Cancerul ovarian are semne asemănătoare cu bolile de stomac. Cum facem diferenţa
0Cancerul ovarian este al cincilea cel mai comun tip de cancer întâlnit la femei, potrivit statisticilor. Atenţia acordată primelor semne de alarmă sporesc şansele de recuperare totală a pacientelor.
Simptomele cancerului ovarian sunt asemănătoare cu cele determinate de bolile digestive, Însă, în cazul afecţiunilor digestive, semnele nu persistă, în timp ce, în cazul cancerului, acestea rămân severe, ba chiar se înrăutăţesc, pe măsură ce trece vremea.
Potrivit dr. Marilyn Glenville, specialistă britanică în sănătate şi nutriţie, membră a Societăţii Regale de Medicină, dacă avem oricare din următoarele semne este necesar să mergem de urgenţă la medic.
Astfel, disconfortul abdominal general sau pelvian, durerea, gazele, vărsăturile, presiunea, inflamarea, balonarea, crampele, diareea constantă sau constipaţia,; urinarea frecevntă sau urgentă; pierderea apetitului sau pierderea în greutate inexplicabilă trebuie investigate de medicul de specialitate.
Durerea din timpul actului sexual, menstruaţia neregulată sau sângerarea abdominală prin vagin; oboseala şi durerea în partea inferioară a spatelui sunt semne suplimentare.
Care sunt factorii de risc
Potrivit cancer.org, printre factorii de risc în cancerul ovarian se numără vârsta, istoricul familial, obezitatea, numărul de naşteri – potrivit unor studii, femeile care au născut înainte de vârsta de 26 de ani au un risc mai mic, comparativ cu femeile care nu au născut. Totodată, femeile care au adus pe lume primul copil după vârsta de 35 de ani şi cele care nu au dus sarcina la termen au un risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian.
Intervenţiile chirugicale – ligaturarea trompelor şi histerectomia - reduc riscul în acest tip de boală oncologică, la fel folosirea pilulei contraceptive. Unele studii au arătat că femeile care au folosit mai mult de un an medicamente pentru creşterea fertilităţii şi-au sporit şi riscul de a dezvolta tumori ovariene cu un potenţial cancerigen mare.
Alte cercetări făcute de specialişti au dus la concluzia că terapia hormonală urmată după instalarea menopauzei este şi ea un factor de risc, la fel şi terapia cu estrogeni, timp de 5-10 ani.
Se pare că dieta joacă şi ea un rol important. American Cancer Society recomandă o alimentaţie bazată în principal pe fructe şi legume, cereale integrale, seminţe şi mai puţin pe carne roşie şi procesată.