Cum tratăm acneea inflamată şi nodulară. Sfaturile specialiştilor pentru a scăpa de trauma dată de coşuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acneea poate apărea atât la adolescenţă, cât şi la vârsta adultă. Cauzele sunt multiple, de la cele genetice, până la schimbările hormonale şi cremele folosite greşit.

Deşi nu este o boală gravă, acneea este una dintre cele mai traumatizante boli pentru psihic. Persoanele mai fragile emoţional – fie că vorbim de adolescenţi, fie că vorbim de femei mature – pot fi vizibil afectaţi, explică medicul dermatolog Viviana Iordache. Formele urâte ale bolii pot duce până la izolarea socială.

„Acest lucru a dus la paradoxul că Ghidurile europene de tratament pentru acnee indică medicamente cu potenţiale riscuri mari pentru o afecţiune banală care apare la 75% din copii la adolescenţă“, ami spune specialistul.

Acneea este o manifestare cutanată a blocării unor glande sebacee. Aceste glande sunt rotunde, grăsuţe, iar sebumul ajunge pe piele printr-un canal îngust. Înfundarea glandelor apare în anumite zone; faţă, gât, decolteu şi spate, dar poate exista şi acnee inversă pe fese sau în zona inghinală.

Blocarea poate să fie totală sau parţială, mai aproape sau mai departe de suprafaţa pielii, ceea ce dă şi tipul de acnee: comedoane, pustule, chisturi sau noduli care se pot vindeca prin pete sau cicatrici.

Acneea nu este infecţioasă

„Nu este o boală infecţioasă şi are cauze multiple: de la cauze genetice, schimbări de hidratare, fardare greşită sau în exces, ocluzie în seboree, creme grase sau nepotrivite şi până la cauze interne cum sunt schimbările hormonale, inclusiv pubertatea sau menopauza, bolile asociate, anumite medicamente hormonale sau cortizonice şi aşa mai departe“, mai spune dr. Viviana Iordache.

De aceea, consultul dermatologic este lung, de cele mai multe ori avem nevoie de analize şi chiar de ajutorul altor specialişti cum este medicul endocrinolog. Tratamentele trebuie făcute simultan, atât extern, cât şi intern, adaugă medicul.

„Din fericire, pe lângă tratamentele clasice cu creme şi pastile, avem recent ajutorul unui tip de laser special pentru formele inflamate şi nodulare – reducem din pacienţii pe tratament cu antibiotic – tratamente mai complexe de stabilizare şi control pe glanda sebacee, precum şi indicaţii noi de utilizare a Botoxului în forme seboreice. Toate aceste noutăţi permit o evoluţie mai uşoară, mai rapidă şi cu mai puţine efecte adverse faţă de tratamentele claseice“.

Pacientul trebuie să pună umărul

Pentru ca tratamentele să aibă succes însă este nevoie şi de ajutorul pacientului. Acesta trebuie să-şi controleze emoţiile şi compensarea anxietăţii, să ţină o dietă specială care să nu aducă suplimentar hormoni, să facă mişcare fizică şi să respecte paşii de tratament şi a indicaţiilor terapeutice dacă îşi doresc un chip curat, fără semne.

Împactul psihologic al bolii poate fi devastator, mai ales pentru adolescenţi. „Adolescenţa este perioada în care nimic nu are mai multă importanţă decât felul în care arăţi. Estetica chipului, formele corpului sunt cele care hotărăsc locul şi rolul în societatea adolescentină, dar şi succesul sau insuccesul în relaţia cu sexul opus“, explică psihoterapeutul Constantin Cornea.  

Unul dintre cele mai mari coşmaruri pe care le trăiesc adolescenţii este reprezentat de acnee, „bubele acelea oribile” ce apar şi dispar, după bunul plac, destabilizează chintesenţa stimei de sine. „Traumele date de coşuri sunt imense, iar glumele prietenilor rănesc adolescentul până în adâncul sufletului“, mai spune psihoterapeutul.

„Felul în care eşti privit de prieteni şi de sexul opus, în perioada adolescenţei te poate transforma într-un învingător, oferindu-ţi forţa de aţi indeplini visele. Sau într-o piatră de moară, ce odată căpătată, distruge sistematic stima de sine, transformându-te într-un învins sau într-o victimă“.

Afecţiunile psihologice ce pot apărea din cauza acneei pot fi: depresie, anxietate, atac de panică, anorexie, bulimie, obezitate, obsesiv compulsivitate, tulburarea somnului  - coşmaruri, somnolenţă sau insomnie- , tulburări sexuale - ejaculare precoce, anorgasmie, lipsa erecţiei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite