Medicamentele generice, la fel de eficiente şi sigure ca tratamentele originale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prof. dr. Dumitru Lupuliasa descifrează costul medicamentelor Foto Eduard Enea
Prof. dr. Dumitru Lupuliasa descifrează costul medicamentelor Foto Eduard Enea

În majoritatea afecţiunilor cronice, pacienţii au posibilitatea de a opta pentru medicamente originale, mai scumpe, sau pentru unele cu până la 30-40% mai ieftine, genericele.


În România, medicii prescriu medicamentele pe baza substanţei active, care se regăseşte în mai multe preparate sub diverse denumiri comeriale şi la preţuri diferite.

Aceste deosebiri stârnesc adesea confuzie în rândul pacienţilor, care tind să opteze pentru medicamentele mai scumpe, crezând că sunt mai eficiente. În realitate, diferenţa de preţ e dictată de alte lucruri. „Orice descoperire a unui medicament reprezintă un progres foarte util, care însă are 15-20 de ani de muncă de cercetare în spate, ceea ce înseamnă costuri uriaşe. Aceste costuri trebuie recuperate şi nu neapărat din dorinţa producătorului de a face un profit foarte mare, ci pentru că altfel nu ar putea să-şi continue activitatea şi să dezvolte molecule noi“, a precizat, la Adevărul Live, prof. dr. Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.

De aceea, după aprobarea de către forurile competente a unui medicament nou, zis şi inovativ, producătorul obţine un brevet, care-i asigură dreptul de proprietate intelectuală asupra invenţiei. Acesta are o valabilitate de 15 până la 20 de ani, timp suficient pentru amortizarea investiţiilor din preţul de vânzare al medicamentului.

După expirarea acestui patent, orice companie farmaceutică poate reproduce formula medicamentului. Pentru că punerea pe piaţă a acestor „replici“, cărora li se spune medicamente generice, nu mai necesită investiţii în cercetare amplă şi studii complexe, automat ele au preţuri mai mici. De fapt, acest lucru este prevăzut de lege. În România, preţul medicamentelor generice este reglementat la minimum 65% din preţul medicamentului inovativ corespunzător.

Prof. dr. Dumitru Lupuliasa, la Adevărul Live Foto Eduard Enea

Dumitru Lupuliasa foto eduard enea

Eficienţă similară

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România asigură că, în ceea ce priveşte eficienţa, medicamentele generice nu sunt inferioare celor originale. Aceasta deoarece, înainte de fi aprobate, producătorii genericelor trebuie să facă dovada unor studii riguroase care să demonstreze că medicamentele conţin aceeaşi substanţă activă, în aceeaşi cantitate şi cu aceeaşi cale de administrare ca originalele.

Pentru a fi aprobat de forurile de reglementare, medicamentele generice trebuie să fie însoţite de studii care să arate că absorbţia substanţei active este la fel de bună şi că are aceeaşi acţiune. Aceste studii se cheamă de bioechivalenţă şi de biodisponibilitate“, a subliniat prof. dr. Lupuliasa.

   

În ceea ce priveşte suspiciunea oamenilor legată de substanţele ajutătoare din medicamentele generice, specialistul evidenţiază că aceasta nu are fundament. „Într-adevăr, medicamentele generice pot avea alţi excipienţi decât medicamentele originale, dar acest lucru nu ar trebui să îngrijoreze. De multe ori, medicamentele generice au avantajul că pot utiliza excipienţi mai buni, care nu existau în urmă cu 15 ani, când a fost formulat medicamentul original“, a punctat preşedintele Colegiului Farmaciştilor.

Pacientul are ultimul cuvânt

Ca volum, medicamentele generice reprezintă aproximativ 70% din totalul celor existente în farmacii. Cu toate acestea, ele nu stau foarte bine şi la capitolul vânzărilor. „Medicamentele generice sunt disponibile în România şi ele acoperă majoritatea ariilor terapeutice. Avem  între 2 şi 10-12 copii la o substanţă activă. Promovarea lor însă nu s-a făcut întotdeauna corect“, a afirmat profesorul Lupuliasa.

El spune că, deşi medicii sau farmaciştii pot recomanda bolnavilor să opteze pentru anumite medicamente, decizia finală îi aparţine pacientului. „De regulă, pacientul vine la farmacie orientat de la medicul prescriptor. În discuţia cu farmacistul, el poate să rămână la părerea cu care a venit sau şi-o poate schimba. Există o componentă subiectivă, pe care n-o putem controla“, a conchis specialistul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite