Cercetătorii, la un pas de a crea o grupă de sânge universală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Există patru grupe de sânge: A, B, AB şi 0.Oamenii de ştiinţă spun că vor crea în laborator o grupă de sânge universală.
Există patru grupe de sânge: A, B, AB şi 0.Oamenii de ştiinţă spun că vor crea în laborator o grupă de sânge universală.

Karl Landsteiner a descoperit, în anul 1901, grupele de sânge. El a fost premiat cu Nobel pentru această descoperire revoluţionară care avea să salveze milioane de vieţi omeneşti. De atunci şi până în zilele noastre, savanţii au încercat necontenit să descifreze modul de evoluţie a celor patru grupe sangvine (A, B, AB şi 0).

O grupă sanguină nepotrivită poate duce la decesul persoanei transfuzate, deoarece antigenii proprii grupei de sânge pot ataca celulele roşii ale sângelui provenit de la donator. Grupa 0, denumită şi donator universal, este singura  care poate dona sânge tuturor celorlalte grupe sanguine, însă nu poate primi la rândul ei decât sânge din grupa 0.

Tocmai din acest motiv, persoanele care au această grupă de sânge sunt încurajate în mod special să doneze sânge pentru ajutorarea celor în nevoie.

Însă cercetările continue ale specialiştilor au dus, conform unui studiu publicat recent în Journal of the American Chemical Society, la descoperirea unei noi metode prin care orice grupă de sânge poate fi transformată în grupa 0.

Abordarea lor constă în simpla utilizare a unei enzime care ar putea înlătura antigenii grupelor A, B şi AB, astfel încât transfuzia să aibă loc în condiţii de maximă siguranţă şi fără efecte secundare pentru persoana care primeşte sânge.

Nu este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă reuşesc să creeze sânge cu mai puţini antigeni în compoziţie, însă această încercare a decurs mai bine ca oricare alta. Experţii au folosit anumite mutaţii din ADN-ul unei bacterii pentru a crea  enzima revoluţionară, despre care s-a dovedit că funcţionează, însă nu la parametri de 100%, scrie Alexandra Ossola pentru Popsci.com.
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite