Contracepţia potrivită fiecărei vârste
0Există numeroase metode contraceptive, însă alegerea celei potrivite se face în funcţie de vârstă, de stilul de viaţă şi de istoricul medical. Iată câteva lucruri de care să ţii cont înainte de a opta pentru una dintre ele!
Între 20-30 de ani: prezervativul şi contraceptivele orale
În jurul vârstei de 20 de ani, femeile se află în perioada de maximă fertilitate, motiv pentru care se recomandă folosirea prezervativului, deoarece este singura metodă contraceptivă care previne o sarcină nedorită şi împiedică transmiterea bolilor sexuale.
De asemenea, tinerele care se află în faza experimentală pot opta pentru contraceptivele orale, însă acestea sunt potrivite doar pentru persoanele care au o relaţie stabilă, întrucât nu previn BTS-urile. Pilula combinată, pe bază de estrogen şi progesteron, îţi oferă 99% protecţie contra unei sarcini nedorite.
În cazul unui contact sexual neprotejat, se poate folosi pilula de a doua zi, o metodă contraceptivă la care se recurge doar în situaţii de urgenţă, aceasta putând fi folosită doar de două ori pe an, din cauza concentraţiei mare de hormoni pe care o are. Prima pilulă trebuie luată în primele 72 de ore de la contact, iar a doua, la 12 ore după prima. Cu cât se amână luarea pastilelor, cu atât scade efectul lor contraceptiv.
Dacă ai peste 30 de ani click aici pentru a afla ce tip de contracepţie ţi se potriveşte.