Cazul gemenelor modificate genetic: Profesorul chinez şi-a anulat participarea la forumul pe tema editării genetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul chinez care susţine că a contribuit la naşterea unor beneluşi modificaţi genetic s-a retras de la lucrările forumului din Hong Kong
Profesorul chinez care susţine că a contribuit la naşterea unor beneluşi modificaţi genetic s-a retras de la lucrările forumului din Hong Kong

Zilele acestea are loc la Hong Kong un forum dedicat editării genetice care reuneşte experţi în domeniu. Profesorul chize He Jiankui care a anunţat că a fost parte a unui experiment genetic soldat cu naşterea a două fetiţe chiar înainte de acest eveniment internaţional şi-a anulat participarea.

Experţi în domeniul genomului uman reuniţi în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Hong Kong au condamnat joi, în bloc, demersul „iresponsabil“ al cercetătorului chinez care susţine că a creat primii bebeluşi modificaţi genetic şi care a ales să nu participe la ultima zi a acestei reuniuni ştiinţifice, potrivit agerpres.ro

Prin intermediul unui comunicat, experţii au recomandat, de asemenea, „o evaluare independentă pentru verificarea acestei afirmaţii şi stabilirii modificărilor genetice pretinse“.

De la a fi mândru până la a da bir cu fugiţii

He Jiankui a spus cu o zi înainte, în faţa unui amfiteatru arhiplin, că e „mândru“ de experimentul său şi că fetiţele modificate genetic sunt mai rezistente în faţa infectării cu HIV.  
Omul de ştiinţă ar fi trebui să fie prezent din nou joi în faţa celui de-al doilea Summit internaţional pe tema editării genetice, o reuniune a experţilor în domeniu prevăzută să se desfăşoare într-un cadru confidenţial, dar care a intrat acum în atenţia lumii întregi.

Cercetătorul nu mai figura joi dimineaţă pe programul oficial al zilei, iar preşedintele comitetului de organizare al reuniunii, David Baltimore, laureat al premiului Nobel, a afirmat în faţa jurnaliştilor că e mai bine că He Jiankui şi-a anulat prezenţa, iar acest lucru nu a fost făcut de organizatori.

Între timp, organizatorii au redactat un comunicat în care denunţă anunţul „neaşteptat şi profund neliniştitor“ al cercetătorului chinez, apelând, în încheierea lucrărilor, la o mai bună supervizare a cercetărilor.

„Chiar dacă modificările sunt verificate, procedura a fost iresponsabilă şi neconformă cu normele internaţionale“, au afirmat aceştia în comunicat, referindu-se la activitatea He Jiankui.

„Printre lacune, se numără o indicaţie medicală insuficientă, un protocol de studiu conceput greşit, nerespectarea standardelor etice de protejare a bunăstării subiecţilor cercetării şi o lipsă de transparenţă în dezvoltarea, verificarea şi realizarea procedurilor clinice“, au mai precizat aceştia.

 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite