Conceperea copilului cu trei părinţi a fost autorizată în Marea Britanie. Camera Lorzilor, forul decizional, a votat controversata lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul copil conceput cu material genetic de la trei părinţi ar putea să se nască anul viitor FOTO Shutterstock
Primul copil conceput cu material genetic de la trei părinţi ar putea să se nască anul viitor FOTO Shutterstock

Marea Britanie devine prima ţară din lume care a legiferat metoda conceperii unui copil cu trei părinţi. Procedura a stârnit multe controverse în Regat, dar şi în întreaga lume. Primul copil astfel conceput ar putea să se nască anul viitor.

După mai mult de trei ore de dezbateri, parlamentarii din Camera superioară a parlamentului britanic au votat, marţi, schimbarea legii fertilizării pentru a permite conceperea copiilor cu ADN provenit de la trei părinţi, după votul pozitiv din Camera inferioară de la începutul acestei luni.

Scopul acestei legi este de a preveni transmiterea unor boli congenitale grave, informează BBC News, precizând că primul copil conceput prin această procedură ar putea să se nască în 2016.

În cadrul dezbaterilor, ministrul sănătăţii Lord Howe a argumentat că aceasta este o oportunitate importantă de a oferi „o speranţă reală“ familiilor.

El a declarat că Regatul Unit este un lider mondial şi că toate cele trei studii privind siguranţa metodei efectuate de către experţi au sugerat că nu sunt niciun fel de probleme din acest punct de vedere.

„Familiile pot vedea că tehnologia este îi poate ajuta şi sunt dornici să încerece, oamenii au luat act de concluziile grupului de experţi.  Ar fi crud şi pervers, în opinia mea, să le refuzăm această şansă“, a pledat Lord Howe în faţa parlamentarilor.

În ce constă metoda?

Tehnica fertilizării in vitro, folosind material genetic de la trei părinţi are două metode: „repararea emrbionului“ şi „repararea ovocitului“

În primul caz, sunt fecundate două ovocite, unul al mamei bolnave şi unul al donatoarei sănătoase cu sperma tatălui. Apoi, din ambii embrioni se extrag pronucleele. Cele ale părinţilor sunt introduse în embrionul sănătos, iar cele din din embrionul donatoarei sunt distruse. Rezultă astfel un ebrion viabil cu pronuclele păriniţilor şi mitocondriile sănătoase ale donatoarei, care este implantat în uterul mamei.

image

Prin cea de-a doua metodă, este înlocuit nucleul ovocitului. Nucleul din ovocitul mamei este transferat în ovocitul donatoarei, iar apoi fecundat cu sperma tatălui.

image

Procedura vizează doar cazurile în care mama suferă de o disfuncţionalitate a mitocondriilor, acele molecule care transformă glucoza în energia de care are nevoie organismul. Transmise fătului, aceste mitocondrii defecte provoacă bolii grave: de la orbire şi surzenie la diabet, epilepsie sau Parkinson.

În fiecare an, în Marea Britanie se nasc peste 150 de copii cu astfel de afecţiuni moştenite de la mame.
 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite