Ce e de făcut când articulaţiile încep să „scârţâie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La femei, riscul de artroză este mai mare la menopauză, ceea ce arată că estrogenul, hormon sexual feminin, ar avea rol de protecţie faţă de această boală.
La femei, riscul de artroză este mai mare la menopauză, ceea ce arată că estrogenul, hormon sexual feminin, ar avea rol de protecţie faţă de această boală.

Cunoscută şi ca reumatism degenerativ, ARTROZA apare din cauza deteriorării cartilajului articular. Boala se instalează de-a lungul anilor, afectând mai ales articulaţiile solicitate cel mai des: genunchii, spatele, şoldurile şi degetele de la mâini.

Din cele în jur de o sută de boli reumatice, artroza este cea mai des întâlnită. Boala este mai frecventă la persoanele în vârstă, dar şi la persoanele care practică anumite sporturi sau care au meserii solicitante din punct de vedere fizic.

Se estimează că 70% din populaţia de peste 65 de ani este afectată de artroză, boala fiind a doua cauză de invaliditate la persoanele cu vârsta peste 50 de ani.

La nivel mondial, peste 600 de milioane de persoane suferă de artroză. În ţara noastră, peste 3 milioane de persoane sunt diagnosticate cu această afecţiune.
      
Cum se erodează cartilajul

Articulaţiile unesc două oase acoperite de cartilaj, un ţesut cu extremităţi lucioase, netede, şi cu structură rezistentă. Cartilajul are două funcţii majore: de amortizare a şocurilor şi de alunecare.

Un rol important în reînnoirea cartilajului îl au condrocite, celule cartilaginoase care secretă fibre de colagen.

Află pe clicksanatate.ro care sunt cele mai bune tratamente pentru durerile articulare

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite