Cele mai frecvente afecţiuni ale genunchiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele medicale la nivelul genunchilor sunt relativ comune şi pot afecta persoane de toate vârstele. Cauzele pentru care apar pot fi atât bolile, cât şi traumele.

Diversele forme de artrită sunt cele mai frecvente afecţiuni medicale care afectează genunchii, potrivit Institului Naţional de Sănătate din SUA.  

Osteoartrita, de exemplu, este o afecţiune care cartilajul care îmbracă osul se distruge ca urmare a înaintării în vârstă, obezităţii sau existenţei unor traume la nivelul genunchiului. Osteoartrita este prezentă mai ales la persoanele trecute de 50 de ani.  

Cele mai frecvente afecţiuni ale genunchiului. Artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă poate afecta atât persoanele în vârstă, cât şi pe cele tinere. Este o boală autoimună în care sistemul imunitar dereglat atacă diverse părţi ale corpului. În cazul artritei reumatoide la nivelul genunchiului este atacată membrana sinovială, un ţesut care conferă flexibilitate articulaţiei. Articulaţia se inflamează şi atât cartilajul, cât şi osul se deteriorează. Uneori, au de suferit chiar şi muşchii, tendoanele şi ligamentele de la nivelul genunchilor.

Guta, caracterizată prin depuneri de cristale de acid uric la nivelul articulaţiilor care devin foarte dureroase, lupusul – o boală autoimună în urma căreia diferite părţi ale corpului şi sisteme sunt afectate de inflamaţii  - psoriazisul artritic sunt alte afecţiuni care pot afecta mobilitatea genunchilor.

Simptomele sunt caracteristice fiecărui tip de afecţiune în parte. De exemplu, persoanele care au artrită reumatoidă sau gută au genunchii umflaţi, roşii şi fierbinţi la atingere. Orice formă de artrită face ca genunchiul să fie dureros şi ţeapăn.

Diagnosticul pentru fiecare formă de artrită în parte se pune de către medicul specialist, în urma unor teste de sânge, radiografii sau a analizei lichidului de la nivelul genunchiului afectat.

Cele mai frecvente afecţiuni ale genunchiului . Condromalacia patelară

Condromalacia patelară este afectarea cartilajului articular din spatele rotulei (patela). Acest cartilaj permite, în mod normal, o glisare a rotulei pe o porţiune a femurului, în timpul mişcării. Această afecţiune care presupune deplasarea rotulei este prezentă mai ales la adulţii tineri şi este urmarea unei traume survenite la nivelul genunchiului, cel mai adesea în urma unei activităţi sportive. Deplasarea rotulei determină frecarea acesteia de osul piciorului determinând inflamaţie cronică şi durere.

Durerea este difuză, dar se amplifică în momentul în care se urcă sau se coboară scări, de exemplu. Ignorate, simptomele pot duce la slăbirea muşchiului cvadriceps femural. Boala este prezentă mai ales la atleţi, schiori, ciclişti şi jucători de fotbal. Diagnosticul se pune în urma radiografiei sau artroscopiei.

Cele mai frecvente afecţiuni ale genunchiului. Leziunea de menisc

Meniscurile sunt fibrocartilaje situate în interiorul articulaţiei, între femur şi tibie şi au formă se semicerc. Leziunea de menisc este cea mai comună formă de traumatism din interiorul genunchiului şi apare în momentul rotaţiei acestuia, în timpul unui efort susţinut. Simptomele pot fi de durere, trosnituri la nivelul genunchiului, inflamaţie. Dacă durerea nu e foarte intensă, persoana poate continua să se mişte. Uneori, o traumă în urma căreia meniscul a avut de suferit devine dureroasă după luni sau chiar ani, alteori leziunile meniscului trec de la sine. Diagnosticul se pune în urma examinării, radiografiei şi RMN-ului.

Cele mai frecvente afecţiuni ale genunchiului. Leziunea ligamentelor încrucişate

Genunchiul este stabilizat de patru ligamente principale: două încrucişate şi două colaterale. Cele încrucişate se intersectează în interiorul articulaţiei genunchiului. Ligamentul încrucişat posterior diminuează alunecarea tibiei - osului gambei - pe femur – osul coapsei - şi previne răsucirea ei spre exterior. Ligamentul încrucişat anterior este situat în faţa celui posterior şi permite rotirea genunchiului. Cel mai adesea leziunea ligamentului posterior se produce fie în urma unui accident auto, fie în urma meciurilor de fotbal. Semnele rupturii ligamentului posterior sunt durerea, umflătura şi diminuarea mişcării care apar la scurt timp după accidentare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite