„O nebunie!“ Autorităţile chineze susţin că vor începe o anchetă pe marginea cazului gemenelor modificate genetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un profesor chinez pretinde că a contribuit la naşterea unor copii modificaţi genetic
Un profesor chinez pretinde că a contribuit la naşterea unor copii modificaţi genetic

Autorităţile chineze vor începe o anchetă pentru a verifica afirmaţiile unui om de ştiinţă chinez care pretinde că a creat primii bebeluşi modificaţi genetic din lume. Cele două gemene, născute, se pare, în urmă cu doar câteva săptămâni, ar fi imune la infecţia cu virusul HIV. Anunţul a suscitat vii reacţii în lumea ştiinţifică, unii dintre cercetători considerând experimentul „o monstruozitate“.

Profesorul He Jiankui, de la o universitate din Shenzhen, China, a anunţat ieri că recent s-au născut două fetiţe gemene al căror AND a fost modificat în aşa fel încât să nu se poată infecta cu HIV. Profesorul chinez şi-a motivat experimentul prin faptul că boala face ravagii în China, iar tatăl gemenelor care este infectat ar fi vrut că copiii lui să nu sufere de pe urma discriminărilor aplicate acestor persoane.

„Am solicitat autorităţilor sanitare din provincia Guangdong să deschidă imediat o anchetă amănunţită pentru a stabili faptele“, a declarat luni-seară Comisia Naţională de Sănătate, adăugând că „acordă o mare importanţă“ cazului, potrivit agerpres.ro.

Pe de altă parte, anunţul profesorului chinez i-a şocat până şi pe colegii de universitate care au ţinut să se distanţeze de acesta.

Se pare că gemenele s-au născut în urma fertilizării in vitro şi a modificării embrionilor înainte de implantare. Identitatea părinţilor sau a fetiţelor nu a fost dezvăluită.

Peste 100 de oameni de ştiinţă chinezi, în special biologi şi medici, au condamnat într-un comunicat anunţul lui Jiankui, pe care l-au catalogat drept o „nebunie“ care dă  „o mare lovitură reputaţiei globale şi dezvoltării cercetării biomedicale în China“.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite