Lupta anticancer trebuie să înceapă cu refuzul zahărului, alcoolului şi tutunului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumea întreagă se confruntă cu un „val puternic“ de cancer, iar lupta împotriva acestui ucigaş în masă trebuie să înceapă prin restricţii ferme privind alcoolul, tutunul şi zahărul, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu ocazia Zilei Mondiale Anticancer, marcată an de an pe 4 februarie.

În fiecare an sunt diagnosticaţi cu cancer 14 milioane de oameni, dar se va ajunge la un număr de 24 de milioane de bolnavi noi pe an până în 2035, estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Totuşi, jumătate dintre aceste cazuri ar putea fi prevenite inimaginabil de simplu: prin campanii de combatere a fumatului, a consumului de alcool şi a obezităţii.

„Surse“ de cancer

Raportul cancerului în lume pentru anul 2014 realizat de OMS enumeră principalele surse ale cancerului care pot fi prevenite, unele mai uşor decât altele:

  • Fumatul  
  • Infecţiile  
  • Alcoolul  
  • Obezitatea şi sedentarismul  
  • Radiaţiile (atât cele ultraviolete, de la soare, cât şi excesul de radiaţii medicale)  
  • Poluarea aerului şi alţi factori de mediu  
  • Întârzierea conceperii unui copil, prea puţini copii şi evitarea hrănirii la sân


De altfel, ultima dintre „sursele“ de cancer enumerate de OMS este unul dintre factorii care cresc riscul cancerului de sân, principalul tip de cancer care ucide femeile din România, potrivit celui mai recent raport al Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului – GLOBOCAN 2012.

Alcoolul şi zahărul, criminalii din umbră

tabel alimente cu mult zahar

Unul dintre editorii raportului OMS, medicul Bernard Stewart, de la Universitatea New South Wales din Australia, spune că unul dintre motivele principale pentru care ne confruntăm cu atât de multe cazuri noi de cancer este comportamentul uman. Un exemplu este obiceiul de a sta vara la plajă „până ce ne coacem bine pe ambele părţi“, potrivit specialistului citat de BBC.

„În ceea ce priveşte alcoolul, toată lumea ştie că are efecte imediate, acute, asupra vigilenţei la volan şi este o cauză importantă a accidentelor rutiere, dar se vorbeşte mult prea puţin despre vina alcoolului într-o varietate de boli grave, inclusiv cancer. Modul în care se vinde alcoolul, cât de la îndemână este, etichetarea băuturilor alcoolice, promovarea acestora şi preţul alcoolului – toate acestea ar trebui să fie pe agenda tuturor guvernelor lumii, pentru a descuraja consumul de alcool“, spune Stewart.

Un argument similar există şi în ceea ce priveşte alimentele încărcate la maximum cu zahăr, adică acelea care cresc efectiv rândurile supraponderalilor şi obezilor, iar excesul ponderal este în sine un factor major de risc pentru cancer.

Alimentaţia, factor important de risc pentru cancer

49% din britanici nu cred că modul în care se hrănesc ar putea creşte riscul lor de cancer, arată un sondaj recent realizat pe 2.046 de britanici, de Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului (World Cancer Research Fund - WCRF).

O treime din participanţi au spus că principalul factor de risc pentru cancer este istoricul familial. Ceea ce nu este adevărat, cancerul moştenit genetic ocupând doar maximum 10% din totalul cazurilor de cancer.

„Este foarte îngrijorător să observăm că un număr atât de mare de oameni nu conştientizează importanţa modului în care se hrănesc în reducerea riscului de a suferi de cancer. Prea mulţi oameni cred că boala aceasta necruţătoare apare la voia întâmplării!“, a subliniat managerul general al WCRF, Amanda McLean.


Citeşte şi:

Cum să „te laşi“ de zahăr: metode de „dezintoxicare“ de la nutriţionişti

„Noua nicotină“, „pericolul ascuns“, „otrava dulce“ – zahărul este încă un drog al zilelor noastre, iar armele medicilor nutriţionişti sunt îndreptate împotriva lui.

VIDEO Drumul spre moarte trece prin stomac. Cum ne afectează obezitatea vieţile

73% din adulţii români sunt afectaţi de suprapondere sau obezitate. Cifra este uluitoare şi, din păcate, în creştere. Cauza este un regim alimentar dominat de grăsimi şi zahăr, precum şi alimente procesate, acum la îndemâna tuturor, pentru o gustare rapidă, când nu avem timp de o masă completă.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite