Decât sărac şi bolnav, mai bine bogat şi sănătos. Un studiu demonstrează că săracii needucaţi sunt biologic diferiţi de bogaţii cu educaţie STUDIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Săracii şi needucaţii trăiesc mai puţin, iar cheia stă în nivelurie hormonale / Foto Hepta
Săracii şi needucaţii trăiesc mai puţin, iar cheia stă în nivelurie hormonale / Foto Hepta

Cercetătorii de la University College din Londra (UCL) au descoperit că nivelurile hormonale ale oamenilor din categoria celor săraci şi needucaţi sunt diferite de cele ale celor bogdaţi şi cu educaţie superioară, fapt care ar putea explica inegalităţile din punct de vedere al sănătăţii celor două grupuri populaţionale, potrivit telegraph.co.uk.

Săracii needucaţi ar putea imbătrâni mai repede şi sunt mai vulnerabili în faţa bolilor din cauza dezechilibrelor hormonale care îi afectează, arată un nou studiu. Cercetătorii ştiu de mai multă vreme că membrii păturilor sociale cel mai puţin privilegiate au o speranţă de viaţă mai redusă şi sunt „mai bătrâni din punct de vedere biologic“ comparativ cu bogaţii, cei din urmă având o speranţă de viaţă cu circa opt ani mai mare decât persoanele care trăiesc în regiuni defavorizate.

Cercetătorii UCL cred că au descoperit motivul acestei inegalităţi.

Un studiu în cadrul căruia au fost monitorizaţi 1.880 de femei şi bărbaţi din Marea Britanie, începând din 1946, arată că hormonii esenţiali din punct de vedere a îmbătrânirii sănătoase prezintă niveluri extrem de dezechilibrate în cazul persoanelor sărace şi needucate cu vârste între 60 şi 64 de ani. 

Bărbaţii care câştigă foarte puţini bani - indicator stabilit de cercetători la mai puţin de 6.000 de lire sterline pe an (un venit extrem de redus pentru standardele din Marea Britanie, n.r.) - au un nivel de testosteron cu 10% mai mic decât cei care câştigă cel puţin 30.000 de lire pe an. Nivelul scăzut al testosteronului favorizează îngrăşarea, pierderea masei musculare, osteoporoza şi depresia. 

Pe de altă parte, în cazul femeilor ai căror părinţi sunt muncitori necalificaţi, nivelul de testosteron este cu 15% mai mare decât în cazul fiicelor unor cupluri cu educaţie superioară. În cazul femeilor, prea mult testosteron duce la instalarea precoce a pubertăţii şi favorizează infertilitatea şi ovarele polichistice.

Femeile şi bărbaţii cu nivel scăzut de educaţie prezintă niveluri mici ale hormonului legat de creştere, fapt care, potrivit cercetătorilor, are directă legătură cu funcţiile cognitive reduse şi creşte riscul de cancer şi deces din cauze cardiace. De asemenea, studiul a descoperit, în cazul acestor persoane, niveluri scăzute de cortizol, lucru ce poate duce la palpitaţii cardiace, depresie, dureri şi insomnie.

Profesoara Diana Kuh, cercetătoare în cadrul UCL, a declarat că nivelurile hormonale diferite indică faptul că diferenţele societale afectează direct starea de sănătate.

„Am descoperit ca dezvantajele socioeconomice de-a lungul vieţii, având la bază clasa socială căreia aparţin părinţii şi nivelul de educaţie, veniturile şi clasa socială căreia aparţin persoanele supuse studiului, sunt asociate unui profil hormonal nefavorabil. Aceşti hormoni sunt implicaţi, împreună, în dezvoltarea sănătoasă şi au, de asemenea, roluri importante în ceea ce priveşte starea de sănătate la bătrâneţe“, a spus Diana Kuh. 

Este deja cunoscut faptul că statutul socioeconomic are un impact major asupra stării de sănătate, studiile arătând că sărăcia este asociată cu riscul crescut de boli cardiovasculare, respiratorii, reumatism şi maladii psihiatrice, greutate scăzută la naştere şi moratlitate infantilă crescută.

Oamenii de ştiinţă cred că stresul cauzat de nesiguranţa în ceea ce priveşte viitorul, de tratamentul abuziv căruia îi cad victime săracii şi needucaţii, de lipsa încrederii de sine şi de accesul redus la reţele de întrajutorare socială, duce la o rată crescută de deteriorare la nivel molecular al organismului acestor persoane, comparativ cu situaţia bogaţilor. De asemenea, persoanele care trăiesc în zone cu o rată crescută a criminalităţii suferă de o îmbătrânire mai accelerată din punct de vedere biologic.

Studiul a fost publicat în revista Social Science and Medicine.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite