Când emoţiile şi stresul rănesc pielea. Cum apare şi cum se manifestă psoriazisul? Aflaţi la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Nicolescu foto sever gheorghe

Leziuni roşii, inflamate, la nivelul pielii, cu forme şi dimensiuni variate, bine delimitate, însoţite de senzaţia de mâncărime, iritaţie sau arsură. Apar sau se agravează în condiţii de stres sau de emoţii puternice. Nu e o infecţie, nu se ia. Aflăm tot ce trebuie să ştim cu toţii despre psoriazis de la medicul dermatolog Alin Nicolescu.


Psoriazisul a devenit tot mai răspândit în ultimele decenii, 3% din populaţia de pe Glob fiind afectată de această boală. În România, aproximativ 400.000 de persoane au fost diagnosticate în mod oficial cu psoriazis, dar numărul celor care suferă de această afecţiune este în realitate mult mai mare.

Psoriazisul este o afecţiune a pielii, care apare pe un fond genetic, sub influenţa anumitor factori declanşatori. Dacă în mod normal celulele pielii se regenerează în 28-30 zile, în cazul persoanelor cu psoriazis, procesul are loc în doar 3-6 zile. Practic, sistemul imunitar este hiperactiv şi produce celule într-un mod accelerat, fapt ce conduce la apariţia unor plăci sau leziuni la nivelul pielii, îngroşate, de culoare roz/roşiatice, acoperite de cruste alb-sidefii. Zonele cele mai afectate de psoriazis sunt scalpul – pielea capului, coatele, genunchii, dar poate afecta şi alte zone precum faţa, urechile, palmele, tălpile, pliurile, unghiile şi uneori articulaţiile.

De cele mai multe ori, leziunile provocate de psoriazis, mai ales dacă apar în locuri vizibile, sunt confundate de necunoscători cu alte afecţiuni ale pielii, care ar putea fi contagioase. De aici pleacă şi unele dintre cele mai importante probleme ale pacienţilor. Se creează un cerc vicios. Leziunile sunt agravate de stresul mental sau emoţional, iar stigmatizarea pacienţilor este unul dintre principalii factori de stres pentru ei.

Psoriazisul este o boală cronică, ce reapare episodic pe parcursul vieţii şi nu poate fi vindecată complet. Vestea bună este că în prezent există numeroase variante de tratament eficiente care ajută pacienţii cu psoriazis să ţină boala sub control şi să ducă o viaţă normală.

Despre toate acestea vorbim la Adevărul Live de la ora 15.00 cu medicul dermatolog Alin Nicolescu, secretar general al Societăţii Române de Dermatologie.

Intră în dialog cu noi şi adresează-i întrebări specialistului nostru. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite