Cazul gemenelor modificate genetic: „Mă simt mândru“ . Un alt copil modificat genetic urmează să vină pe lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii manipulează genetica încercând să vindece boli. Riscurile însă nu sunt neglijabile
Cercetătorii manipulează genetica încercând să vindece boli. Riscurile însă nu sunt neglijabile

He Jiankui , profesorul  chinez care a anunţat că a contribuit la naşterea primilor bebeluşi din lume care au fost modificaţi genetic, a anunţat, miercuri, că va face o pauză în cercetările sale, în urma controverselor uriaşe apărute pe plan internaţional după dezvăluirile sale, potrivit Reuters.

Cercetătorul a vorbit la cea de-a doua ediţie a Human Genome Editing Summit, organizată la Universitatea din Hong Kong, explicând că a fost parte a unui experiment care s-a soldat cu naşterea unor fetiţe gemene cu AND modificat astfel încât să nu se poată infecta cu virusul HIV.

Potrivit acestuia, la acest experiment au participat opt cupluri formate din tată seropozitiv şi mamă seronegativă, care au recurs la fertilizare in vitro. Până acum, doar una dintre sarcini s-a dovedit viabilă soldându-se cu naşterea celor două fetiţe, însă, a mai spus profesorul o altă voluntară este însărcinată şi ar urma să nască.

„Mai întâi, trebuie să prezint scuze pentru faptul că rezultatul a ajuns în presă într-o manieră neaşteptată“, a declarat profesorul chinez, cu referite la un videoclip postat duminică pe canalul  YouTube şi în care vorbea despre reuşita sa medicală.
”O pauză a fost luată în testele clinice, ţinând cont de situaţia actual“, a dat asigurări acesta.

Cercetarea a fost trimisă spre publicare

„Acest studiu a fost trimis unei reviste ştiinţifice pentru a fi recenzat“, a mai spus He Jiankui. Profesorul nu a specificat unde anume, la care revistă a fost trimisă cercetarea, dar a ţinut să menţineze că Universitatea sudică de ştiinţă şi tehnologie din Shenzhen unde lucrează nu a ştiut nimic de experiment. „Mă simt cel mai mândru pentru acest caz", a spus profesorul chinze confruntat cu cominitatea ştiinţifică participantă la seminar.

He Jiankui pretinde că experimentul s-a autofinanţat şi că întrega comunitate ştiinţifică a fost informată pe această temă în ultimii trei ani.

Oamenii de ştiinţă şi guvernul chinez au condamnat experimentul profesorului  He Jiankui, iar reprezentanţii spitalului asociat cu acest studiu au lăsat să se înţeleagă că aprobările sale etice au fost falsificate.

Moderatorul conferinţei din Hong Kong, Robin Lovell-Badge, neagă însă că cominitatea ştiinţifică ar fi ştiut de intenţiile profesorului chinez şi că au aflat din presă cu ce se ocupa acesta.

Profesorul chinez a utilizat o tehnologie - CRISP-Cas9 - care permite îndepărtarea sau adăugarea de secvenţe de ADN pentru a creşte şansele de vindecare a unor boli. Există însă suspiciuni că această manipulare a ADN ar duce în cele din urmă la declanşarea unor boli grave precum cancerul, la care se adaugă şi temerile legate de etica medicală.

„Cutia Pandorei a fost deschisă“, au semnalat oameni de ştiinţă din toată lumea care sunt de părere că putem mai mult decât ştim. Profesorul chinez a studiat în SUA, la universităţile Rice şi Stanford şi este specializat în biotehnologie şi  tehnici de manipulare genetică.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite