Cum scapi de fibromul uterin. Tehnici chirurgicale care „omoară“ masa de celule necanceroase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fibromul uterin determină dureri la nivelul pelvisului şi menstruaţii abundente
Fibromul uterin determină dureri la nivelul pelvisului şi menstruaţii abundente

Firoamele uterine sunt formaţiunile necanceroase localizate la nivelul uterului, care afectează circa 20% din femei. Uneori, aceste afecţiuni medicale se moştenesc.

Fibromul este un grup de celule care formează o masă dură a cărei dimensiune diferă. Localizate înn peretele uterin sau deasupra acestuia, acest tip de afecţiune este frecvent întâlnit şi poate trece neobservat.

Un fibrom de mari dimeniuni poate cauza menstruaţii abundente sau sângerări între menstre. Aceasta din cauză că fibroamele măresc suprafaţa uterină, având astfel mai mult de eliminat. Mai pot fi prezente durerile în partea inferioară a spatelui sau la nivelul pelvisului, în timpul ciclului menstrual sau al actului sexual.

Fibroamele uterine afectează fetilitatea făcând dificilă implantarea ovulului fecundat. În multe cazuri, fibroamele au nevoie de un tratament uşor sau deloc. Dacă sunt însă de dimenisuni mari, dacă produc consecinţe neplăcute precum menoragii, constipaţie, dacă ăresează pe vezica urinară sau vă afectează fertilitatea, medicul este acela care instituie tratemtnul.

Cea mai dramatică metodă pentru tratarea fibroamelor este intervenţia chirurgicală. Potrivit dr. Marilyn Glenville specialistă britanică în sănătate şi nutriţie, intervenţia de îndepărtare a fibromului se numeşte miomectomie.

Dimensiunea fibroamelor şi poziţia lor în uter determină tipul de intervenţie. Astfel, se face miomectomie histeroscopică – utilizând chirurgia laser – dacă fibromul este intrauterin şi are un diametru de 2,5 centimetri sau mai puţin. Dacă fibroamele sunt plasate în exteriorul uterului se face miomectomie abdominală. Ambele interveţii se fac sub anestezie generală.

Foarte important este medicul care realizează intervenţia, întrucât o executare greşită poate duce la pierderi semnificative de sânge, care pot determina chiar efectuarea unei histerectomii totale sau poate duce la dezvoltarea de aderenţe – cicatrici – care, în schimb, pot cauza infertilitate.

Dacă fibroamele uterine sunt cauză de infertilitate, o miomectomie împreună cu o abordare naturistă a tratamentului, cu 6 luni înainte de concepţie – este cea mai bună modalitate de abordare a problemei.

Histerectomia este o intervenţie chirugicală extremă prin care se îndepărtează întreg uterul.

Ablaţia şi rezecţia endometrială. Dacă nu doriţi să concepeţi un copil şi fibroamele produc menstruaţii abundente se poate efectua ablaţia şi rezecţia endometrială. Această intervenţie presupune inserarea în uter a unui cateter sau a unui laser care distruge mucoasa uterină. Este un tratament ireversibil care împiedică ovululul fertilizat să se implanteze în uter.

Există însă şi tehnici mai noi în abordarea acestei probleme de sănătate. Mioliza – ablaţia cu laser – este o intervenţie în care centrul fibromului e distrus cu ajutorul unui laser, fapt care împiedică fluxul sanguin spre fibrom, determinând micşorarea şi moartea acestuia.

Cea de-a doua tehnică presupune embolizarea arterei uterine, injectarea unor mici particule în anumite artere care merg în uter pentru a determina „înfometarea“ acestuia, care nefiind alimentat cu sânge se micşorează şi în cele din urmă moare.

Potrivit sursei mai sus citate, în urma aplicării acestei tehnici există un risc de infecţie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite