Cum ne protejăm de soare în anul exploziilor solare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nivelul de ultraviolete ar putea fi mai ridicat în această vară FOTO Shutterstock
Nivelul de ultraviolete ar putea fi mai ridicat în această vară FOTO Shutterstock

În sezonul estival care tocmai a început se va înregistra cea mai intensă activitate solară, iar nivelul radiaţiilor ultraviolete va fi mai mare decât în anii precedenţi. Expunerea la soare trebuie făcută cu prudenţă, atenţionează medicii.

Acesta este ultimul an din ciclul solar actual (cu numărul 24), o variaţie periodică a activităţii şi a radiaţiei solare. Estimările făcute de specialiştii de la NASA arată că 2013 va fi anul cu cea mai intensă activitate solară din acest ciclu, iar vârful se va înregistra în luna august.

Dincolo de aurorele boreale spectaculoase pe care le creează, erupţiile solare pot să producă efecte nedorite. Există riscul ca ele să schimbe temperatura globală, să influenţeze câmpul magnetic al Pământului şi să dea peste cap comunicaţiile, dar şi să crească nivelul de radiaţii ultraviolete. Exploziile solare scad cu câteva procente stratul de ozon din stratosferă, care ar trebui să absoarbă radiaţiile ultraviolete (UV). Prin urmare, când nivelul de ozon este mai redus, o concentraţie mai mare de radiaţii UV ajunge pe suprafaţa Pământului.

Medicii avertizează că expunerea la soare fără protecţie este cu atât mai periculoasă în sezonul estival care tocmai a început. Nu există creme de plajă care să blocheze în totalitate radiaţiile ultraviolete (nici chiar hainele nu ne protejează decât în proporţie de 80%), dar produsele existente pe piaţă sunt suficient de bune pentru prevenirea cancerului de piele. Factorul de protecţie solară al cremelor de plajă variază de la 2 la 50+, iar el trebuie ales în funcţie de fototipul pielii (vezi tabel).

Fotoprotecţie maximă pentru roşcaţi

Creme cu FPS 50+ ar trebui să folosească mai ales persoanele blonde, roşcate ori şatene, cu ochi verzi sau albaştri. Bronzarea este posibilă chiar şi după aplicarea acestor creme, dar ea se face într-un timp mai îndelungat. Pe măsură ce pielea se bronzează, poate fi aplicată o cremă cu fotoprotecţie mai scăzută. Copiilor le este, de asemenea, indicată o cremă de plajă cu fotoprotecţie maximă. Expunerea neprotejată la soare în copilărie creşte riscul de a face cancer de piele la maturitate, au semnalat mai multe studii de-a lungul timpului. Nu în ultimul rând,. Persoanele cu multe aluniţe ar trebui să folosească o cremă cu factor de protecţie foarte ridicat şi să meargă la medic dacă observă că aspectul aluniţelor s-a modificat.

O altă informaţie de care ar trebui să se ţină cont înainte de a cumpăra o cremă de protecţie solară este ca ea să ofere protecţie atât împotriva radiaţiilor ultraviolete de tip A (UVA), cât şi împotriva celor de tip B (UVB), menţiune care ar trebui să existe pe etichetă. „În ceea ce priveşte tipul de produs, pentru pielea uscată se recomandă loţiune, iar persoanele cu ten gras, acneic trebuie să folosească produse speciale. Persoanele cu alergii la diverse produse de îngrijire ale pielii trebuie să aleagă creme de fotoprotecţie care să nu conţină acid paraaminobenzoic sau parfum, aceste substanţe fiind adesea implicate în producerea reacţiilor alergice“, recomandă medicul Oana Clătici, specialist dermatolog la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Cremele şi loţiunile fotoprotectoare nu se aplică după ce am ajuns pe plajă, ci cu 20 de minute înainte de a ieşi din casă. O altă regulă importantă este să nu combinăm produsele de machiaj cu crema, pe de o parte, pentru că aceasta din urmă va fi mai puţin eficientă, iar pe de alta, pentru că amestecul favorizează apariţia acneei.

Ochelarii de soare protejează de cataractă

Radiaţiile ultraviolete sunt periculoase nu doar pentru piele, ci şi pentru ochi. Ele cresc riscul de cataractă (opacifiere a cristalinului) şi predispun ochii la degenerescenţă maculară senilă, cauza principală de orbire la vârsta a treia.

Cele mai periculoase pentru vedere sunt radiaţiile UVB, însă nici razele UVA nu sunt complet inofensive. Ochelarii de soare ar trebui să ofere o protecţie de 99% împotriva razelor UVB şi de cel puţin 95% - de radiaţiile UVA.

Pe eticheta unor ochelari de calitate, care protejează vederea, ar trebui să se regăsească aceste informaţii. Cel mai sigur este să cumpărăm ochelarii din magazinele de optică medicală, pentru că este puţin probabil ca cei ieftini, de la tarabă, să aibă filtre UV. ;

Cum se alege factorul de protecţie solară

fototip 1 – copii, persoane cu piele sensibilă, cu piele foarte albă, păr roşcat, ochi albaştri, pistrui, care nu se bronzează niciodată – protecţie foarte ridicată (50+)

fototip 2 – persoane cu păr blond, ochi căprui, care se ard şi se bronzează cu dificultate – protecţie foarte ridicată (50+)

fototip 3 – persoane şatene, cu ochi căprui, care se ard uneori şi se bronzează – protecţie moderată (20-30).

Ciclul solar actual, mai „blând“ decât celelalte

Soarele a intrat în cel de-al 24-lea ciclu de activitate la data de 8 ianuarie 2008, iar 2013 marchează sfârşitul lui. Ciclurile de activitate solară sunt determinate de câmpul magnetic al soarelui, care se inversează, în medie, o dată la 11,2 ani (cele urmărite până acum au avut durate între 8 şi 15 ani). Activitatea se măsoară în numărul de erupţii solare, de pete solare şi de radiaţii.

„Dacă prognoza noastră este corectă, ciclul solar 24 va avea un număr maxim de 90 de pete solare“, spune Douglas Biesecker, preşedintele Administraţiei Naţionale a Oceanelor şi Atmosferei din SUA (NOAA). Numărul de pete solare preconizat de specialist este însă cel mai mic din ultimul secol, mai exact din 1928 încoace, când s-a înregistrat minimul de 78 pete solare. Calculele specialiştilor de la NASA arată că, în medie, un ciclu solar atinge punctul său maxim de activitate la 114 pete solare. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite