Cum ne este afectat organismul de trecerea la ora de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 va deveni ora 3.00. Deşi mulţi dintre noi ne bucurăm la gândul unei ore în plus de somn, avem o veste proastă: efectele benefice asupra organismului nu vor dura mai mult de două-trei zile.

Schimbarea orei ne va da peste cap ritmul de zi cu zi şi, deşi ne încântă o oră în plus de somn pe noapte, efectele negative vor fi mai multe. Spre deosebire de schimbarea orei de la începutul primăverii, când lumina soarelui şi ziua mai lungă îşi „aruncă“ cu generozitate beneficiile asupra noastră (o zi mai lungă înseamnă mai multă activitate, mai mult aport natural de vitamină D şi chiar economie la factura de curent), ora în plus de somn din ultima duminică a lunii octombrie înseamnă mai multe cazuri de depresie, mai multe atacuri de panică, mai multe tulburări de somn şi chiar o creştere a numărului de sinucideri.

Somn mai mult dimineaţa, insomnie la căderea nopţii

Primul efect negativ asupra organismului este şi cel pe care îl considerăm pozitiv. Ora în plus de somn de luni dimineaţă nu va însemna nimic dacă duminică seară nu poţi pune geană pe geană. În cazul în care obişnuieşti să te culci la ora 23.00, înseamnă că duminică la ora 24.00 încă nu vei fi adormit, şi asta pentru că organismul tău o va simţi ca pe ora 23.00. Vestea bună este că efectele dispar după câteva zile. Vestea rea este că, cel puţin luni şi marţi, 28 şi 29 octombrie, te vei simţi slăbit, neodihnit şi vei avea un randament scăzut la serviciu.

Însă nu toate veştile sunt rele. Unele studii susţin că această oră în plus de somn nu deranjează ceasul biologic. Cunoscut şi sub numele de „ritm circadian“, acest ceas al organismului are o perioadă de funcţionarea puţin mai mare de 24 de ore, iar ora în plus de somn poate ajuta la reducerea stresului şi la îmbunătăţirea productivităţii. Însă orice studiu care militează pentru aceste schimbări de oră, are o grămadă de alte cercetări în spate care se opun şi care susţin că schimbările acestea impuse organismului, chiar dacă sunt minime, ne afectează pe termen lung.

Un alt studiu, realizat de japonezi de data aceasta, susţine că funcţiile fiziologice şi patologice ale organelor interne sunt strâns legate de ritmul circadian. Aşadar, o tulburare în ritmul somnului poate cauza o tulburare în funcţionarea organelor. Acest lucru explică, chiar dacă parţial, riscurile crescute de infarct atunci când se schimbă ora.

Dispozitivele medicale implantate au de suferit

Schimbările impuse de trecerea la ora de iarnă cauzează, pe lângă lipsa somnului şi probleme de sănătate serioase anumitor oameni. Dispozitivele medicale, cum sunt stimulatoarele cardiace pot avea de suferit şi, de aceea, purtătorii lor ar trebui să consulte medicul. Cercetările americanilor au dezvăluit că după schimbarea orei au loc mai multe infarcte.

Un număr mai mare de sinucideri

Noaptea mai lungă şi tulburarea orelor de somn îi fac pe oamenii predispuşi depresiilor sau pe cei care deja suferă de pe urma lor să fie mai afectaţi de schimbarea orei. În perioada imediat următoare se înregistrează un număr mai mare de sinucideri, susţin studiile. 


Din cauza zilei mai scurte, suntem mai apatici, lipsiţi de energie şi ne petrecem mult mai mult timp în faţa dispozitivelor electronice (televizorul, laptopul sau smartphone-ul) în defavoarea exerciţiilor fizice care ajută foarte mult la păstrarea unei stări de spirit pozitive.

Ce e de făcut?

Primul lucru pe care putem să-l facem este să avem răbdare câteva zile până ne obişnuim cu noul ritm impus de schimbarea orei. Să ne bucurăm cât putem de ora de somn în plus şi să încercăm, pe cât posibil, să limităm folosirea dispozitivelor electronice înainte de culcare. 


Somnul este unul dintre cele mai importante lucruri din viaţa noastră. Între şapte şi nouă ore de somn pe noapte ne ajută la repararea celulelor cerebrale, la eliminarea toxinelor şi chiar la păstrarea siluetei. Un program de somn stabil este şi un „medicament“ împotriva depresiei. 

Dacă eşti o persoană activă, nu renunţa la exerciţiile fizice, chiar dacă întunericul te îndeamnă la repaus şi leneveală. Şi, chiar dacă nu eşti un maniac al sportului, această perioadă este cea mai indicată să te apuci. Câteva exerciţii simple cu o jumătate de oră înainte de culcare, urmate de un duş fierbinte te vor ajuta să adormi mai repede şi să beneficiezi de pe urma unui somn odihnitor.


Citeşte şi:

10 sfaturi pentru un somn perfect

Somnul de noapte, mai ales cel care durează între şapte şi nouă ore, este foarte important pentru sănătatea noastră. Omul modern suferă foarte mult de pe urma lipsei somnului sau din cauza calităţii proaste a somnului de noapte. Însă nu e totul pierdut.

Şase motive mai puţin cunoscute care pot duce la depresie

Pe lângă motivele deja cunoscute care duc la apariţia depresiei, cum ar fi stresul, grijile legate de bani sau de partener, cercetătorii au mai descoperit altele care te-ar putea surprinde.

Prea puţin somn strică. Dar şi prea multe ore de dormit fac la fel de rău

Sunt predispuşi la boli cronice şi cei care dorm prea puţin, dar şi cei care adorm devreme şi se trezesc târziu, arată un nou studiu. Persoanele de peste 45 de ani din ambele categorii au un risc crescut de diabet, boli de inimă, obezitate şi anxietate.

Diferenţa dintre matinali şi „păsări de noapte“

„Cine se trezeşte de dimineaţă departe ajunge“, spune o vorbă din popor. Mai mult, cercetătorii au descoperit că persoanele matinale sunt diferite, din punct de vedere al structurii creierului, faţă de cele care îşi pierd nopţile. Acest lucru poate explica şi de ce „păsările de noapte“ prezintă riscuri mai mari de a intra în depresie din cauza orarului nepotrivit.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite