Caravana de informare despre cancerul intestinului gros - duminică, în Parcul Herăstrău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luna martie este Luna Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Intestinului Gros FOTO Arhivă Adevărul
Luna martie este Luna Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Intestinului Gros FOTO Arhivă Adevărul

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Liga Română de Cancer organizează duminică, 30 martie 2014, o caravană de informare despre cancerul intestinului gros, în parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle, între orele 11:00 şi 16:00. Evenimentul este desfăşurat împreună cu ziarul Adevărul, ziarul Click! şi revistele Click! pentru femei şi Click!sănătate.

În cadrul acestei acţiuni, cei interesaţi vor putea afla direct de la medici şi personalităţi publice informaţii despre pericolul pe care îl reprezintă cancerul intestinului gros, cât şi despre simptomele şi metodele de prevenţie şi diagnosticare precoce a acestei bolii. În acest an s-au alaturat campaniei medici oncologi şi Florentina Opriş, specialist recunoscut în nutriţie, sport şi frumuseţe, autoare a numeroase lucrări in domeniu. 

Luna martie este Luna Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Intestinului Gros, ocazie cu care Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) şi Liga Română de Cancer continuă, pentru al treilea an consecutiv, seria de acţiuni menite să atragă atenţia opiniei publice cu privire la acest tip de cancer şi la simptomele sale, modalităţile de prevenire şi diagnosticare precoce.

Cancerul intestinului gros este diagnosticat cel mai frecvent la persoane cu vârsta peste 50 de ani. De aceea, este recomandat ca toţi cei care manifestă simptome ce pot indica un posibil cancer să se prezinte imediat la medic.

Una dintre cauzele principale incriminate pentru creşterea numărului de cazuri de cancer al intestinului gros este atitudinea generală a publicului.

Sunt onorată şi fericită că particip la acest eveniment atât de important pentru noi toţi! Sperăm ca prin aceste acţiuni să creştem notorietatea acestui pericol groaznic, care este cancerul intestinului gros, şi să îndemnăm cât mai mulţi oameni să meargă la control şi să adopte cu tot sufletul un stil de viaţă sănătos!“, ne-a declarat specialistul în  frumuseţe şi dietă, Florentina Opriş.

„Este imperios necesar ca toată populaţia României să fie conştientă că, după o anumită vârstă, controlul la medic nu mai este o opţiune, ci o necesitate pentru a avea o viaţă sănătoasă şi longevivă. Mai ales în cazul cancerului de colon, aceste controale sunt vitale. Lăsaţi ruşinea, jena sau frica la o parte, viaţa are prioritate!”, a declarat dr. Oana Ingrid Mesinschi de la Spitalul Coltea

Campania  de informare organizată în acest an de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Liga Română de Cancer se bucură de o imagine cu un impact vizual puternic, care este afişată pe panouri outdoor în Bucureşti, Iaşi, Braşov şi Cluj, precum şi pe autobuzele RATB de pe liniile: 104, 123, 330, 313 si 331. Un spot de informare se difuzeaza în aceasta lună pe Radio România Actualităţi, Radio Iaşi, Radio Cluj şi Radio Bucureşti. 

Ce este cancerul intestinului gros?

Intestinul gros este alcătuit din colon şi rect. Alimentele digerate care au fost fragmentate în intestinul subţire ajung în intestinul gros, un tub muscular lung de circa 1,5 metri. Intestinul gros absoarbe apa şi substanţele minerale din bolul alimentar şi elimină materiile reziduale, denumite scaun sau materii fecale. Prima porţiune de aproximativ 1,3 metri din intestinul gros se numeşte colon, iar restul este rectul. Cancerul intestinului gros este o tumoare solidă, care îşi are originea în straturile interne ale peretelui intestinal, dar poate creşte, străbătând în întregime acest perete. 

Conform celor mai recente date Globocan 2012, cancerul intestinului gros a urcat pe locul al II-lea în rândul celor mai frecvente forme de cancer, atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor, în ţara noastră. Datele privind incidenţa acestei boli în România arată că 10.256 de români sunt diagnosticaţi în fiecare an cu această formă de cancer, iar 5.675 de persoane pierd anual lupta cu boala.

Simptomele cancerului intestinului gros

Semnele şi simptomele cancerului intestinului gros pot varia de la cantităţi microscopice de sânge în scaun până la modificarea tranzitului intestinal. Cele mai frecvente simptome ale cancerului intestinului gros includ: 

  • Sângerare rectală (scaun cu sânge)
  • Modificarea tranzitului intestinal
  • Dureri sau crampe abdominale
  • Anemie fără o explicaţie
  • Pierdere inexplicabilă în greutate

Citeşte şi:

Cancerul de intestin gros identificat la timp este cel mai uşor tratabil tip de cancer. La ce simptome trebuie să fim atenţi

Orice modificare în rutina organismului nostru ar trebui să ne pună pe gânduri. Analizele periodice şi consultarea medicului, mai ales când au loc mici sângerări rectale, constipaţie, diaree, crampe abdominale, oboseală inexplicabilă, greaţă şi vomă, ne-ar putea salva de o afecţiune îngrozitoare: cancerul intestinului gros.

ALERTĂ Cancerul este a doua cauză de mortalitate în rândul copiilor români

În fiecare an, în România se înregistrează aproximativ 400 de cazuri noi de cancer la copii, atrag atenţia specialiştii. Potrivit acestora, afecţiunile oncologice sunt a doua cauză de mortalitate în rândul copiilor de la noi din ţară. Pe 15 februarie, la nivel mondial este marcată Ziua Internaţională a Copilului cu Cancer.

Copiii cu cancer nu primesc tratamente noi din cauza normelor actuale ale Uniunii Europene

Noile terapii pentru tratarea cancerului la copii întârzie să apară, fiindcă reglementările Uniunii Europene încurajează companiile producătoare să evite testele clinice pentru medicamentele anticancer în cazul copiilor.

VIDEO Radioterapia rezolvă numai 12% din nevoile pacienţilor cu cancer

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, a venit la Adevărul Live pentru a discuta despre provocările la care sunt supuşi bolnavii români de cancer de către sistemul sanitar.

Lupta anticancer trebuie să înceapă cu refuzul zahărului, alcoolului şi tutunului

Lumea întreagă se confruntă cu un „val puternic“ de cancer, iar lupta împotriva acestui ucigaş în masă trebuie să înceapă prin restricţii ferme privind alcoolul, tutunul şi zahărul, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu ocazia Zilei Mondiale Anticancer, marcată an de an pe 4 februarie.

Aproape 80.000 de cazuri noi de cancer pe an în România. Sistemul sanitar, încă nepregătit

Numărul cazurilor noi de cancer înregistrate an de an în ţara noastră a crescut cu 4.000 faţă de 2008, arată cel mai recent raport al Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului – GLOBOCAN 2012.

515 chimicale aplicăm pe piele în fiecare zi. Parfumul, cel mai riscant

De la şampon la loţiunea de corp şi fardul de obraz, majoritatea produselor cosmetice au în compoziţie şi substanţe chimice care pot pune în pericol sănătatea, avertizează specialiştii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite