Cum păstrezi corect alimentele în frigider
0În cazul în care nu le consumăm în stare proaspătă, alimentele trebuie păstrate la rece, în frigider. Cele pe care le consumăm primele trebuie aşezate pe raftul de sus.
Păstrarea corectă a alimentelor este esenţială dacă vrem să ne menţinem sănătoşi. Astfel, specialiştii au întocmit o listă cuprinzând câteva reguli de aşezare a alimentelor în frigider dacă nu intenţionăm să le consumăm în stare prosapătă.
Astfel, mâncarea gătită trebuie pusă imediat ce s-a răcit – după una-două ore – la frigider. Pot fi păstrate maximum 3 zile.
Laptele trebuie ţinut în ambalajul iniţial, netransparent pentru a nu pierde vitamina B2 în contact cu lumina. În funcţie de procesul tehnologic la care a fost supus, proces ce influenţează cantitatea/tipul de floră distrusă prin prelucrare, laptele are o durată de valabilitate mai mare sau mai mică. Laptele UHT poate fi conservat 6 luni la temperature camerei, iar cel pasteurizat rezistă 2-3 săptămâni numai la frigider. După această perioadă, consumul acestora prezintă risc pentru sănătate.
Ouăle şi carnea se păstrează doar în frigider. După decongelare, carnea nu se mai recongelează. Decongelarea cărnii se face lent, pentru a se evita spargerea celulelor şi pierderea de lichid celular sau extracelular şi la temperatură redusă în frigider. Decongelarea se poate face şi rapid la microunde, pentru evitarea contaminării sau a creşterii florei microbiene deja existente.
Grăsimile alimentare trebuie ţinute la temperatură scăzută, ferite de lumină sau surse de oxigen pentru a preveni râncezirea lor.
Pentru o organizare mai bună a frigiderului, carnea se plasează pe raftul de jos, în recipiente separate, acoperite.
Legumele se plasează în spaţiile special destinate acestora de la baza frigiderului. Alimentele neambalate se depozitează de asemenea în recipiente separate.
Temperatura frigiderului trebuie verificată permanent. Ea trebuie să fie de -1 până la 4 grade Celsius, şi a congelatorului de - 18 grade Celsius.