Ce este poloniul și cum ne dăm seama dacă am fost otrăviți?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    Victimă a radiațiiilor FOTO: ingeriiluiallah-wtcmoschee.blogspot.ro
Victimă a radiațiiilor FOTO: ingeriiluiallah-wtcmoschee.blogspot.ro

Palestinienii au solicitat miercuri o expertiză internațională în ce privește moartea liderului Yasser Arafat după ce s-a raporat o posibilă otrăvire a acestuia; riscurile exhumării au crescut.

Știrea a venit la o zi după ce  Al-Jazeera a difuzat rezultatul unei anchete de nouă luni asupra morții lui Arafat, comandate în 2004, din care a reieșit că acesta ar fi fost otrăvit cu poloniu (substanță radioactivă care a devenit foarte cunoscută după ce spionul rus  Alexander Litvinenko a fost asasinat în Londra lui 2006), relatează National Post.

Având în vedere toate acestea, publicația citată face o analiză asupra materialelor radioactive și a riscurilor generate de acestea:

Poloniul este un element radioactiv care apare în mod natural, în concentrații foarte mici, în scoarța pământului. Acesta a fost primul element descoperit de Marie şi Pierre Curie, în 1898.

Datorită rarităţii sale, izotopul cel mai frecvent, poloniu-210, este de obicei produs artificial într-un reactor nuclear, prin dezintegrarea radioactivă a uraniului.

Simtomele otrăvirii cu poloniu includ vărsături, pierderea părului și diaree, ca în orice alt caz de intoxicare cu substanțe radioactive.

Poloniul a fost folosit pe post de declanșator pentru arme nucleare și ca sursă de alimentare pentru sateliți și nave spațiale.

Un studiu din 2007, făcut de experţi în radiaţii de la Agenţia pentru Protecţia Sănătăţii din Marea Britanie, a concluzionat că, odată ce poloniu-210 este depus în fluxul sanguin, efectele sale sunt devastatoare și aproape imposibil de oprit.

Orice victimă supusă otrăvirii cu poloniu s-ar confrunta cu o insuficiență multiplă a organelor; particulele de radiații alfa ar bombarda ficatul, rinichii și măduva osoasă din interior.

Pensionarul britanic John Croft, expert în radiații , care a lucrat pentru Agenția Britanică în timpul crizei din Litvinenko, a declarat ca o  mostră de poloniu suficient de mare ca să ucidă, ar trebui să vină de la un guvern cu posibilități de a construi arme nucleare, fie ele civile sau militare: „ar trebui să ai acces la facilități foarte complicate.”, a declarat acesta.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite