înainte de efectuarea testelor. Testele cutanate ar trebui amânate până când dermatita s-a vindecat de cel puţin două săptămâni şi ar trebui efectuate într-o zonă unde pielea nu a fost niciodată afectată. Testarea nu se efectuează femeilor gravide şi în perioada de lactaţie.“

Aceasta tehnică ne ajută la prevenirea recurenţei eczemei respective, mai spune medicul. „Nu testează alergiile alimentare şi respiratorii, ci doar pe cele cutanate. În urma efectuării patch-testării, pot apărea ca reacţii adverse zone de hiper/ hipopigmentaţie sau reacţii de hipersensibilizare.

Tratamentul unei dermatite alergice de contact constă în evitarea alergenului şi diverse tratamente topice şi/sau sistemice, în funcţie de severitatea acesteia.         

Lucruri mai puţin ştiute despre dermatită

1.Dermatita ce se agravează după un contact cutanat cu obiecte particulare  - stilou, jucării, pantofi - sau substanţe  - creme de mâini, parfumuri, substanţe de la locul de muncă.

2.Dermatita ce este mai pronunţată în zone ale corpului care au fost în contact cu anumite substanţe sau obiecte  - mănuşi, prezervative, coloranţi. etc.

3.Dermatita care se ameliorează/dispare în timpul vacanţelor şi reapare la întoarcerea la muncă sau acasă.

3.Dermatita ce este localizată în special la nivelul mâinilor, în jurul ochilor sau în zona genitală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite