Care sunt cele mai mari greşeli care strică dinţii copiilor pe termen lung? Aflaţi la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

80% din români au probleme cu dantura, arată statisticile, iar copiii nu fac excepţie. În cazul celor mici, o igienă orală precară este şi mai dăunătoare decât în cazul adulţilor, pentru că îi programează, practic, pentru o viaţă întreagă de chinuri cu problemele dentare şi nu numai, avertizează specialiştii. Despre erorile care dăunează grav sănătăţii orale a copiilor vorbim la Adevărul Live, cu medicul pedodont Diana Marin.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE


Ştiaţi că unul dintre cele mai nocive gesturi pentru sănătatea orală a copiilor este să le lăsaţi biberonul cu lapte în gură peste noapte? Sau că bebeluşii simpatici care scot deseori limba riscă să-şi deformeze dantura? Despre toate acestea, dar şi despre cele mai nocive alimente care strică dantura, despre cum se face corect igiena orală a copiilor şi despre trucurile pentru a atenua durerile atunci când încep să iasă dinţii vorbim la Adevărul Live cu dr. Diana Marin, medic pedodont.

Principalele idei rezultate în urma discuţiei

În cele mai multe cazuri, igiena dentară a celor mici lipseşte cu desăvârşire. Aceasta pentru că părinţii nu pun mare accent pe igiena dinţilor de lapte.

Folosirea biberonului plin cu lapte sau ceai la copiii mai mari de 2 ani, mai ales pe timpul nopţii, este primul punct de plecare al cariilor dentare.

Caria de biberon se formează ca urmare a faptului că acesta e lăsat în gura copilului chiar şi după ce adoarme. Este greşit. Atunci când doarme copilul este în repaus total, fluxul salivar scade, nu mai efectuează niciun fel de mişcare cu buzele şi nici cu limba şi atunci tot restul de lapte care îi rămâne în gură se depozitează pe dinţi. Prin descompunere, atacă smalţul dinţilor.

Suzeta e admisă şi ea până la vârsta de 2 ani. După această vârstă, suzeta poate strâmba dinţii sau depărta. Tetina sau suzeta înmuiate în miere sau zahăr sunt obiceiuri proaste la care recurg unii părinţi care vor să-şi calmeze copilul care plânge.

După vârsta de 3 ani se pot da dulciuri, ideal ar fi să fie făcute în casă. O ciocolată din când în când nu e interzisă.

Cariile mai pot apărea între dinţi şi din cauza alimentelor fibroase – banane, ananas, carne. Acestea trebuie îndepărtate cu ajutorul aţei dentare.

Cele mai nocive alimente care duc la carii

Dulciurile în exces. Caramele, jeleuri. Dacă copilul se spală de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara şi primeşte astfel de dulciuri în prima parte a zilei, acestea vor rămâne liăpite de dinţi toată ziua.

Fructele, lactatele ar trebui să nu lipsească din alimentaţia celor mici. Lămâile, portocalele atacă foarte mult smalţul dinţilor, astfel că sucurile din aceste fructe sunt indicate o dată la câteva zile.

Cum ar trebui îngrijiţi dinţii

Igiena începe din primele zile de viaţă odată cu îndepărtarea resturilor de lapte din gura copilului cu o periuţă de silicon ataşată pe degetul mamei.

Până la 3 ani trebuie să existe 2-3 minute de periaj dimineaţa şi seara, iar după această vârstă se introduce şi folosirea aţei dentare. Aceasta se foloseşte doar seara, înainte de periaj.

Nu este indicată perierea dinţilor în primele 30 de minute după masă pentru că exact în acel interval se descompune mâncarea în acizi sau baze şi periind dinţii practic frecăm acizii de smalţ ducând la senzibilizarea acestora.

Până la vârsta de 6 ani copilul ar trebui spălat pe dinţi de părinţi. Între 6 şi 12 ani se spală singur, dar e supravegheat de părinţi. Pe piaţă au apărut ape de gură care folosite colorează dinţii insuficient spălaţi dând astfel posibilitatea corectării periajului.

Până la 3 ani copiii mai mult înghit pasta de dinţi decât să o scuipe, astfel că indicată este o pastă de dinţi fără fluor. După 6 ani e recomandată o pastă de dinţi normală. După vârsta de 5-6 ani se poate întroduce şi apa de gură.

Fără suplimente de fluor

Medicii stomatologi de azi nu mai susţin eficienţa unui supliment cu fluor pentru că nu e administrat corect. El ar trebui administrat din prima zi din care începe formarea dinţişorilor, primul se formează din a treia săptămână intrauterină. Deci , viitoare mamă ar trebui să ia supliment cu fluor.

Dacă se dă supliment de când se naşte copilul, dinţii de lapte nu mai pot fi ajutaţi. Suplimentul se dă până la 18 ani în doze modificabile în funcţie de vârstă.

Copiii pot avea dinţi sănătoşi printr-o igienă corectă şi vizite regulate la 6 luni la medicul stomatolog.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite